Govert Schilling
Govert Schilling is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van sterrenkunde. Hij is al vele jaren vaste medewerker van Eos-magazine en schreef tot nu toe meer dan dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Hij wordt geregeld uitgenodigd om ontwikkelingen binnen de sterrenkunde te komen toelichten in radio- en televisieprogramma's. Govert onderhoudt ook de website Allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Volgende bestemming van Pluto-sonde is een bijzonder geval
Het lijkt erop dat er iets bijzonders aan de hand is met het volgende doelwit van de ruimtesonde New Horizons: de ‘ijsdwerg’ 2014 MU69, die deel uitmaakt van de zogeheten Kuipergordel voorbij de omloopbaan van de planeet Neptunus.
Europese Very Large Telescope maakt nu nóg scherpere opnamen
Eén van de vier telescopen die samen de Very Large Telescope vormen – UT4 of ‘Yepun’ – is voorzien van een nieuw adaptief optisch systeem.
Maan heeft 'nat' inwendige
Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van de Indiase maansonde Chandrayaan-1, uitgevoerd door geologen van Brown University en vandaag gepubliceerd in Nature Geoscience.
Oorzaak van de ‘zonnesprieten’ lijkt gevonden
Op elk moment van de dag ontspringen er miljoenen jets van heet plasma op het oppervlak van de zon. Nieuwe computersimulaties laten zien hoe deze ‘zonnesprieten’ ontstaan.
Marswagen Curiosity gefotografeerd vanuit baan om Mars
Kijk, daar staat-ie, in het kale Marslandschap aan de voet van Mount Sharp: de Amerikaanse Marswagen Curiosity.
Onze zon ontstond mogelijk als dubbelster, en alle andere sterren ook
Onze zon had ooit een tweelingbroertje. Ook vrijwel alle andere enkelvoudige sterren in het Melkwegstelsel zijn geboren als dubbelster.
Chemische bouwsteen van leven ontdekt bij jonge sterren
Met de ALMA-telescoop in het noorden van Chili zijn sporen van methylisocyanaat ontdekt bij een groepje jonge, zonachtige sterren op 400 lichtjaar van de aarde.
'Halo's' duiden op langere aanwezigheid Marswater
De Amerikaanse Marswagen Curiosity heeft merkwaardige 'halo's' ontdekt aan weerszijden van barsten en scheuren in de bodem.
Radioactiviteit kan energiebron zijn voor buitenaards leven
Het verval van radioactieve elementen zoals uranium, kalium en thorium kan indirect een voedingsbron vormen voor buitenaards leven.