Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
De zee is ziek en de klok tikt
De oceaan is de onbeminde vriend van de mens. Maar hij is er slecht aan toe, schrijft ecotoxicoloog en marien ecoloog Colin Janssen.
Hoe ontstaat wind?
Dankzij de wind kunnen we hernieuwbare energie maken, maar als we gaan fietsen lijkt ze altijd tegen te werken. In onze podcast legt weerman Bram Verbruggen uit waar wind vandaan komt.
Nieuw ontdekte dino stond op het puntje van de afgrond
De ontdekte dinosaurus is meer dan de laatste overlevende in een sleutelperiode in de geschiedenis van zijn soort. Het fossiel kan ons namelijk ook meer leren over het leven op een planeet die in de greep is van klimaatopwarming.
Frisgroen gras voor onze melkkoeien
Hoe kunnen veehouders hun koeien, ook in droge periodes, op frisgroene weides laten grazen? Bij ILVO onderzoeken ze verschillende pistes: koeien doen overschakelen op een droogtebestendigere grassoort en/of hen meer klavers en smalle weegbree voorschotelen.
Maak kennis met de fascinerende harkwesp: opdringerige mannetjes en zorgzame moeders
Ze zien er bijzonder uit en houden er een bijzonder intrigerende leefwijze op na, maar ze zijn ook zeldzaam. We hebben het over de harkwesp. En over bezorgde moeders, over vaders op café en over rebelse persoonlijkheden onder de insecten.
Sympathieke aliens
Voor de meeste mensen zijn insecten bizarre, enge schepsels. Maar naarmate je ze beter leert kennen, worden ze fascinerende wezens die wonderbaarlijke metamorfoses ondergaan, complexe sociale levens hebben en op slimme manieren communiceren.
Zuiderse vogels vluchten voor de droogte
Deze lente vielen er in Vlaanderen vreemde vogels op te merken. Het gaat om zwarte ibissen en steltkluten, allebei soorten die zich normaal gezien ophouden in natte gebieden in het zuiden van Europa. Door de extreme droogte in Spanje en Italië trokken ze noodgedwongen noordwaarts.
Ontkracht: vooroordelen over water uit de kraan
Uit een bevraging in 2021 blijkt dat de helft van de Belgen het liefst flessenwater drinkt, en een op de drie kraanwater verkiest. Een kwart drinkt zelfs nooit kraantjeswater. Hoe komt dat? Wat zit er nu écht in kraanwater en wat betekent dat voor jouw gezondheid?
Industrie zakt weg door dooiende permafrost
De permanent bevroren bodem in het Hoge Noorden werd altijd beschouwd als een ideaal gebied voor industriële activiteiten. De opwarming van de aarde legt nu een explosieve erfenis bloot.
Zonder deze superheld geen PCR-test
De bacterie Thermus aquaticus kan groeien bij hoge temperaturen. De hittebestendige enzymen zijn daarom zeer geschikt voor het maken van DNA-analyses.
Meer dan 5000 nieuwe soorten ontdekt in gebied bestemd voor diepzeemijnbouw
Net voor de ontginning van ’s werelds meest ongerepte oceaanhabitat begint, wijst nieuw onderzoek op het belang van de bescherming ervan. In een gebied waarin België een kleine tweehonderd keer past, trof een team biologen zo’n vijfduizend tot nog toe onbekende organismen aan.
Wat zit er in ons kraanwater?
De helft van de Belgen drinkt liever water uit een fles dan uit de kraan. We vinden het niet lekker, en sluipen er ook niet allerlei gevaarlijke stoffen in? Hoe zit dat met resten van medicijnen, pesticiden, lood of hormonen in ons glaasje water? Eos-redacteur Ilse Boeren ploos de controlerapporten uit en vertelt er in deze podcast alles over aan collega Liesbeth Gijsel.
Anders, maar even slim?
Ruth Styfhals onderzoekt de hersenen van octopussen. Die dieren hebben een heel grote cognitie, maar ze beschikken over heel andere hersenen dan de onze. Styfhals wil zo de essentie van het brein ontdekken.
De wereldwijde watercyclus is ontwricht. Wat nu?
In de zomer van vorig jaar kampte Europa met een van de ergste droogtes sinds de metingen. Dit jaar zit er niet veel beterschap in.
Hoe muggen bepalen wie ze wel en niet bijten
Hoe, wanneer en waarom bepalen muggen welke mensen ze bijten en welke niet? Een uniek experiment in een enorm onderzoekscentrum in open lucht leverde nieuwe inzichten op.
Paddenstoelen zijn ‘spraakzamer’ na een regenbui
Paddenstoelen zijn in staat bio-elektrische signalen te genereren. Japanse wetenschappers slaagden er voor het eerst in om in het bos dergelijke signalen op te meten. Vooral na regen blijken paddenstoelen erg actief. ‘Praten’ ze echt met elkaar?
Cocaïnenijlpaarden veroveren Colombia
Colombia worstelt momenteel met een nijlpaardinvasie. Voor de duidelijkheid: nijlpaarden (Hippopotamus amphibius) horen niet thuis in Zuid-Amerika, maar in Afrika. Hoe zijn ze daar terechtgekomen?
Stikstofvervuiling: mag het de helft minder?
De halvering van de uitstoot van reactieve stikstof zou een zegen zijn voor het milieu, het klimaat en de biodiversiteit. Bovendien zou het hergebruik van al die stikstof een enorme financiële besparing opleveren.