Gezondheid
Hoeveel kosten nieuwe medicijnen echt?
Volgens een nieuwe schatting kost het ongeveer 885 miljoen euro om een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen. Rechtvaardigt dat de hoge prijzen?
Zijn mannen gevoeliger voor het coronavirus dan vrouwen?
Chinese onderzoekers tellen iets meer dodelijke slachtoffers onder de mannen die besmet raakten met het coronavirus dan onder de vrouwen.
Kunnen probiotica darmkanker veroorzaken?
Zo’n tien procent van alle dikkedarmkankers zou niet komen door pech of verkeerd eten, maar door darmbacteriën. Eén van de verdachten is de bacteriestam Escherichia coli Nissle 1917, op het internet te koop als gezond probioticum voor onder meer kinderen.
Waarom virussen steeds makkelijker van dier op mens overgaan
In zijn klepper Van dier naar mens waarschuwt de Amerikaanse wetenschapsjournalist David Quammen voor een pandemie. Ziekteverwekkers zoals het coronavirus hebben het steeds makkelijker om van dieren naar mensen over te springen. Hoe komt dat?
Baarmoederhalskanker opsporen via een plasje
Baarmoederhalskanker is wereldwijd de vierde meest voorkomende kanker bij vrouwen. Aan de UAntwerpen werken Jade Pattyn en haar collega's aan een eenvoudigere methode om de kanker op te sporen: via een urinestaal in plaats van een uitstrijkje.
Wat weten we vandaag over het coronavirus?
De kans is reëel dat het coronavirus ook ons land bereikt, stelt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ondanks zeer strenge maatregelen in Italië en andere landen, is er geen reden tot paniek. Toch zijn er veel vragen.
Team UZ Gent spoort zeldzame ziekten op
Al jaren ziek en een diagnose blijft uit. Mensen met onverklaarbare symptomen kunnen in het UZ Gent aankloppen bij een team van vier specialisten, dat zeldzame ziektes opspoort.
‘Het merendeel van de zeldzame ziekten wordt helemaal niet onderzocht’
Een ziekte zoals ALS staat bekend als een zeldzame aandoening. Dat je ze toch kent, ligt wellicht aan de Ice Bucket Challenge of andere crowdfundingacties en infocampagnes. Wist je dat er naast deze bekendere aandoening nog duizenden andere zeldzame ziekten bestaan? En dat ze heel specifieke uitdagingen vormen voor artsen en onderzoekers?
Genen om te stelen
Axolotls regenereren ledematen en organen. Door twee genen die daarvoor instaan te bestuderen, hopen onderzoekers inzichten te verwerven voor weefselherstel bij mensen.
Doorbraak in zoektocht naar vaccin tegen coronavirus
Voor het eerst is er een driedimensionaal beeld op atomaire schaal gemaakt van het deeltje van het virus dat zich aan menselijke cellen hecht.
Van dier naar mens: wat een blik op het verleden leert over het nieuwe coronavirus
Veel van onze dodelijkste ziekteverwekkers maakten ooit de sprong van dier naar mens. Hoe is dat mogelijk en wat kunnen we ertegen doen?
Doet koffie je cholesterolgehalte stijgen?
Iedere dag beginnen miljoenen mensen wereldwijd de dag met een kopje koffie. Volgens onderzoekers zou dit je cholesterolgehalte doen stijgen. Dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Zijn schubdieren de bron van het coronavirus?
Schubdieren zijn mogelijk de overdragers van het coronavirus. De genetische sequentie van het virus dat in hun lichaam circuleert, komt voor 99% overeen met dat van het coronavirus.
Kunnen je longen herstellen nadat je stopt met roken?
Heb je nog motivatie nodig om te stoppen met roken? Volgens nieuw onderzoek zou beschadigd longweefsel zich na het stoppen met roken voor een deel kunnen herstellen.
Wat heeft het coronavirus nog in petto?
Er heerst nog steeds veel onzekerheid over het nieuwe coronavirus dat zich wereldwijd snel verspreidt. Wetenschappers proberen in te schatten wat er te gebeuren staat.
Belangrijke stap in kankertherapie met gentechniek CRISPR
In een eerste klinische studie blijken kankerpatiënten immuuncellen die met CRISPR zijn bewerkt goed te verdragen.
Grootschalig genoomonderzoek legt voorstadia van kanker bloot
Genetisch onderzoek op kankercellen is niet nieuw, maar nog nooit werd het volledige DNA van zoveel verschillende tumortypes uitgelezen en geanalyseerd. De resultaten van het immense PCAWG-project worden deze week met veel bombarie gepresenteerd in Nature.
Hoeveel alcohol is te veel?
Hoeveel mag je drinken? En vanaf welke leeftijd? Vijf vragen en antwoorden over alcohol.