Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Veganistische voeding is (nog) niet ideaal voor honden
De productie van dierlijke voedingsmiddelen belast het milieu meer dan die van plantaardige voedingsmiddelen. Meer en meer firma’s die hondenvoer produceren, bieden een veganistisch alternatief aan. Dit zou ook gezonder zijn voor je huisdier. Klopt dat?
Maak kans op een vaartocht met onderzoeksschip Simon Stevin
Droomde je er altijd al van om aan boord te gaan van een echt onderzoeksschip? Beantwoord de prijsvraag en maak kans op één van de vier duotickets voor de expeditie op zaterdag 26 november.
‘Gedragsverandering is even belangrijk als geld en techniek’
De noodzakelijke energietransitie komt volgens klimaatpsycholoog Gerdien de Vries niet snel van de grond omdat de overheid allerlei zaken om te verduurzamen neerlegt bij burgers en bedrijven. Burgers zijn afwachtend vanwege de onduidelijkheid en bedrijven willen dat er eerst wetgeving komt. Hoe kan de duurzame omslag er toch komen?
Het pinguïn-postkantoor gaat weer open
Het meest zuidelijke, Britse postkantoor ter wereld gaat weer open voor toeristen. Oceanograaf Jan Stel schetst de geschiedenis van het voormalige onderzoekstation en kant zich tegen de commercialisering van deze bijzondere plek.
Vissen zenderen aan het einde van de wereld
Tijdens de laatste twee weken van oktober trok ik samen met twee collega’s naar Shakhimardan, een Oezbeekse enclave in Kirgizië, om marinka’s te zenderen. We proberen er de levenscyclus van deze onbekende vissoort in kaart te brengen. De kennis is noodzakelijk om de mogelijke impact van een nieuwe waterkrachtcentrale op de soort te kunnen inschatten.
Vliegend herten begraven om de soort te redden
Het vliegend hert, de grootste kever in België, heeft het moeilijk. Enkel in Voeren (Limburg) en rond het Zoniënwoud leven nog enkele kleine en sterk bedreigde populaties. In een poging om de soort te helpen, werden nu een tachtigtal vliegend herten begraven in de buurt van een kerkhof in Huizingen.
Waarom verliezen bomen hun bladeren?
Waarom vallen de bladeren in de herfst? Waarom verkleuren ze eerst, en waarom zijn sommige bladeren rood, andere geel en nog andere bruin? Hoe eten en drinken bomen? En waar komen ze vandaan? Bio-ingenieur en bomenexpert Jeroen Schreel geeft antwoord in deze aflevering van onze podcast.
Nieuwe soort dwergooruil ontdekt
Tijdens een expeditie naar het tropische regenwoud op het West-Afrikaanse eilandje Príncipe ontdekte ornitholoog Philippe Verbelen in de zomer van 2016 een nieuwe soort dwergooruil.
Een tijdens de Tweede Wereldoorlog gezonken schip beroert nog steeds de zeebodem
De bodem van de Noordzee ligt bezaaid met duizenden wrakken van schepen en vliegtuigen die heel wat gevaarlijke stoffen bevatten. Een daarvan is de V-1302 John Mahn. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers als patrouilleboot gebruikt en in 1942 in de Noordzee door een Britse bom getroffen.
Superschimmel op vrije voeten
Candida auris, een schimmel die aan een wereldwijde opmars bezig is, blijkt multiresistent te zijn. Het gevaar voor een nieuwe epidemie neemt toe.
Waarom je vast en zeker ‘Onderkruipsels’ (Rijksmuseum Amsterdam) moet bezoeken in de vakantie
Kleine kriebelbeesten beroeren al eeuwenlang onze emoties. Van walging over fobie tot fascinatie: ‘Onderkruipsels’ is een expo die je gezien moet hebben.
Op basis van één liter water, vertel ik je welke vissen er in deze rivier leven!
Hoeveel en welke vissen zwemmen er in onze Vlaamse waterlopen? Voor een antwoord op die vraag moeten biologen vissen vangen en tellen. Een nieuwe DNA-techniek maakt het een pak makkelijker. Een zakje water uit een rivier volstaat om te weten wat er onder het wateroppervlak leeft.
Sensor vermomd als zeeschildpaddenei om echte nesten te bestuderen
Academici en zelfverklaarde nerds sloegen de handen in elkaar voor een dier- én budgetvriendelijke sensor die een nieuw licht werpt op het broedgedrag van de met uitsterven bedreigde zeeschildpad.
Schaffen we de zomertijd beter af? - Weerman Bram
Twee keer per jaar verzetten we onze klok: van zomertijd naar wintertijd en omgekeerd. De reden waarom we dat doen is eigenlijk achterhaald. Maar kiezen we dan voor permanente zomertijd of permanente wintertijd, vraagt weerman Bram Verbruggen zich af.
Wetenschappers telden alle mieren op aarde. Ze kwamen uit bij 20.000.000.000.000.000
Twintig biljard mieren dus, die samen 12 megaton wegen (in gedroogde vorm). Maar waarom zou je alle mieren ter wereld willen tellen?
Even wat hout tanken: een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen?
Energiecrisis, klimaatcrisis, biodiversiteitscrisis... Plant snelgroeiende bomen op een akker en je slaat drie vliegen in één klap: het hout kan worden omgezet in benzine, de bomen vangen broeikasgassen en de bosjes vormen een thuis voor fauna en flora. Te mooi om duurzaam te zijn?
Hoe redden we de bijen?
Het gaat slecht met de bijen. Nochtans was Vlaanderen enkele eeuwen geleden het walhalla van de honingbij. Waarom keerde het tij, en vooral: hoe lossen we de bijencrisis op? Eos-redacteur Ilse Boeren verdiepte zich in dit onderwerp en vertelt er in deze aflevering alles over aan Eos-collega Liesbeth Gijsel.
Herbekijk de Vlaamse PhD Cup
Vanavond strijden acht onderzoekers voor de Vlaamse PhD Cup 2022. Volg de finale live vanuit AMUZ in Antwerpen.