Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Meerdere perspectieven voor een beter natuurbeleid
Onze omgang met de natuur wordt bepaald door de waarde die we toekennen aan de wereld om ons heen. Nu steunt natuurbeleid al te vaak op een eenzijdig perspectief op de natuur. Meerdere visies in rekening brengen kan natuurbehoud niet enkel effectiever maken, maar ook rechtvaardiger.
In het voetbal is alleen de grasmat groen
Wie ecologie en voetbal in één zin gebruikt, komt al snel uit bij de Engelse vierdeklasser Forest Green Rovers, in 2018 uitgeroepen tot eerste klimaatneutrale voetbalploeg ter wereld. Elders scoren de clubs maar weinig ecologische doelpunten.
Meer ponden voor herdershonden
De honden die veehouders inzetten om hun dieren te hoeden, werden steeds groter. Zo konden ze zichzelf en het vee beter beschermen tegen roofdieren.
Wurgslang gebruikt speciale ademtechniek tijdens het wurgen
Een clevere strategie laat boa constrictors en andere wurgslangen toe om tijdens het wurgen van hun prooi zelf te ademen.
‘Door niet te kijken zie je soms meer’
Blinden en slechtzienden gebruiken noodgedwongen hun oren, neus, tastzin en smaak om de natuur te bewonderen. Daardoor ‘zien’ ze vaak meer. Onze redacteur trok een blinddoek aan en ging met de blinde natuurgids Eddy van Oers wandelen op de Kalmthoutse Heide.
Waarom muggen mensen steken
De denguemug weet dat wij mensen zijn door de geur van het talg op onze huid.
Kolibries beslissen zelf hoeveel ze afkoelen
De vogels laten ‘s nachts hun lichaamstemperatuur drastisch zakken om energie te besparen. Een nieuwe studie toont dat ze ook kunnen kiezen voor een gematigd alternatief.
Meer land nodig om biodiversiteit te beschermen
Een slordige 64 miljoen vierkante kilometer, twee keer de oppervlakte van Afrika, zoveel land is er nodig om de soortenrijkdom van de aarde te beschermen. Dat is althans de conclusie die op tafel ligt nu de wereld onderhandelt over nieuwe afspraken over biodiversiteitsbehoud.
Klimaatimpact voedselkilometers groter dan gedacht
Een vijfde van alle CO2-uitstoot gelinkt aan de productie van voeding is te wijten aan transport. Die impact ligt beduidend hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de conclusie van een nieuwe studie die alle transport in de productieketen in kaart bracht.
De oceaan is geen wingewest met grenzeloze hulpbronnen
Nog meer dan het land bestaat de zee uit netwerken. Kleine veranderingen kunnen wel degelijk grote gevolgen hebben.
Onze planeet had er paars uit kunnen zien
Het lijkt sciencefiction, maar volgens wetenschappers zag onze aarde er ooit paars uit, in een tijd dat ze voornamelijk bewoond werd door paarse micro-organismen. Mogelijk bezorgde competitie met deze organismen planten hun groene kleur.
Hoe ontstaan donder en bliksem?
Een flits en een knal. Dat is misschien de meest eenvoudige definitie van onweer. Weerman Bram Verbruggen over donder en bliksem.
Aardbevingen voorspellen dankzij het geheugen van meren
Waar en wanneer komt de volgende destructieve aardbeving? Gentse geologen zoeken het antwoord al jaren op de bodem van meren. Inmiddels wint de techniek aan populariteit over de hele wereld.
‘Superwormen’ eten - en overleven op - plastic
In de darmen van plastic-etende wormen ligt mogelijk een sleutel tot een chemisch proces om het materiaal af te breken.
De bodem kan het water niet slikken
Onze bodems kunnen hevige buien vaak niet slikken, met modderstromen en ondergelopen kelders tot gevolg. Dat is niet enkel een probleem van verharding rond huizen, maar ook van sterk samengedrukte bodems die niet veel water meer doorlaten. Het probleem is alomtegenwoordig en dat komt doordat we steeds meer en zwaardere machines gebruiken om het land te bewerken.
Droogte? De beuk erin!
Beuken kappen om klimaatverandering een stapje voor te zijn? Geen goed idee, vinden Gentse bio-ingenieurs. De beuk blijkt minder droogtegevoelig dan gedacht.
Was taal de motor achter ons succes?
Hoewel mensen genetisch sterk lijken op primaten, heeft Homo sapiens veel meer succes geboekt. Volgens sommige wetenschappers hebben we dat te danken aan de ontwikkeling van taal. Biedt taal dan zo een groot overlevingsvoordeel? Indien ja, waarom is de mens dan de enige soort op aarde die er zich meester van gemaakt heeft? Je komt het te weten in deze aflevering van de Educated Idiots podcast.
Dierentuinen als collateral damage in oorlogstijd
Olifanten die verdoofd worden om explosies niet te horen. Kamelen en emoes die gedood worden door granaten. De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen een impact op mensen. Wat zijn de gevolgen voor dieren, en hoe ging het eraan toe in dierentuinen tijdens de Tweede Wereldoorlog?