Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Hoe mijnafval een tweede leven te geven
Mijnbouw produceert veel afval. In al dat mijnafval zijn vaak nog waardevolle metalen te vinden. Aan VITO onderzoekt Nor Kamariah nieuwe methodes om die overgebleven metalen te recupereren en die mijnresiduen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan worden gerecycleerd tot bouwmateriaal.
Wat 100 miljoen jaar evolutie met je doet: het zoogdieren-DNA uitgepluisd
Van aardvarken tot zeboe, met daartussen ergens de mens. Een vergelijkende DNA-analyse bij 240 soorten geeft een uniek beeld van de genetische diversiteit maar ook stabiliteit onder zoogdieren. ‘Evolutionair stabiele stukken DNA maken ons tot zoogdieren.’
Archeologische kattenresten brengen de geschiedenis van de huiskat tot leven
Wanneer, waar en hoe werden katten huisdieren? Bea De Cupere, archeozoöloog bij het KBIN, werkt mee aan een Europees project dat opheldering moet brengen, en onderzoekt kattenbotjes van Egypte over Tongeren tot Brussel. Maar huiskatgeschiedenis schrijven is moeilijk.
Ook slechtvalken voelden de covid-19-lockdowns
Minder mensen op straat betekent ook minder duiven in de lucht, en dat voelden de slechtvalken die in steden broeden.
Zeeolifanten doen korte “duikdutjes” om roofdieren te ontlopen
Noordelijke zeeolifanten slapen amper twee uur per dag, opgesplitst in meerdere korte duikdutjes. Ze zijn daarmee de kortste slapers van alle zoogdieren.
Enkel folies aan de buitenkant van je raam voorkomen vogelsterfte
Afschrikwekkende folie stopt vogelbotsingen enkel als ze aangebracht is aan de buitenzijde van ramen.
Botten als Bros-chocolade: de evolutie die dino’s hielp vliegen
Sommige dinosauriërs konden vliegen. Dat hadden ze te danken aan hun bijzondere botten.
Wolharige mammoet deelt genen met ijsbeer
Vergelijkend onderzoek van de mammoet en de olifant focust doorgaans op de link van de voorvader naar zijn afstammeling. Een Zweeds onderzoeksteam draaide het om. Men vertrok bij de olifant en kwam, verrassend genoeg, uit bij genetische gelijkenissen van de mammoet met niet-verwante hedendaagse dieren, zoals het rendier en de ijsbeer.
Cordyceps is meer dan een ‘zombieschimmel’
Dankzij de hitserie The Last of Us zijn Cordyceps-schimmels beroemd geworden. Maar de schimmel is meer dan een ‘zombieschimmel’ alleen. Ook in de geneeskunde is hij populair.
Hoe mieren onze groenten kunnen helpen beschermen
Zijn mieren goede biologische bestrijders? Mathijs Hast (UGent) onderzocht het potentieel van de beestjes voor de kasteelt met zijn masterproef.
Klimaatverandering brengt nieuwe teelten naar Vlaanderen
Nu het vaker lang droog is, moeten we planten telen die tegen een stootje kunnen. Boeren zaaien daarom de granen, maïs of aardappelen die het best presteerden de voorbije, vaak droge, jaren. Er zijn ook nieuwe teelten die hun intrede doen in Vlaanderen: quinoa en kikkererwt bijvoorbeeld. Kunnen de Vlaamse boeren zomaar van het ene jaar op het andere overschakelen op zo’n nieuwe teelt?
Moordende roofslakken hebben beperkte impact, blijkt uit resultaten van Grote Schelpenteldag
Zaterdag vond de zesde editie van de Grote Schelpenteldag plaats. De resultaten laten interessante regionale verschillen zien.
Ook vissen voelen empathie
Zebravissen kopiëren angstig gedrag van hun soortgenoten. Dat wijst op een basale vorm van empathie die misschien al 450 miljoen jaar oud is.
Nieuwe ziekte bij zeevogels ontdekt: 'plasticziekte' plasticose
Oceanograaf Jan Stel spreekt zich uit over plasticvervuiling, die zelfs tot een nieuwe ziekte bij vogels heeft geleid.
Nieuw model voorspelt dat wereldbevolking sneller en eerder krimpt dan gedacht
Als de huidige economische ontwikkelingen zich voortzetten, zou de wereldbevolking nog vóór 2050 8,8 miljard mensen tellen, om daarna geleidelijk te dalen.
Meer dan 80.000 schelpen geteld tijdens Grote Schelpenteldag
Ondanks de felle wind telden afgelopen zaterdag ruim tweeduizend deelnemers schelpen aan de Belgische, Nederlandse en Franse kust.
‘Het is nu of nooit voor de anderhalve graad opwarming’
De broeikasuitstoot moet nu meteen drastisch naar beneden, schrijven wetenschappers in een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel. ‘Alle landen gaan akkoord’, zegt co-hoofdauteur Detlef van Vuuren.
Strandvondsten en onderwaterdieren
In Aangespoeld beschrijven twee experten het fascinerende onderwaterleven aan onze eigen kust.