Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Klimaatverandering geeft infectieziektes een duw in de rug
Meer dan de helft van de bekende infectieziektes komt door klimaatverandering vaker voor.
Nieuwe methode voor afbraak van PFAS vraagt weinig energie
Mineralisatie van perfluorcarbonzuren – een belangrijke groep binnen de per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) – blijkt een veelbelovende manier om ze af te breken onder relatief milde omstandigheden. De fundamentele kennis die een nieuwe studie oplevert, zou ook kunnen dienen om andere hardnekkige PFAS aan te pakken.
Mag je langer douchen als je minder biefstuk eet?
Het is kurkdroog in Vlaanderen. Het internet en de kranten staan vol met tips om water te besparen, zoals korter douchen en minder vlees eten. Maar kan je die tips wel zomaar vergelijken en zijn ze allebei nuttig bij acute waterschaarste?
‘De vorming van mineralen weerspiegelt onze ontstaansgeschiedenis’
Mineralen worden geclassificeerd op basis van hun eigenschappen. Maar ook de manier waarop ze ontstaan zijn is daarvoor van belang, vinden twee geologen. Moet de traditionele indeling op de schop?
Niezende sponzen produceren eetbaar slijm
Sponzen niezen, net zoals mensen, om afval af te voeren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Hun slijmen zijn bovendien een voedselbron voor andere dieren, een prachtig voorbeeld van recyclage bij een van de oudste levensvormen.
Zilt zeewater houdt blikseminslagen weg
Deeltjes zeezout in de lucht kunnen wolken ervan weerhouden zich op te laden en voorkomen zo een blikseminslag.
Mierenkolonies gedragen zich net als neurale netwerken
Mierenkolonies nemen hun beslissingen op dezelfde wijze als zenuwcellen in een netwerk.
De meeste dino’s waren warmbloedig
Warmbloedige dieren reguleren hun lichaamswarmte via hun stofwisseling. Stoffen die daarbij vrijkomen konden worden geïdentificeerd in dinobeenderen.
Wat is ozon en waarom is het gevaarlijk?
Ozon beschermt ons tegen schadelijke straling, maar kan ons ook ziek maken. Weerman Bram Verbruggen over "goede" en "slechte" ozon.
Europese voorouder van de reuzenpanda ontdekt (of toch niet?)
Het is een panda, maar hij eet geen bamboe en hij komt uit Bulgarije. Het lijkt het begin van een raadseltje als opstapje naar een flauwe mop. Maar het is wetenschappelijke ernst in het kielzog van nieuw onderzoek naar een mysterieus dier.
Earth Overshoot Day viel dit jaar op 28 juli. Hoe komt die datum tot stand?
Earth Overshoot Day is de dag waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen dat wat de aarde in dat jaar kan aanleveren, overstijgt.
Duurzame energie vraagt veel land: 'We moeten rekening houden met de impact op het landschap'
Elektriciteitsproductie vandaag neemt maar weinig landoppervlakte in beslag. Dat dreigt dramatisch om te slaan door de shift naar een koolstofarme energieproductie. Hernieuwbare energiebronnen vragen immers wel behoorlijk wat land.
Wat is turbulentie?
Wie al eens een vliegtuig genomen heeft, heeft het wellicht al een keertje gevoeld: turbulentie. “Luchtzakken” in de volksmond. Wat is het en is het gevaarlijk?
Energie uit de stadsbodem
In een stedelijke omgeving is het vaak warmer dan in landelijke regio's. Die extra hitte warmt ook de ondergrond op. Een stijging van de grondtemperatuur heeft negatieve gevolgen voor het milieu, maar kan ook dienen om gebouwen te verwarmen.
De paling en het drama achter de delicatesse
De Europese paling is ernstig bedreigd. Toch is hij nog steeds te vinden op menig menukaart. De contradictie kan niet groter zijn. De wetenschappelijke adviesraad ICES roept onder andere op de palingvisserij aan banden te leggen. Is een visserijverbod het antwoord? Anke de Sagher ging in gesprek met verschillende stakeholders en verzamelde bijna evenveel opinies.
Het Noordpoolgebied, onze natuurlijke airco
Wie aan de Noordpool denkt, denkt aan koude, sneeuw, ijs, ijsberen. Zullen onze kleinkinderen de Noordpool ook nog op die manier kennen? Weerman Bram Verbruggen over het veranderende klimaat in het Noordpoolgebied.
Moeten we bang zijn van teken?
Teken zijn vervelende beestjes die elke zomer op de loer liggen, klaar om zich vast te pinnen in jouw huid en je lekkere bloed op te slurpen. Waarom zijn deze kleine monsters zo gevaarlijk? Doctoraatstudente Käthe Robert is verbonden aan de faculteit biologie van de UAntwerpen en komt ons waarschuwen voor de gevaren van tekenbeten.
Waarom mannetjesmuizen doodsbang zijn voor bananen
Mannetjesmuizen hebben schrik van boze moeders. En toevallig ruiken die naar bananen.