Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Minder draineren voor meer water
We zijn in Vlaanderen kampioen in draineren. Dat is vaak nodig om land geschikt te maken voor productie van voedsel of om te wonen. We staan tegelijk ook hoog op de wereldranglijst van regio’s met waterstress (23ste! op een totaal van 164 landen). We moeten dus enerzijds water afvoeren wanneer het te nat is, maar anderzijds ook veel meer water vasthouden in de grond, zodat we het kunnen gebruiken als het droog is. Anders gaan draineren is de boodschap!
Hoe genetische selectie helpt om infectieziektes uit te roeien
Met genetische selectie kunnen veehouders klauwaandoeningen, luchtwegen- en andere infectieziektes uitroeien. Tot die vaststelling kwamen twee onderzoekers, na een grootschalige studie in Nederlandse veehouderijen.
Crispr krabt de allergie van de kat
Een specifiek eiwit dat kattenallergie veroorzaakt, kan worden uitgeschakeld met de genbewerkingstechniek crispr-cas. Zet dat de deur open voor 'crispr-katten'?
Maartse buien en aprilse grillen: regent het echt meer in de lente?
Na een donkere winter, kijken velen onder ons uit naar langere dagen en meer zonneschijn. Toch krijgen we in de lente vaak te maken met wisselvallig weer. Regent het echt meer en feller in de lente? Weerman Bram Verbruggen zocht het uit.
Kan de weerbaarheid van Vlaamse bossen beter?
Het gaat niet goed met onze bossen. Het veranderende klimaat verzwakt bomen en maakt hen vatbaarder voor allerlei ziektes en plagen. INBO zocht uit hoe het bosareaal in Vlaanderen aan te passen aan deze nieuwe realiteit.
Hoe de wilde tulp de Lage Landen bereikte
De eerste tulpenbollen die de Lage Landen in de zestiende eeuw bereikten waren afkomstig uit het toenmalig Ottomaanse rijk. Alleen de wilde tulp (Tulipa sylvestris) legde een andere weg af.
‘We kunnen geen zwarte vuilniszakken blijven maken’
Plastic is overal. En de vraag stijgt nog steeds, van 1,5 miljoen ton in 1950 naar 359 miljoen ton in 2018. Recycling is noodzakelijk om het milieu te ontzien. Maar het proces is nog te duur of levert plastic van lage kwaliteit op. Sibel Ügdüler en haar collega’s ontwikkelen methodes om de plasticcirkel te sluiten.
Gekleurde verenpakken hebben meer functies dan communicatie en camouflage
Kleuren hebben een evolutief voordeel. Bontgekleurde verenpakken vertellen soortgenoten: kies mij, ik ben sterk, want ik heb energie over om kleuren te maken. Stilaan worden ook andere functionele voordelen van kleur duidelijk. Evolutiebioloog Michaël Nicolaï lichtte een tipje van de pluim op.
Hoe het verkeer sommige diersoorten met uitsterven bedreigt
Burgerwetenschappers onthullen hoeveel fauna wordt platgereden op onze wegen.
Machtsstrijd tussen dieren is verrassend complex
Dieren vechten niet alleen fysiek, maar hebben een hoop slimme strategieën ontwikkeld om macht te verwerven.
Hoe ontstaat een regenboog?
In onze podcastreeks Weerman Bram beantwoordt Bram Verbruggen telkens een vraag over het weer. Deze keer: hoe ontstaat een regenboog?
Eksters zijn biologen te slim af
Australische biologen zenderden eksters om meer te leren over hun gedrag. Het experiment mislukte, maar toch leverde het onderzoek een straf nieuw inzicht op.
Hitte en droogte remmen groei tropische bomen
Weersomstandigheden in het droge seizoen bepalen de omvang van jaarringen bij tropische bomen. Een relatief nat en koel droogteseizoen stimuleert extra groei, en omgekeerd. Dat wijst erop hoe gevoelig tropische wouden zijn voor klimaatschommelingen.
Drones brengen aardappelziekten in kaart
Aardappelplanten zijn erg vatbaar voor ziekten. Het maakt dat deze gewassen soms wel tot 18 keer bespoten worden met chemicaliën, waarbij landbouwers het hele veld ineens behandelen. ILVO-onderzoeker Ruben Van De Vijver werkt aan een methode om op basis van drones en AI gericht enkel zieke planten te besproeien.
Het bewogen leven van Zeebrugse onderwaterbewoners
Carla woont in Zeebrugge. Ze pendelt voor de kost, houdt van zwemmen en uitstapjes. In de winter verkiest ze de warmte van zuidelijkere oorden en gezelschap van soortgenoten. Carla is een zeebaars.
Verkapte karper en gemixte paling: hoe maken we ons waterbeheer visvriendelijker?
De pompen die overtollig water over onze dijken pompen, sleuren alles wat in het water leeft mee. Ook vissen draaien erdoor, zoals fruit in een mixer. Dat gebeurt elke dag. Hoog tijd om ons af te vragen hoe het visvriendelijker kan.
‘Zonder onmiddellijke emissiereducties kunnen we de klimaatopwarming niet tot 1,5°C beperken’
Volgens het IPCC-mitigatierapport dat eerder deze week verscheen, bestaan er nu veel meer mogelijkheden om de CO2-uitstoot wereldwijd op een betaalbare manier terug te dringen dan in 2014. Maar we moeten ze dringend meer inzetten.
Lama redt aardbei
Hoeveel reportages over biotechnologie eindigen met iets zichtbaars én direct bruikbaars in een potje? Vast heel weinig, maar er bestaan uitzonderingen. Het laatste beeld van een ochtend bij Biotalys: een glazen flesje met een antischimmelmiddel voor voedingsgewassen, op basis van antilichaamtechnologie.