
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:


Hoe Erwin Schrödinger na de Anschluss tijdelijk onderdak vond in Gent
In de winter van 1938 arriveerde een bijzondere wetenschapper in Gent, Erwin Schrödinger. De Oostenrijkse natuurkundige en Nobelprijswinnaar moest zijn thuisland ontvluchten na de Anschluss met nazi-Duitsland, en vond tijdelijk onderdak aan de Gentse universiteit.


Paardenbloem: levensbelangrijke meester-overlever
Zoals alle ouders struikelen ook mijn vrouw Charlotte en ik wel eens over opvoedkundige keuzes. De grootste strijd draait bij ons niet om schermtijd, snoep of bedtijd. Nee, ons grootste twistpunt is... de paardenbloem (Taraxacum).


Naaktslakken dichten de orgasmekloof
Ze eten je sla. Ze onthoofden je dahlia’s. En ze zien er afstotelijk uit met hun slijmerige, drolvormige lijf. Toch zijn het bijzondere beestjes, met een bizar seksleven. 'Slakken hebben een speciaal orgaan waarin ze sperma kunnen verteren.'

Al 33 miljoen jaar in vermomming
Zweefvliegen bootsen al minstens 33 miljoen jaar wespen na om roofdieren af te schrikken.

Baby’s vormen herinneringen, maar we kunnen die als volwassene niet meer oproepen
Baby's en peuters kunnen al vanaf één jaar herinneringen vormen, blijkt uit hersenscanonderzoek. Dat we ons daar niets van herinneren, is vermoedelijk te wijten aan problemen met het ophalen van deze herinneringen, niet aan het vormen ervan.

Kan een dier queer zijn?
Mannetje – vrouwtje – kindje? Ook in de dierenwereld draait het leven om meer dan dat. Sommige dieren lijken homoseksueel, polygaam of veranderen tijdens hun leven van geslacht. Eos-redacteur Kim Verhaeghe verdiepte zich in sekse en gender in de dierenwereld en vertelt er alles over aan collega Liesbeth Gijsel.

Vroege zoogdieren waren klein en onopvallend bruin gekleurd
Geen wit en zwarte strepen, geen rode vacht, geen mooie witte kraag. De voorouders van de huidige zoogdieren hadden allemaal een donkerbruine, egaal gekleurde vacht. In een wereld gedomineerd door dinosauriërs was klein en onopvallend blijven dan ook een noodzakelijke overlevingsstrategie.

Kan je aan alles verslaafd zijn?
Chocolade, koffie, snoep, series kijken, scrollen op sociale media, marathons lopen. Zowat iedereen vindt tegenwoordig van zichzelf dat hij wel ergens aan verslaafd is. Kan dat? Kan je aan alles verslaafd zijn? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.

Kan de aarde zonder de maan?
Wat doet de maan daar boven ons hoofd, buiten de hemel prachtig verlichten? We vroegen het aan sterrenkundige Christoffel Waelkens.