Gezondheid
De wiskunde achter de coronapandemie
Hoe komt het dat het coronavirus SARS-CoV-2 zich zo snel verspreidt? Expert informatietechnologie Luc Martens (UGent) vindt een verklaring in de wiskunde.
‘Alle voorspellingsmodellen zijn verkeerd, maar we hebben ze nodig’
Volgens wetenschappers raakt 60 tot 70 procent van de bevolking besmet met het coronavirus SARS-CoV-2. Hoe komen ze aan die cijfers? Eos vroeg het aan Steven Callens, expert infectieziektes aan het UZ Gent.
‘Dit kan maanden tot jaren aanslepen’
Met een paar weken op de tanden bijten krijgen we het SARS-CoV-2 virus niet weg. Volgens experts zullen ook na 5 april maatregelen nodig blijven.
Coronavirus blijft onder de radar
Een nieuwe studie doet vermoeden dat tot bijna negentig procent van de besmettingen onopgemerkt blijft.
Stopt warmer weer de verspreiding van het coronavirus?
Nu het dodental toeneemt, hopen sommigen dat het warmere lenteweer de verspreiding van het coronavirus kan vertragen of zelfs stoppen. Onlangs stelde Amerikaans president Donald Trump: ‘Over het algemeen doodt de hitte dat soort virussen.’ Heeft hij gelijk?
Luisteren: 15 vragen voor de wetenschap beantwoord
Wat kan je doen om dementie te vermijden? Hoe maak je een familiestamboom? En hoe zal artificiële intelligentie ons leven veranderen? In onze podcast "Vraag Het Aan" geven wetenschappers een antwoord op deze en andere boeiende vragen.
De zin en onzin van scholen sluiten
Helpt scholen sluiten of de lessen opschorten om de Covid-19 pandemie in te dijken? Het bewijs daarvoor is niet sterk. ‘Voor de experts was dit niet nodig.’
Belgische wetenschappers stapje dichter bij een middel tegen Covid-19
Antistoffen uit kameelachtigen kunnen het nieuwe coronavirus in het lab onschadelijk maken. Een therapie op basis van de antistoffen laat mogelijk wel nog een jaar op zich wachten en komt voor de huidige pandemie dus te laat.
Wassen we onze handen best met zeep of met een ontsmettingsmiddel?
Het beste middel tegen besmetting met griep, en bij uitbreiding tegen het nieuwe coronavirus, is je handen wassen. Maar doe je dit best met zeep of met alcoholhoudend ontsmettingsmiddel?
Wanneer de mens gevaarlijke bacteriën op bezoek krijgt
Na het eten van een lekkere hamburger word je plots zo verschrikkelijk ziek dat je hevige krampen en bloederige diarree krijgt. In het slechtste geval kunnen je nieren niet meer goed functioneren, waardoor je leven zelfs in gevaar kan komen. Hoe komt dit?
Apen en muizen om het coronavirus te bestrijden
Diermodellen wijzen uit hoe infecties zich ontwikkelen. Ze kunnen leiden tot geneesmiddelen en vaccins.
Zes vragen en antwoorden over het coronavirus
Het coronavirus is ook in ons land aan een opmars bezig. Wat zijn de recentste richtlijnen?
Zo trainen sporters voor de Olympische Spelen
Hoe bereiden sporters zich voor op de Olympische Spelen in Tokio, waar de temperatuur en luchtvochtigheid hoger zijn dan hier? Vlogger Jacotte ervaart het in de klimaatkamer van de Universiteit Gent.
Bacteriën als antibioticafabriek
Waarom zelf doen wat bacteriën beter kunnen? Joleen Masschelein onderzoekt welke nuttige stoffen bacteriën produceren en hoe ze dat nog beter kunnen doen.
Zijn we klaar voor ziekte X?
Het coronavirus SARS-CoV-2 zal niet het laatste virus zijn dat de sprong van dier naar mens maakt. Honderdduizenden andere kandidaten staan klaar. Hoe bereiden we ons voor op een onbekende vijand?
Stroom kan suizende oren sussen
Vijftien procent van de volwassenen ervaart oorsuizen. Een op vijf van hen zoekt hiervoor hulp bij een arts. Laure Jacquemin (UZA/UAntwerpen) onderzoekt of tinnitusklachten met behulp van elektrische stroom verminderd kunnen worden. De eerste resultaten zijn bemoedigend.
Waarom verspreidt het coronavirus zich zo gemakkelijk tussen mensen?
Het nieuwe coronavirus verspreidt zich zeer snel. Bepaalde kenmerken van het virus kunnen dat wellicht verklaren. Ze vormen bovendien mogelijke doelwitten voor geneesmiddelen.
Waar blijft het coronavaccin?
Het aantal besmettingen met corona neemt nog steeds toe, althans in het Westen. Een vaccin zou de zwakkeren in de samenleving kunnen beschermen, maar dat is er vandaag nog niet. Hoe komt dat?