Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Wietse, de hond die naar wolven speurt
Katrien Vrijdag (Odisee) onderzocht in haar bachelorthesis of je een hond kan opleiden om wolven op te sporen. Ze ontwikkelde een soort examen om aan te tonen dat een hond geschikt is om wolvenmest te vinden, en toonde aan dat Wietse de hond daar stukken beter in is dan een mens.
‘Kopgevechten’ gaven giraffen lange nek
Nieuw onderzoek levert bewijs aan voor een hypothese die al even rondgaat: de lange nek van giraffen heeft niet alleen te maken met voedsel, maar ook met seks.
Een onderwaterapotheek voor de langbektuimelaar?
In 2009 zag onderzoeker Angela Ziltener voor het eerst het wrijfgedrag van de langbektuimelaar. Na jarenlang onderzoek ontdekte ze dat de dolfijnen koralen en sponzen gebruiken om hun huid te verzorgen. Oceanograaf Jan Stel schreef er deze blog over.
Waarom sommige kikkers kunnen zweefvliegen
Dat sommige kikkers kunnen zweefvliegen, danken ze aan honderden gewijzigde genen.
Reptielen: onbekend is onbemind
Er moet dringend iets veranderen aan het negatieve beeld dat mensen hebben van reptielen. Het boek Het fascinerende leven van reptielen van Sterrin Smalbrugge draagt daaraan bij.
Liever een kwallenbestaan dan een luizenleventje
De mens kan een puntje zuigen aan hoe kwallen en andere organismen hun leven rekken, lees je in Onsterfelijke kwallen en eeuwenoude haaien van Nicklas Brendborg.
‘Beloon je hond liever met een aai of knuffel in plaats van met een koekje’
Ruim de helft van onze huisdieren is te dik. Op tijd ingrijpen in hun levensstijl is noodzakelijk, anders worden ze nog corpulenter en staan hen allerhande aandoeningen te wachten. Wetenschappers zoeken uit hoe afvallen het best lukt. ‘Als baasje moet je soms streng kunnen zijn.’
Eos Grijze Cellen presenteert: De toekomst van onze biodiversiteit
Hoe staat het met de biodiversiteit op aarde en welke invloed hebben mensen daarop? En hoe kunnen we de biodiversiteit tegen 2030 weer op het juiste spoor krijgen? Je hoort het tijdens de volgende editie van lezingen- en debatreeks 'Grijze Cellen'.
Dolfijnen gebruiken koraal als medicijn
Dolfijnen doen aan zelfmedicatie bij huidaandoeningen door langs te gaan bij ‘koraalklinieken’. Dat stelt een nieuw onderzoek, dat ook de opmerkelijke manier waarop ze dat doen in beeld heeft gebracht.
Bossen slaan mogelijk minder CO2 op dan gedacht
Wat maakt dat bomen groeien? Fotosynthese, simpel toch? Zo eenduidig is het echter niet, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dat heeft gevolgen voor modellen die de CO2-opname van bossen in kaart brengen.
Oorlog in de dierentuin
Net als mensen kunnen ook dieren een posttraumatische stressstoornis oplopen door oorlogsgeweld. ‘De eerste reactie bij lawaai is vluchten, maar bij dieren in gevangenschap kan dat niet.’
Zes vragen en antwoorden over de aanhoudende droogte
De bodem is kurkdroog. De natuur en landbouwgewassen snakken naar water. Wat is de link met klimaatopwarming en hoe kunnen we onszelf weerbaarder maken tegen droogte?
Een stukje palingmysterie ontrafeld
Onze paling is exotischer dan veel mensen denken. Ze worden namelijk geboren in de Sargassozee, een tropische diepzee in de Atlantische Oceaan 7000 km van hier. Welke routes palingen nemen, is echter nog niet volledig beschreven. Daar wilde ik verandering in brengen, want die kennis kan cruciaal zijn om de soort vooruit te helpen.
50 procent kans op 1,5 graden opwarming tegen 2026
De wereld was overeengekomen de opwarming van de aarde zo mogelijk te beperken tot minder dan twee graden Celsius. Maar de kans stijgt dat we tegen 2026 een eerste grens zullen bereiken.
Van Hitlerkever tot Michael Jackson-kreeft: moeten we beladen dierennamen aanpassen?
Veel diersoorten zijn vernoemd naar dictators, slavenhouders of koloniale onderdrukkers. De tijd is gekomen om die dieren een andere naam te geven, vinden sommige biologen. Critici spreken van woke-waanzin.
Hoe kunnen we soja kweken in Vlaanderen?
Peulvruchtenplanten hebben een bijzondere eigenschap: ze halen stikstof uit de lucht. Dat doen ze in een joint venture met bacteriën die in knolletjes in hun wortels leven. Soja is een belangrijke eiwitleverancier – én een peulvrucht. Je kan de plant hier kweken, maar dat zal pas echt goed lukken als de juiste bacteriën rond en in zijn wortels zitten.
Extreme hitte treft een tiende van de wereldbevolking
Het zuiden van Azië kreunt al weken onder extreme temperaturen. De combinatie met een hoge luchtvochtigheid maakt de warmte haast onleefbaar, en dat voor bijna een miljard mensen.
‘Deze technologie moet worden gedemocratiseerd’
Wat als we een manier hadden om de moleculen van het leven naar believen te veranderen? Jennifer Doudna maakte het tien jaar geleden al mogelijk, toen ze samen met een collega de beginselen beschreef van crispr-cas9. Een gesprek over het immense potentieel van de genbewerkingstechniek, en over hoe we er als samenleving mee moeten omgaan.