Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Fossielenjagers
Buiten het seizoen en op gure dagen, dan kruipen de fossielenjagers uit hun schelp. Ze zoeken urenlang naar overblijfselen die miljoenen jaren oud zijn. Ook thuis zijn ze nog lang bezig met kappen en vernissen. Eos trok naar Cap Blanc-Nez met twee enthousiaste gidsen.
‘Slimme gebouwen kunnen in de toekomst zelf een brand blussen’
Brandveiligheidsexpert José Luis Torero ontwikkelt een systeem dat gebouwen in staat stelt om op basis van meetgegevens een brand automatisch te controleren. Zo lopen brandweerlui minder gevaar of hoeven ze zelfs helemaal niet meer uit te rukken.
Ruimterobot verkent grot
Ruimtevaartorganisatie ESA test een nieuwe, zeer wendbare drone die botsingen met rotsen kan verdragen. De drone is ideaal om onbereikbare grotten te verkennen.
Muizenstaart is geen handvat
Door labmuizen bij de staart te grijpen, verander je hun gedrag en dus ook het resultaat van een proef.
Maliënkolder voor astronauten
NASA ontwikkelt een 3D-geprint ‘stofje’ van metaal.
Fantoomsyndroom
Je voelt je smartphone trillen in je broekzak, haalt het uit in blijde verwachting van een sms of andere melding en ziet … niets. Je lijdt aan het Phantom Vibration Syndrome.
“Oceaanstofzuiger” gaat al in 2018 plastic ruimen
De jonge Nederlandse milieu-activist Boyan Slat heeft een efficiëntere en goedkopere versie bedacht van zijn systeem om plastic afval uit de oceanen te vissen. Daardoor kan de oceaanstofzuiger twee jaar eerder dan gepland aan de slag.
Onze stamboom in een bodemstaal
Fossiele overblijfselen zoals beenderen zijn niet noodzakelijk om menselijke evolutie te bestuderen. DNA uit een bodemstaal volstaat.
Onmogelijke dierenliefde
Een natuurfotograaf legde onlangs een irreël tafereel vast op het Yakushima-eiland in Japan: een intiem moment tussen een aap en een hert. Seks tussen onverwante wilde diersoorten is extreem zeldzaam. Waarom doen ze het?