Gezondheid
Belgische wetenschappers identificeren een nieuw risicogen voor de ziekte van Parkinson
De onderzoeksgroepen van Christine Van Broeckhoven (UAntwerpen, VIB) en Peter Vangheluwe (KU Leuven) ontdekten mutaties in een gen die een rol spelen in het ontstaan van de ziekte van Parkinson. De ontdekking kan leiden tot nieuwe behandelingen.
Hartschade bij covid-19-patiënten is een raadsel voor artsen
Bij ongeveer een vijfde van de covid-19-patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis, stellen artsen tekenen van hartletsel vast. Cardiologen proberen te achterhalen of het virus het orgaan aanvalt.
Bouwen alle covid-19-geïnfecteerden immuniteit op?
Een eerste studie bij herstelde covid-patiënten met milde klachten plaatst vraagtekens bij het idee dat iedereen die ziek is geweest, immuniteit opbouwt tegen het virus.
Kunnen sportapps ons gezond houden in tijden van covid-19?
De quarantainemaatregelen zijn noodzakelijk en zullen mogelijks nog even aanhouden. Ondertussen worden in deze periode, waarin we minder mobiel zijn, allerlei applicaties, platformen, enz. gepromoot die ons fit en gezond trachten te houden. In hoeverre slagen deze tools daarin?
Twijfelen we nog steeds aan de veiligheid van vaccins?
Het aantal coronadoden in België is boven de tweeduizend uitgestegen. Op nog geen anderhalve maand tijd. Een pleidooi voor een wereld mét vaccins.
De waarheid achter de dampwolk: Hoe (on)veilig is de e-sigaret?
In november stierf de 18-jarige Raphaël Pauwaert aan de gevolgen van de e-sigaret. Sindsdien is het debat rond de elektronische sigaret of vape stevig opgelaaid in ons land. Is de e-sigaret wel zo’n veilig alternatief voor de sigaret zoals eerst gedacht werd?
Zo werkt de wetenschap tegen het coronavirus
We hoeven je vast niet meer te vertellen wat je zelf kan doen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Maar terwijl jij ongetwijfeld je uiterste best doet om je handen grondig te wassen, in een boogje rond je buren te joggen en de boodschappen voor je oma aan haar voordeur te hangen, bijten wetenschappers zich overal ter wereld vast in het virus. Wat hebben zij in petto tegen dit hoogst onaangename beestje?
Hoe nauwgezet volgt de Vlaming de coronamaatregelen? En waarom?
We worden vandaag geconfronteerd met de coronacrisis, die iedereen in de samenleving voor uitdagingen stelt. De regering nam belangrijke maatregelen om de verspreiding van het virus in te perken. Maar hoe gemotiveerd zijn we om deze maatregelen vol te houden?
Testen we onszelf uit de lockdown? Daarvoor moeten we eerst de testen testen
Tests die antistoffen tegen SARS-CoV-2 opsporen, kunnen aantonen wie de infectie al heeft doorgemaakt. Mag wie positief test straks weer zorgeloos deelnemen aan het sociale leven? Eerst moeten nog belangrijke vragen worden beantwoord.
‘We vrezen een golf van niet-covid-19-patiënten’
Wie ernstige klachten heeft, mag omwille van covid-19 niet nalaten een arts te contacteren. Te lang wachten kan een dringende diagnose vertragen en levensbedreigend zijn.
Helpt bestaande reumamedicatie in de strijd tegen covid-19-infectie?
Vandaag start een grote Belgische studie om na te gaan of medicatie die nu gebruikt wordt bij de behandeling van reuma een overmatige ontstekingsreactie bij een covid-19-infectie kan afremmen en zo de longschade kan beperken.
Wat is het ideale moment om te vaccineren?
Het vaccin tegen COVID-19 is er nog niet, maar wetenschappers zijn nu al aan het uitzoeken op welk moment van het jaar en op welk tijdstip van de dag we vaccins het best toedienen om de doeltreffendheid ervan te vergroten.
Waarom sterven kinderen aan COVID-19? ‘Zeg niet te snel: ‘Dit is gewoon pech.’’
COVID-19 wordt vooral ouderen met onderliggende gezondheidsproblemen fataal. Maar soms worden ook jonge mensen ernstig ziek, soms met fatale afloop. Wetenschappers zoeken in hun DNA naar een verklaring.
Over fluorescente zebravissen en plotse dood
Wat is de link tussen zebravissen en plots hartfalen bij mensen? Dat legt cardiogeneticus Ewa Sieliwonczyk (UAntwerpen) je uit in deze video.
Is het 5G-netwerk een gevaar voor de volksgezondheid?
De nieuwe generatie van mobiel internet heeft heel wat te bieden, maar roept tegelijk vragen op over mogelijke gezondheidseffecten.
Medische vooruitgang in tijden van pseudowetenschap
Na het succes van vaccinaties tegen ziekten als mazelen en difterie, blijven wetenschappers zich inzetten voor de ontwikkeling en verbetering van vaccins. Maar dat valt niet mee in een tijdperk waarin medische vooruitgang steeds vaker in vraag wordt gesteld.
Helpen rundvlees, groene groenten en roomboter tegen corona?
Kinderen die regelmatig rundvlees, groene groenten en volle zuivel eten zouden beter bestand zijn tegen virale infecties zoals het coronavirus, lazen we op Twitter. Deze uitspraak is gebaseerd op een doctoraatsstudie aan de UTwente. Zit hier een grond van waarheid in?
Sport als wapen tegen corona
Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus. Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein.