Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Bevat het DNA van oude landbouwrassen de oplossing tegen moderne dierziekten?
Onderzoekers analyseren het DNA van oude kippen-, varkens- en koeienrassen. Daarin hopen ze de sleutel te vinden voor de bestrijding van moderne dierziektes.
Koolmezen benen klimaatverandering niet bij
In welke mate kunnen vogels zich aanpassen aan het opwarmend klimaat? Een experiment bij koolmezen schets alvast geen rooskleurig beeld.
Stadsvogels maken nesten van anti-vogel-pinnen
Scherpe metalen pinnen op gebouwen moeten vogels afschrikken of voorkomen dat ze er nesten bouwen. Rebelse eksters en kraaien lachen met die verjaagdrang: ze bouwen zelfs nesten met anti-vogel-pinnen.
Kunnen we dierenwelzijn meten?
‘Het feit dat dieren geen gevoelens hebben, scheidt hen van ons’, dachten de Romeinen. Intussen evolueerden de inzichten danig. Wat is de huidige kennis over dierenwelzijn, op wie is het van toepassing en hoe kunnen we het meten?
Insecten ervaren plezier en pijn. Moeten we dan niet wat diervriendelijker met ze omgaan?
Recente studies tonen aan dat insecten geen robots zijn, maar intelligente wezens met een verrassend rijk innerlijk leven zijn. De nieuwe inzichten hebben mogelijk verstrekkende ethische implicaties.
Ook zwerfhonden kunnen menselijke gezichtsuitdrukking lezen
Net als gezelschapshonden kunnen ook zwerfhonden menselijke gezichtsuitdrukkingen lezen en hun gedrag daaraan aanpassen, blijkt uit recent onderzoek. Hoewel zwerfhonden minder vaak in contact met mensen komen, beschikken ze toch over de nodige sociale vaardigheden om menselijke communicatie te begrijpen.
Ook orang-oetans tinderen: ‘De klik is vooral nodig voor de paring’
Nederlandse wetenschappers onderzoeken of ze orang-oetans in dierentuinen zelf hun partner kunnen laten kiezen. Op basis van geluid, of via beeld. Apen die zelf een keuze kunnen maken, voelen zich beter en krijgen sneller nakomelingen is het idee.
Net als mensen willen ook olifanten niet elke dag hetzelfde eten
Olifanten eten niet gewoon alle voedsel dat beschikbaar is, maar hebben ook persoonlijke voorkeuren en behoeften.
Zijn mensenkinderen nieuwsgieriger dan andere mensapen?
Mensenkinderen kiezen vaker dan volwassen mensapen voor een onbekende beloning onder een ondoorzichtige beker dan voor een duidelijk zichtbare beloning onder een transparante beker.
Walvis dan toch geen klimaatheld
Walvissen zijn dan toch niet dé oplossing voor de klimaatcrisis. Ze slaan weliswaar grote hoeveelheden CO2 op in hun lichaam en bevorderen de groei van plankton, maar hun aandeel in de strijd tegen de klimaatverandering is kleiner dan sommige milieuorganisaties beweren.
Burgers speuren met drones naar zwerfafval langs de Schelde
Met een nieuw project schakelen Vlaamse organisaties burgers in om zwerfafval langs de Schelde in kaart te brengen. Deelnemers maken dronebeelden van de oevers en sturen die door, waarna onderzoekers probleemzones aanduiden en gerichte opruimacties opzetten. ‘Zelfs sigarettenpeuken zijn goed zichtbaar op de foto’s.’
Camouflage op commando: hoe inktvissen hun gepigmenteerde huidcellen controleren
Zeekatten, een soort inktvissen, kunnen zichzelf camoufleren door hun uiterlijk aan te passen aan hun omgeving. De complexiteit van hoe ze dat doen is fenomenaal.
Wormen springen op de rug van hommels met behulp van statische elektriciteit
Wrijf een ballon tegen je trui en houd hem boven je hoofd: je haar gaat rechtstaan. Microscopisch kleine wormen maken van dit principe gebruik om op de rug van vliegende insecten te springen en een eindje mee te reizen.
Dit gaat verdwijnen door diepzeemijnbouw
Diepzeemijnbouw staat in de belangstelling. Ondertussen luiden actiegroepen en wetenschappers de alarmbel. Ook oceanograaf Jan Stel maakt zich zorgen om de gevolgen voor het leven in de diepzee.
Voor alle karweien groot en klein, moet je bij insecten zijn
Insecten leveren verschillende diensten die van levensbelang zijn voor het functioneren van ecosystemen en onze samenleving. Een greep uit hun rijke aanbod aan straffe diensten.
Kabeljauw houdt van windparken
Offshore windparken moeten een netto-positieve impact hebben op biodiversiteit. Uit onderzoek bij de windparken Borssele 1&2 voor de Zeeuwse kust blijkt dit voor kabeljauw alvast te lukken.
Fruitvliegen die dode soortgenoten zien, gaan zelf sneller dood
Het lijkt de synopsis van een intrigerende horror- en sciencefictionfilm, maar het is puur natuur én wetenschap. Fruitvliegen verouderen en overlijden sneller wanneer ze dode soortgenoten waargenomen hebben.
Als wij in ons kot blijven, trekken wilde dieren eropuit
We verplaatsten ons minder tijdens de covid-19-lockdowns, en dat had de natuur snel door: wilde zoogdieren gingen vaker en verder uit hun vertrouwde gebied, en ze kwamen vaker in de buurt van autowegen.