Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Podcast: Methaan
Koeien en het klimaat? Dat er een link is tussen herkauwers en klimaatverandering is nu wel duidelijk. In deze podcast vertelt Joni Van Mullem hoe dat nu precies zit.
Nowcasting: tussen waarnemen en voorspellen van het weer
Het weer kan je waarnemen en voorspellen. Bij waarnemen maak je gebruik van je zintuigen en van instrumenten zoals thermometers, radars, satellieten, weerballonnen. Bij voorspellen, forecasting, maken meteorologen gebruik van weercomputers om meerdere dagen vooruit te kijken. Tussen waarnemen en voorspellen zit “nowcasting”. Wat is dat precies?
Vogel onthoudt vliegroute jaren
Voor duiven blijkt het geen probleem om jaren later dezelfde route naar huis te vliegen.
Epilepsie bij honden: zit de oplossing in de darmen?
In België lijden zo'n 10.000 honden aan epilepsie. Het is daarmee de meest voorkomende neurologische aandoening. Helaas zijn de aanvallen vaak moeilijk te verklaren en te behandelen. Fien Verdoodt (UGent - FWO) speurt naar de oorzaak op een onverwachte plaats: in de darmen van honden.
Hoe wild is onze Vlaamse natuur?
Er zijn terug otters, wolven, kraanvogels en bevers in ons land. Onze natuur wordt wilder en lijkt aan een herstel bezig. Steeds vaker zie je daarom de term ‘rewilding’ opduiken (verwildering van de natuur). In een nieuwe podcastreeks ontdek je wat rewilding betekent voor Vlaanderen. Aflevering 1: Hoe wild is onze natuur?
Extreme armoede uitbannen beïnvloedt CO2-emissies nauwelijks
De ongelijke inkomensverdeling wereldwijd vertaalt zich in de hoeveelheid CO2 die mensen uitstoten. Het uitroeien van extreme armoede zou de globale koolstofuitstoot echter niet significant doen toenemen, zo blijkt uit een nieuwe, fijnmazige data-analyse.
Waarom vinvissen zich niet verslikken
Vinvissen sperren hun mond wijd open om te eten, maar sluiten daarbij hun luchtwegen af.
Koudwaterbel vertraagt afsmelten IJslandse gletsjers
Een koudwaterbel of ‘blob’ in de Noord-Atlantische Oceaan, ten zuiden van Groenland en IJsland, vertraagt het afsmelten van de IJslandse gletsjers. Oceanograaf Jan Stel legt uit hoe dat zit.
‘Rekenen’ met planten
Een nieuw sensorplatform en de techniek Physical Reservoir Computing werden met succes gebruikt om gedrag van planten te ‘becijferen’.
Wie redt het vel van de nerts?
De Europese nerts vecht voor zijn leven. Door habitatverlies en de komst van een invasieve soort zijn de populaties drastisch afgenomen. Mogelijk bieden twee eilanden in de Estse Oostzee een uitweg.
Kunnen orang-oetans stenen als werktuig gebruiken?
Over de evolutionaire gelijkenissen tussen de mens en de orang-oetan was al veel bekend. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de verwantschap groter zou kunnen zijn dan we al wisten. Al is enig voorbehoud misschien toch aangewezen.
Hack eens een gist om schone zeep te produceren
Handen wassen, we doen het meer dan ooit door COVID. Maar wist je dat er een vuil kantje zit aan zeep? Bij de productie worden zware metalen en chemicaliën gebruikt. UGent-onderzoeker Goedele Luyten wil milieuvriendelijkere zeep maken en daarvoor steunt ze op gist.
Nieuwe luide wereld
Miljoenen jaren lang was het stil op aarde. Toen begonnen de dieren te spreken.
Stille Oceaan is summum van vogeltrek
Met een oppervlak dat groter is dan alle continenten bij elkaar, is de Stille Oceaan het meest extreme dat een trekvogel kan tegenkomen. Toch zijn er diverse vogelsoorten die deze enorme watermassa bijna routinematig bedwingen.
Helft minder broedende goudhaantjes door sparrensterfte
Sinds 2017 sterven er in Europa massaal fijnsparren en sparren. Ook bij ons zijn hectaren vol kale stammen eerder regel dan uitzondering. De goudhaan, een bijzonder selectief vogeltje dat zijn nest bijna alleen in fijnsparren bouwt, heeft het dan ook moeilijk om een geschikte broedplaats te vinden.
Hoe kevers en schimmels naaldbossen uitdunnen
In zowat heel West-Europa hebben naaldbomen het erg moeilijk. Als ze niet opgegeten worden door de letterzetter, krijgen ze wel een schimmelinfectie. ‘Door de warmte putten ze hun ultieme waterreserve uit. Zo worden ze kwetsbaar.’
Hoe houden we onze bossen koel?
Bossen bieden veel verkoeling op warme dagen, omdat bomen, net als parasols, zonnestralen tegenhouden. Via de bosrand kan er toch warmte het bos intrekken, wat een grote impact heeft op dat verkoelend effect. Daarom bestudeert Camille Meeussen (UGent) het optimale design van bosranden.
Hoe mijten planten manipuleren
Spintmijten kunnen het natuurlijk afweersysteem van planten onderdrukken door met eiwit in hun speeksel de plantengenen te manipuleren. Zo kunnen ze zichzelf sneller vermeerderen. Nieuwe kennis over dit mechanisme biedt perspectieven voor een nieuwe vorm van plaagbestrijding.