Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Bedrog met namaakparfum
Door geuren na te bootsen evolueert een vlinderrups van een potentiële prooi tot een uitermate gespecialiseerde broedparasiet.
De Noordzee als rechtspersoon: een goed idee?
Kamelenantilichamen en gist: Veelbelovend duo op weg naar duurzamere landbouw
Slim watergebruik, minder schadelijke gewasbeschermers … Je kent de klassiekers wel als het gaat over duurzame landbouw. De bestrijding van veeziektes krijgt veel minder aandacht, maar is net zo cruciaal voor de toekomst van onze voedselproductie.
Opgepast voor aliens - Hoe Europa ons oproept om invasieve soorten een halt toe te roepen
Meer dan tachtig soorten aliens staan nu op de zwarte lijst. Hoog tijd om in te grijpen, zo vindt de EU. #Beware of aliens.
6 vreemde en wilde dierengedragingen onthuld in 2022
Octopusuitbarstingen, spinnen die seksueel kannibalisme ontwijken en een wapenwedloop tussen mens en kaketoe - dit zijn de vreemde gedragingen van dieren waar we in 2022 over hebben geleerd.
Onverwacht veel tijgermuggen ontdekt in België
Tussen mei en eind oktober van dit jaar vonden onderzoekers van Sciensano en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen op twaalf verschillende locaties in België Aziatische tijgermuggen. Dit is veel meer dan verwacht.
Wetenschappers horen zeehondenpups ‘zingen’
De zingende zeehondjes. Het lijkt wel de titel van een nieuwe Suske & Wiske, maar het is de conclusie van een opmerkelijk nieuw onderzoek. Zeehonden blijken namelijk geboren te worden met onverwachte vocale talenten.
Dit zijn de beste wetenschapsboeken van 2022 volgens de Eos-redactie
De Eos-redactie selecteert de boeiendste en mooiste wetenschapsboeken van het voorbije jaar. Voor onder de kerstboom, of gewoon voor jezelf.
Ook chimpansees moeten zonnen
Heel wat chimpansees in Europese dierentuinen lijden aan een vitamine D-tekort.
Mierenpoppen maken voedzame melk - en wetenschappers merkten dat nu pas op
Voor het eerst hebben onderzoekers waargenomen dat mierenpoppen een melkachtige substantie aanmaken die belangrijke voedingsstoffen aan de rest van de kolonie levert. De mierenmelk zou ook een rol kunnen spelen in de evolutie van sociale structuren.
Vogels evolueerden anders dan we dachten, toont deze ‘Belgische’ oermeeuw
De fossiele overblijfselen van een 67 miljoen jaar oude oermeeuw uit België zetten eeuwenoude ideeën over de evolutie van vogels op hun kop.
Hoe jouw vakantiefoto de wetenschap vooruithelpt
Oude foto’s zijn een onderbenutte bron van kennis. Ze kunnen wetenschappers vertellen hoe de natuur in de voorbije 200 jaar is veranderd. Ook jouw foto’s kunnen hieraan bijdragen.
Rode Duivels missen spelvreugde? Kijk naar de hommel!
Bondscoach Roberto Martinez wijt de nederlaag tegen Marokko onder andere aan een gebrek aan spelvreugde. De voetballers kunnen zich misschien laten inspireren door de hommel, die zijn gek van het spelletje.
Wie verdient de Eos-scriptieprijs 2022? Stem mee!
Een rat die ziektes opspoort, op zoek naar de maagsonde met echografie, ‘boosaardige’ spiegelmoleculen gedetecteerd met nanodeeltjes, kwantumfysica als alternatief voor brandstofmotoren en onvoorspelbare vulkanen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.
Deze varende vorser is onmisbaar voor mariene wetenschappers (en ook jij kan aan boord gaan!)
Tien jaar geleden voer de Simon Stevin voor het eerst uit. Intussen heeft het Vlaamse onderzoeksschip 1.630 zeedagen en meer dan 150.000 kilometer op de teller. Aan boord bestuderen wetenschappers vervuiling, biodiversiteit en klimaatverandering.
‘Beleidsmensen moet je één cijfer geven. Eén’
Ook in 2022 heeft het Global Carbon Budget, de wereldwijde CO2-begroting, geen goed nieuws. De globale uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen. Peter Landschützer over de rol van de oceaan in het klimaat: ‘Het is aan ons om de stress die we de oceaan bezorgen, te stoppen.’
De gletsjer van het laatste oordeel
De Thwaites-gletsjer, een uitzonderlijk brede ijsplaat die vanuit de West-Antarctische ijskap uitmondt in zee, staat op instorten. Als deze ijsmassa door aanhoudende opwarming zou verdwijnen, zijn de gevolgen nauwelijks te overzien.
Vrouwtjesoctopussen gooien gruis naar opdringerige mannetjes
Onderzoekers hebben voor het eerst op beeld vastgelegd hoe vrouwelijke octopussen reageren op ongewenste toenaderingspogingen: met een welgemikte worp.