Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Negentien keer per dag
Het mannetje van de medaka, een kleine vissoort, kan negentien keer per dag zaad lozen. Dat indrukwekkende aantal is meer dan een zinloos weetje.
Te huur: briljante sterrenhemel
Door lichtvervuiling zien we in onze regio maar een fractie van alle sterren. Om het fonkelend werelderfgoed nog te kunnen bewonderen, moeten we naar afgelegen plekken reizen. Regio’s zoals Extremadura in Spanje beschouwen hun heldere sterrenhemels zelfs als een toeristische troef.
Spin schiet web af om prooi te vangen
Het moeraspareltje (Theridiosoma gemmosum) gebruikt een bijzondere jachttechniek. Ze gebruiken hun web als een katapult om insecten die voorbij vliegen uit de lucht te plukken.
Orka's blijven verbazen als gruwelijk verfijnde jagers
Orka’s laten zich bewust stranden om nietsvermoedende zeeleeuwen van het strand te plukken, ze genereren golven om pinguïns van drijvende ijsschotsen te spoelen of ze ontvoeren een bultrugkalf door de bewegingen van zijn moeder na te bootsen. Een overzicht van enkele bijzondere jachttechnieken.
Een bodem is meer dan alleen grond waarin planten groeien
Een bodem is een ingenieus samenspel van minerale deeltjes, organisch materiaal, water, lucht en een bruisend bodemleven. We duiken samen met Heleen Deroo, bio-ingenieur en bodemonderzoekster aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, de grond in.
Waterroofkevers kunnen ons helpen om de tijgermug te bestrijden
De tijgermug, een invasieve soort die ziektes kan overdragen, vormt een groeiend probleem in België. Onderzoekers ontdekten dat inheemse waterroofkevers effectieve jagers zijn op tijgermuglarven. Dit biedt een milieuvriendelijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen.
“Dodozusje” werd agressief door krimpende omgeving
Terwijl de dodo het toonbeeld was van tamheid, blonk de nauw verwante en eveneens uitgestorven solitaire uit in agressiviteit. Nederlandse onderzoekers vermoedden dat een stijgende zeespiegel aan de basis van dat verschil lag.
Koolmezen leren meer als ze verhuizen
Koolmezen zijn slimme vogels. Ze observeren hun omgeving en elkaar, en ontdekken zo vlot de kortste wegen naar voedsel. Wanneer mezen verhuizen, zijn ze nog gevoeliger om nuttige trucjes van hun nieuwe buren op te pikken.
In welke douche kan je het best zingen?
Stel dat je een douche wil installeren met de ideale akoestische eigenschappen om je gezang goed te doen klinken, waar moet je dan op letten? Voor wie graag zingt onder de douche is dit absoluut geen domme vraag.