Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
“Dodozusje” werd agressief door krimpende omgeving
Terwijl de dodo het toonbeeld was van tamheid, blonk de nauw verwante en eveneens uitgestorven solitaire uit in agressiviteit. Nederlandse onderzoekers vermoedden dat een stijgende zeespiegel aan de basis van dat verschil lag.
Koolmezen leren meer als ze verhuizen
Koolmezen zijn slimme vogels. Ze observeren hun omgeving en elkaar, en ontdekken zo vlot de kortste wegen naar voedsel. Wanneer mezen verhuizen, zijn ze nog gevoeliger om nuttige trucjes van hun nieuwe buren op te pikken.
In welke douche kan je het best zingen?
Stel dat je een douche wil installeren met de ideale akoestische eigenschappen om je gezang goed te doen klinken, waar moet je dan op letten? Voor wie graag zingt onder de douche is dit absoluut geen domme vraag.
Dansende duikboten
Plankton dat afhankelijk is van zonlicht om te overleven, kan zich zonder ledematen of aandrijving naar het oceaanoppervlak bewegen. De microscopisch kleine organismen hebben wel een geheim wapen: ze kunnen zichzelf oppompen als een ballon.
Een vrouwtje als afleidingsmanoeuvre
Mannetjesmuizen die een pak rammel dreigen te krijgen van een ander mannetje, gebruiken een vrouwtje om de aandacht van het agressieve mannetje af te leiden en zo een nakend conflict te vermijden.
Waarom lijkt een hartje niet op een hart?
Het menselijk hart lijkt helemaal niet op het iconische hartje met twee bogen bovenaan en een scherpe punt onderaan. Hoe komt dat?
Wat vertellen kasseien en bakstenen over ons verleden?
Als de kasseien op onze wielerheuvels konden praten, dan zouden ze niet alleen vertellen over heldendaden van Tom Boonen of Lotte Kopecky. Ze nemen ons ook mee miljoenen jaren terug in de tijd. Geoloog Jasper Verhaegen vertelt in deze aflevering over de geschiedenis van onze grond.
Eerste complete routekaart door het brein van een dier dat kan lopen en zien
Wetenschappers hebben het eerste complete bedradingsschema van de in totaal 139.255 neuronen en 50 miljoen verbindingen daartussen in het brein van een volwassen fruitvlieg (Drosophila melanogaster) afgewerkt.
Octopussen lijken vissen te rekruteren als jachtgezellen
De enigmatische wezens met acht armen en drie harten coördineren hun team en straffen opportunistische leden zelfs met een welgemikte stomp van een tentakel.