Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Hoe smeltende gletsjers plaatsmaken voor nieuwe natuurgebieden
Over de hele wereld verdwijnen gletsjers in een steeds sneller tempo als gevolg van klimaatopwarming. De terugtrekkende ijsmassa's laten land achter dat ruimte biedt aan nieuwe ecosystemen.
Vijf tips om insecten te helpen
Hoe maak je van je tuin een paradijs voor insecten?
Niet meppen, wel appen
Kan jij de reflex om insecten plat te slaan onderdrukken? Probeer het eens, en "app" insecten voor de wetenschap!
Waarom hebben katten zo’n goede neus?
Katten hebben een extreem fijne reukzin. Dankzij de vorm van hun neusholtes verwerken ze geuren zoals een gaschromatograaf.
Ook 200 miljoen jaar geleden al waren parasieten onmisbare lastpakken
Een oeroude krokodil had last van een soort rondworm, zo blijkt uit gefossiliseerde uitwerpselen. De vondst biedt een zeldzame blik op de ecologie van parasieten uit de tijd van de dino’s.
Wat als… een van onze belangrijkste klimaatmotoren stilvalt?
Wereldnieuws was het de laatste weken. ‘De Golfstroom kan stilvallen in 2025’, kopten kranten naar aanleiding van een recent verschenen paper. In feite ging de publicatie niet over de Golfstroom, maar over de Atlantic Meridional Overturning Circulation, kortweg AMOC. En bij de genoemde termijn vallen ook vraagtekens te plaatsen. Wat zegt de wetenschap over al die amok rond de AMOC? ‘Of het nu in 2025 is of in 2100, we willen niet dat dit gebeurt.’
Vreemde Maleisische wormensoort voor het eerst teruggezien 90 jaar na haar ontdekking
Tijdens een rondje hardlopen op het Maleisisch schiereiland stootte professioneel natuurfilmer George Verdon op de platworm Bipalium admarginatum. Deze soort was al sinds haar ontdekking 90 jaar geleden niet meer gezien.
De volière die luistert: recalltraining groot succes
Het vogelverblijf van de toekomst. Dat staat in het hart van stad Antwerpen, aan de rand van de Antwerpse dierentuin.
De oer-kwal is 505 miljoen jaar oud (en een roofdier)
Nieuw onderzoek van uitzonderlijke fossielen uit de Burgess Shale-schatkamer leidde niet alleen tot de ontdekking van de oudste kwallensoort ooit. Het werpt ook een ander licht op het ecosysteem in het tijdvak waarin het leven op aarde een cruciale sprong voorwaarts maakte.
Waarom kantelen honden hun kop?
De aandachtige en vertederende kanteling van het kopje kan erop wijzen dat je pup probeert te verwerken wat je zegt.
Reus in chemische oorlogsvoering
In de 20ste eeuw ontdekte Selman Waksman dat de bacterie Streptomyces griseus streptomycine produceert: het eerste antibioticum werkzaam tegen tuberculose. Dit leidde tot aanzienlijke vooruitgang in de geneeskunde en biotechnologie.
Wespen en bijen "bedachten" onafhankelijk van elkaar hetzelfde nestontwerp
Zowel honingbijen als wespen bouwen nesten die bestaan uit zeshoekige cellen. Ondanks 179 miljoen jaar aparte evolutie kwamen beide insecten tot dezelfde architecturale oplossing omdat die het meest efficiënte gebruik van ruimte en bouwmaterialen biedt.
Hoe natuurbranden evolutie aanjagen
Vuur speelt een belangrijke rol in ecosystemen, en dus ook in de evolutie van wilde dieren. Maar kan hun aanpassingsvermogen gelijke pas houden met de stijgende frequentie van natuurbranden?
Beestenbos is back
Wolf August is niet meer. Dinsdagochtend werd het dier dat bijna vijf jaar in België verbleef aangereden door een auto. Dat betekent niet dat het over en uit is voor de wolf in deze regio. Ook andere charismatische soorten, zoals de das, otter, marter en bever zijn aan een opmars bezig. ‘Deze dieren zijn tot meer in staat dan we denken.’
Miljarden jaar oude micro-organismen bewaard in 3-D
Fossielenjagers noemen de periode rond 1,5 miljard jaar geleden ook wel de "Boring Billion", omdat levende wezens in die tijd nog geen harde, skeletachtige structuren hadden die hun vorm hadden kunnen behouden. Nu hebben experts voor het eerst verschillende vormen gevonden die bedekt zijn met een soort aluminium dodenmasker.
Waarom is de Noordzee bruin?
Als je tot je knieën in het water staat aan onze kust, kan je vaak je tenen niet meer zien. Hoe komt het dat ons kustwater zo troebel is? En is het daarom ook vies?
Is regenwater vervuild of juist niet?
Regenwater dat van straten en daken stroomt, neemt alle vuil dat erop ligt met zich mee. Het komt rechtstreeks in de rivieren terecht. Bio-ingenieur Birgit De Bock onderzoekt welke vervuiling er in dit regenwater zit en of dit een probleem is voor ons waterleven.
Orka-moeders beschermen na de menopauze hun zonen (maar niet hun dochters)
Over de heel bijzondere band tussen (groot)moeder en (klein)kind bij orka’s op het vlak van voeding en opvoeding was al een en ander bekend. Uit een nieuwe studie blijkt dat de vrouwtjesdieren hun eigen kroost ook zeer gericht fysieke bescherming bieden.