Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Inslagen op Mars gingen gepaard met tornado’s
De grote inslagen die lang geleden op Mars hebben plaatsgevonden, gingen gepaard met tornado-achtige winden met snelheden van meer dan 800 kilometer per uur.
Er zit muziek in planetenstelsel TRAPPIST-1
De planeten van TRAPPIST-1 gedragen zich als een ‘orkest’. Het resultaat klinkt verrassend jazzy.
Verklaring gevonden voor zuurstofproductie op Rosetta-komeet
Zuurstofmoleculen (O2) zijn in de ruimte extreem instabiel; toch werden ze dicht bij het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko ontdekt door de Europese komeetverkenner Rosetta.
Ruimte tussen Saturnus en zijn ringen is verrassend stofvrij
Dat blijkt uit metingen van de Amerikaanse ruimtesonde Cassini. Cassini maakte op 26 april de eerste van 22 'snoekduiken' door de ca. 2000 kilometer brede opening tussen de planeetbol en de ringen.
Gaan VS en Europa gezamenlijk naar intrigerende Jupitermaan?
Tijdens de bijeenkomst van de European Geosciences Union, die momenteel in Wenen plaatsvindt, zijn plannen onthuld voor een Amerikaans/Europese ruimtemissie naar de intrigerende Jupitermaan Europa.
Veelbelovende ‘superaarde’ ontdekt bij nabije rode dwergster
Een internationaal team van astronomen heeft een ‘superaarde’ ontdekt die zich binnen de leefbare zone van de slechts veertig lichtjaar verre ster LHS 1140 bevindt.
Kilometer grote planetoïde scheert langs aarde
Een rotsblok met een diameter van circa 1 kilometer scheert op woensdag 19 april op relatief kleine afstand langs de aarde. De dichtste nadering vindt plaats om 14.24 uur.
Hoe helder is het heelal?
Astronomen hebben de helderheid van het heelal gemeten. Anders gezegd: ze hebben de helderheid bepaald van de zogeheten 'optische achtergrond' - de gezamenlijke zichtbare straling van alle sterren en sterrenstelsels in het heelal.
Kleine IJstijd verdient die naam niet
De zogeheten Kleine IJstijd was veel minder ingrijpend dan vaak wordt gesuggereerd, en kan ook zeker niet volledig worden toegeschreven aan een langdurige periode van geringe zonneactiviteit.