Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Kunnen schimmels echt zo gevaarlijk worden als in ‘The Last Of Us’?
In de populaire serie The Last Of Us teistert een ‘zombieschimmel’ de mensheid. Zou dat echt kunnen gebeuren?
Grondwater stopt niet bij de perceelsgrenzen
Natte natuur en behoud van veen zijn essentieel voor het klimaat, voor biodiversiteit en voor het filteren en opslaan van water. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat vernattingsprojecten steeds hoger op de politieke agenda komen te staan. Maar dergelijke plannen hebben ook een grote impact op landbouwers in de buurt, want grondwater stopt niet bij de perceelsgrenzen.
Gletsjers beklimmen in Centraal-Azië (fotoreportage)
De meeste mensen beklimmen gletsjers ongetwijfeld voor de kick. Maar Chloë Paice beklimt ze om ze te bestuderen. Met prachtige foto's als resultaat!
Plastic-etende bacteriën breken afval in zeewater af
Voor het eerst is er aangetoond dat bacteriën daadwerkelijk plastic verteren tot koolstofdioxide en andere moleculen. ‘Maar plastic-etende bacteriën zijn niet de oplossing voor ons wereldwijde plasticprobleem.’
Bemesten met menselijke urine en uitwerpselen is zo gek nog niet
Meststoffen op basis van gerecyclede menselijke urine en uitwerpselen kunnen een veilig en duurzaam alternatief vormen voor kunstmest, denken onderzoekers.
Ooit leefden primaten in het noordpoolgebied
In het Hoge Noorden leefden 50 miljoen jaar geleden primaatachtige zoogdieren. Mogelijk leren zij ons iets over hoe soorten zich aanpassen aan de gevolgen van de huidige aardopwarming.
De wonderlijke wereld van kikkerlijm
Ken je het verhaal van de kikkerprins? Wedden dat je deze "kleverige" versie van evolutiebioloog Shabnam Zaman (VUB - Vrije Universiteit Brussel) nog niet hebt gehoord? Zaman doet onderzoek naar kikkerlijm, een verdedigingsmechanisme dat voorkomt bij bepaalde kikkersoorten en dat jou in de toekomst wel eens zou kunnen helpen.
Soortnamen met een missie: van ‘anti-mijnslang’ tot ‘Snowden-kreeft’
Wanneer biologen een nieuwe soort ontdekken, moeten ze die ook een naam geven. Sommige wetenschappers grijpen dan de kans om op te komen voor het milieu of een andere maatschappelijke kwestie.
‘De Pyreneeën tonen hoe de Alpen er morgen uitzien’
Skiën of snowboarden in de winter, wandelen of klimmen in de zomer. Vakanties in de Alpen zijn voor velen een jaarlijks terugkerend ritueel. Maar de klimaatopwarming laat ook de bergen niet ongemoeid. Wat brengt de toekomst voor de Alpen?
Glaskikker verstopt rode bloedcellen in lever
Glaskikkers beschermen zich tegen roofdieren door doorzichtig te worden tijdens hun slaap. Ze doen dat door hun rode bloedcellen tijdelijk in hun lever te ‘verbergen’.
Minstens helft van alle gletsjers gedoemd om te verdwijnen
Minstens de helft van alle gletsjers smelt volledig weg door klimaatverandering tegen het einde van deze eeuw, voorspelt een nieuw model. Daardoor zal het zeeniveau stijgen, maar vooral lokaal zullen mensen het verlies voelen.
Koraalverbleking laat vissen ‘onnodig’ vechten (en dus energie verspillen)
Een nieuw onderzoek voegt een dimensie toe aan de ecologische problematiek van koraalverbleking: bepaalde vissen blijken hun concurrenten niet meer te herkennen. Als gevolg daarvan moeten ze op zoek naar nieuwe ‘gevechtsregels’ in hun overlevingsstrijd om voedsel.
Waarvoor dient een weerballon?
Het KMI lanceert drie keer per week een weerballon met radiosonde in Ukkel. Waarvoor dient die weerballon? Weerman Bram Verbruggen legt het uit.
Geslachtsdelen als wapen: mannetjeswespen verdedigen zich met genitale stekels
Ga er niet van uit dat een wespensteek altijd van een vrouwelijke wesp komt. Met hun scherpe geslachtsdelen kunnen ook mannetjeswespen steken.
Geknal vuurwerk zindert nog lang na voor vogels
Het nieuwe jaar komt eraan, en dat betekent vuurwerk. Fijn voor wie van lichtspektakel houdt, maar een nachtmerrie voor vogels en andere dieren, en niet enkel op oudejaarsavond. GPS-data verzameld bij ganzen laat zien dat de dieren het weken later nog moeilijk hebben als gevolg van vuurwerk.
Hoe voorspellen weerkundigen code geel, oranje of rood?
Je hoort af en toe op radio en televisie dat code geel, oranje of rood actief wordt. Weerman Bram Verbruggen legt in deze aflevering uit hoe die weerwaarschuwingen bepaald worden.
Vooruitblik 2023 - Zal de tijgermug hier overwinteren en zich in België vestigen?
De tijgermug (Aedes albopictus) is een belangrijke overdrager van ziekteverwekkers. De tropische mug werd in de zomer van 2022 meermaals gespot in België. Vindt de mug in onze regio een nieuwe thuis? Dat is volgens entomoloog Isra Deblauwe (Instituut voor Tropische Geneeskunde) dé vraag voor 2023.
Orang-oetans communiceren met medeklinkers, net zoals de mens
Nieuw onderzoek wijst uit dat orang-oetans veel nadrukkelijker dan andere mensapen ‘spreken’ met een complex repertoire aan ‘medeklinkers’. ‘Ze communiceren met een rijk pallet van smak-, klik-, kus- en proestgeluiden.’