Gezondheid
Nieuw ontdekt type witte bloedcel strijdt tegen virale luchtweginfecties
Een recent ontdekt type van witte bloedcellen helpt om ontstekingen onder controle te houden tijdens virale infecties zoals griep. Een beter begrip ervan kan wellicht helpen om de COVID-19-pandemie te bestrijden.
Hoe jouw vagina de wetenschap vooruit kan helpen
Over de vaginale gezondheid is nog bizar weinig bekend. Nochtans spelen miljoenen bacteriën in de vagina een cruciale rol in onze gezondheid. Doctoraatsonderzoekster Sarah Ahannach is betrokken bij het Isala project, een uniek citizenscienceproject van de Universiteit Antwerpen dat het vrouwelijke microbioom beter wil begrijpen.
De grote onbekende: hoeveel mensen zijn besmet (geweest)?
Modelleerwerk van Britse wetenschappers doet uitschijnen dat de omstreden ‘groepsimmuniteit’ al is bereikt in het Verenigd Koninkrijk. Maar bij nader inzien schept het onderzoek vooral valse hoop. Niet verwonderlijk voor een studie die niet eens werd gepubliceerd (en dus ook niet getoetst) en die bovendien is gebaseerd op een dubieuze aanname.
Werkt bestaand medicijn tegen longproblemen door COVID-19?
Het Universitair Ziekenhuis Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie testen of een bestaand geneesmiddel kan worden ingezet bij de behandeling van longproblemen veroorzaakt door COVID-19.
Kan het bloed van corona-overlevenden levens redden?
New Yorkse onderzoekers hopen dat plasma rijk aan antilichamen patiënten kan weghouden van de intensieve zorgafdeling.
Roep niet te snel ‘doorbraak’
Wetenschappers zoeken koortsachtig naar een middel tegen COVID-19. Daar durft de kwaliteit van het onderzoek al eens onder te lijden. ‘Het is niet omdat er een pandemie aan de gang is dat we niet meer aan goede wetenschap moeten doen.’
De zoektocht naar alternatieven voor beademingstoestellen
Omdat COVID-19 de longen aantast, hebben sommige patiënten nood aan beademingstoestellen. Hoelang heeft België er nog genoeg? Welke alternatieven bestaan er? Onderzoekers en bedrijven slaan de handen in elkaar.
Kun je via voedsel besmet raken met het coronavirus?
Het coronavirus is zeer besmettelijk en het kan verschillende uren overleven buiten het menselijke lichaam. Kunnen voedingsmiddelen ons ook besmetten met het coronavirus?
Is het vaccin tegen HPV schadelijk?
Het vaccin tegen het humaan papillomavirus, Gardasil 9, is opgenomen in het vaccinatieprogramma van de Vlaamse overheid. Sommigen beweren dat het ernstige gevolgen kan hebben, waaronder hartaanvallen, beroertes en zelfs sterfte. Klopt dat?
Mogen we knutselen met de code van het leven?
Met de genbewerkingstechniek CRISPR kunnen we ons DNA herschrijven. Dat biedt ongeziene mogelijkheden, maar roept ook lastige vragen op. Eos-redacteur Dieter De Cleene ging erover in gesprek met Hetty Helsmoortel, moleculair bioloog en auteur van De geknipte genen, en Heidi Mertes (UGent), bio-ethicus en voorzitter van De Maakbare Mens vzw.
Is er een link tussen tabaksgebruik en COVID-19?
Een studie suggereert dat roken de vatbaarheid voor het coronavirus verhoogt.
Eén voordeel van de 'lockdown': betere luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit in Vlaanderen is dezer dagen bijzonder goed. Een gevolg van de afname van het autoverkeer, maar ook van de weersomstandigheden. Dat alles kan een impact hebben op onze gezondheid en zou ons weerbaarder kunnen maken tegen het nieuwe coronavirus.
Uit ons archief: de SARS-uitbraak in 2003
Het beruchte SARS-virus veroorzaakte in 2003 behoorlijk wat paniek, vooral in Azië. In Eos stelden we ons toen de vraag: zijn we voorbereid op een wereldwijde uitbraak?
De stamboom van een pandemie
Het coronavirus SARS-CoV-2 blijft zich razendsnel verspreiden. Wetenschappers proberen intussen om het verloop van de pandemie tot dusver te reconstrueren door het erfgoed van het virus te bestuderen. Misschien kunnen ze zo ook de toekomstige verspreiding inschatten.
Het butterfly-effect in de corona-crisis
Kleine gebeurtenissen kunnen grote gevolgen hebben. Dat is de essentie van het butterfly-effect. Psycholoog Vittorio Busato ziet hoe dat effect ook de uitkomst van de corona-pandemie compleet onvoorspelbaar maakt.
Nieuwe testkit spoort besmette coronapatiënten veel sneller op
Wetenschappers van de University of Oxford en van het Oxford Suzhou Centre for Advanced Research (OSCAR) hebben een testkit ontwikkeld waarmee ze patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus sneller kunnen identificeren.
Ben Somers ontwikkelt slimme gehoorimplantaten
Een cochleair implantaat helpt doven en extreem slechthorenden om spraak te verstaan. Maar zo’n toestel correct afstellen is tijdrovend en omslachtig. Ben Somers ontwikkelt apparaten die zichzelf continu bijsturen.
Belg werkt massaal thuis
De Belgen blijken massaal hun gedrag aan te passen in de hoop de verspreiding van het coronavirus te vertragen.