Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Wat is biodiversiteit? Een blik door de ogen van een bioloog
Soorten tellen is het eerste waar jij misschien aan denkt als je je voorstelt hoe biologen biodiversiteit bepalen. Dat is eigenlijk nog maar het begin. De diversiteit van het leven kan je ook aan de hand van genen bekijken, en zelfs vanuit een luchtballon!
Wat een aangespoeld zeezoogdier zegt over zijn omgeving
De orka die zaterdag voor de kust van Cadzand aanspoelde en overleed, werd voor onderzoek overgebracht naar de universiteit van Utrecht. Wetenschappers proberen via een autopsie de doodsoorzaak van gestrande walvisachtigen te achterhalen. Dat levert waardevolle informatie op over de gezondheid van de Noordzee.
Zorgzame moeders met gifgroene ogen: harkwespen in het Zwin
Ze zien er fascinerend uit, houden er een bijzonder intrigerende leefwijze op na maar zijn zeldzaam: we hebben het over de harkwesp. En over bezorgde moeders, over vaders op café en over rebelse persoonlijkheden onder de insecten.
Hoeveel kabels kan de Noordzee nog dragen?
Er beweegt iets onder de bodem van de Noordzee. Dikke bundels kabels verbinden windparken met het land en met elkaar. Ze maken ook internetverkeer mogelijk. Maar voor al die toepassingen zijn er evenveel uitdagingen.
Darwin en de straatlamp: waarom het goed is dat de straatverlichting vaker uitgaat
Netbeheerder Fluvius heeft alle Vlaamse gemeenten het aanbod gedaan om 's nachts de verlichting te doven. Het doel is energie (en dus centen) besparen, maar ook het nachtleven vaart er wel bij.
Rampzomer voor onze vlinders
Er fladderen momenteel honderd keer minder vlinders rond dan vorig jaar zelfde tijd, blijkt uit tellingen van Natuurpunt. Een hele generatie rupsen ging verloren door de gevolgen van de droge zomer.
Video toont hoe muggenlarven met ‘harpoenhoofden’ en ‘moordstaarten’ jagen op levende prooi
Niet alle muggenlarven voeden zich met algen, bacteriën en andere micro-organismen. Sommige soorten jagen namelijk op levende prooien. Dankzij nagelnieuw beeldmateriaal kunnen we nu beter dan ooit zien hoe ze precies toeslaan.
‘Alles staat of valt met hoe we ons verhouden tot dieren’
In een lege kooi vervelen papegaaien zich kapot en honden ontwikkelen verlatingsangst als hun baasje vaak van huis is. Mensen en hun omgeving hebben een enorme impact op het welzijn van huisdieren. Daar zijn we ons te weinig van bewust. ‘In de Ikea denkt niemand aan zijn kat.’
Hoe ontstaan seizoenen?
We leven in een streek met verschillende daglengtes en vier seizoen. Hoe komt dat nu? Hoe ontstaan die seizoenen? Weerman Bram Verbruggen legt het uit.
Ondiepe waters, geheimzinnige gronden
Rijst is één van de meest klimaatonvriendelijke gewassen ter wereld. Rijst telen met minder water helpt, maar de processen onder de grond zijn zo complex dat niemand voorspellingen kan doen. Ik keek op atomair niveau in rijstbodems uit Bangladesh en Italië.
Hameren van specht lijkt neurologisch op zingen van zangvogel
Hersenregio’s die instaan voor spraak en vogelzang zijn ook teruggevonden in het spechtenbrein. Die gebieden zijn actief als de vogel met zijn snavel op een boom hamert.
Moeten we bang zijn voor aliens?
Driekwart van alle uitgestorven landdieren woonde op een eiland. De overgrote meerderheid viel ten prooi aan een ‘invasive alien species’. Via een spelletje geurcluedo met een kleine Kroatische hagedis ontdekte ik waarom eilanddieren zo gevoelig zijn voor aliens.
De bijen van de zee
Door heen en weer te schipperen tussen algen blijken kleine schaaldieren die te bevruchten. Het is de eerste waargenomen vorm van "bestuiving" onder water.
Waarom spelen levensnoodzakelijk is voor jonge dieren
Stoeien en speels vechten verscherpt de conditie en het denkvermogen van dieren. Al spelend ontwikkelen ze vaardigheden die nodig zijn om te overleven en zich voort te planten.
Herbekijk: Hoe staat het met de gezondheid van onze bossen en de zee?
Hoe zit het met de gezondheid van de Noordzee voor onze kust? Welke rol speelt biodiversiteit nu juist in onze bossen en wat zijn de gevolgen van het verlies ervan? Eos-redacteur Ilse Boeren sprak erover met gewoon hoogleraar Ecotoxicologie en Marine Ecologie Colin Janssen (UGent) en hoofd van het Labo Bos & Natuur Kris Verheyen (UGent) op Theater Aan Zee.
Geef planten ethanol tegen de dorst
De bodem voorbehandelen met de goedkope en breed beschikbare stof beschermt gewassen tegen droogte.
Pinguïns evolueren steeds trager
Pinguïns passen zich moeilijk aan de opwarmende aarde aan. Hoe warmer het wordt, hoe sterker hun evolutiesnelheid afneemt.
Waarom muggen ons altijd kunnen vinden
Kan je ’s nachts niet slapen doordat er een mug rond je hoofd zoemt? De kans dat je aan haar reukzin ontsnapt is klein. Muggen beschikken namelijk over een feilloos systeem waarmee ze mensen altijd kunnen ruiken.