Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
NASA-satelliet TESS met succes gelanceerd
De Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) gaat speuren naar planeten die om (relatief) nabije sterren cirkelen. Naar verwachting gaat dat enkele duizenden nieuwe exoplaneten opleveren.
Chemisch 'DNA-onderzoek' naar de broers en zussen van de zon
Het GALAH-project wil de scheikundige samenstelling van 350.000 sterren analyseren. De sterren ontstonden 4,6 miljard jaar geleden tegelijk met de zon.
Wetenschappers brengen noordpool en magnetisch ‘dynamo’ van Jupiter in beeld
Amerikaanse wetenschappers hebben een 3D-infraroodfilmpje vrijgegeven dat een nieuwe kijk geeft op de dicht opeengepakte cyclonen en anticyclonen rond de noordpool van de planeet Jupiter.
Melkwegstelsel dijt uit met 500 meter per seconde
Het Melkwegstelsel dijt uit, en dat is niet het gevolg van de algemene uitdijing van het heelal.
Alle sterrenstelsels draaien in één miljard jaar rond
Die conclusie trekken radiosterrenkundigen op basis van metingen aan een groot aantal sterrenstelsels, uiteenlopend van kleine dwergstelseltjes tot kolossale spiraalstelsels.
NASA brengt stukje Marsmeteoriet 'naar huis'
Een klein stukje van Marsmeteoriet Sayh al Uhaymir 008 (SaU008) zal aan boord geplaatst worden van NASA's Mars 2020-rover, die over twee jaar op pad gaat naar de rode planeet.
Eerst ontdekte ijsdwerg heet voortaan Albion
De eerst ontdekte ijsdwerg in de buitendelen van het zonnestelsel (afgezien van de dwergplaneet Pluto) heeft eindelijk een naam gekregen.
Bijzondere maansverduistering helaas niet bij ons zichtbaar
In de late nacht van dinsdag 30 op woensdag 31 januari is vanuit Noord- en Zuid-Amerika een bijzondere totale maansverduistering zichtbaar.
Zonnestelsel mogelijk ontstaan uit de ‘gasbel’ rond een hete reuzenster
Sterren van dit type hebben 40 tot 50 keer zoveel massa als de zon, zijn zeer heet en stoten allerlei zware elementen uit.