Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Chimpansees brengen insecten aan op wonden
Voor het eerst werden chimpansees geobserveerd die insecten aanbrachten op hun eigen wonden en die van soortgenoten. Mogelijk gaat het om een vorm van zelfmedicatie en prosociaal gedrag.
Nieuwe techniek kan 'onverwoestbare' PFAS mogelijk toch afbreken
De fluorhoudende PFAS zijn een groeiend milieuprobleem, omdat de stoffen niet of nauwelijks afgebroken worden en schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Een nieuwe techniek met uiterst heet water zou ze nu toch kunnen vernietigen.
Ook ‘veilige zones’ voor koraalriffen zijn niet bestand tegen klimaatopwarming
Tot nog toe ging men ervan uit dat er nog veilige temperatuurhavens waren voor koraalriffen. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat ook die allesbehalve immuun zijn voor de opwarming van de aarde.
Huismus meest getelde vogel in Vlaamse tuinen, maar soort doet het niet goed
Afgelopen weekend deden weer duizenden mensen mee aan Het Grote Vogelweekend. Tijdens deze twee dagen telden ze een kwartier lang alle vogels in hun tuin.
Ook bij vleermuizen vinden hangjongeren uiteindelijk hun weg
Jonge vleermuizen leren navigeren terwijl ze zich vastklampen aan hun moeder.
Bezint eer ge begint aan wind
In deze contreien is zonlicht lang niet altijd een gegeven. Windturbines die klein genoeg zijn om in je tuin te installeren lijken een goede aanvulling te vormen op zonne-energie. Maar die strategie heeft zo haar gebreken.
Vulkaanuitbarsting bij Tonga: de krachtigste in dertig jaar
Door de gigantische onderzeese vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan werd de eilandenstaat Tonga zo goed als afgesneden van de buitenwereld. De eruptie veroorzaakte ook enkele vloedgolven, waarop andere landen in Polynesië een tsunami-alarm afkondigden.
Mutaties ontstaan mogelijk niet toevallig
Een belangrijk uitgangspunt in de biologie is wellicht fout: niet alleen natuurlijke selectie beslist waar mutaties optreden. Door bepaalde genen stabieler te maken, heeft ook de epigenetica daar invloed op.
Elektrische deelvoertuigen niet altijd groener
Elektrische vervoersmiddelen zoals zoals steps, elektrische fietsen en e-scooters hebben hun plaats veroverd in de stedelijke mobiliteit. Handig voor korte verplaatsingen, en beter voor het klimaat, toch? Voor elektrische deelsystemem gaat dat laatste alvast niet op.
Vrouwtjesdolfijnen hebben werkende clitoris en beleven seksueel genot
Vrouwtjesdolfijnen kunnen genieten van seks. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat niet alleen erotische maar ook anatomische gelijkenissen met de mens aan het licht bracht.
‘De klimaatcrisis gaat meer over mensen dan over wat dan ook’
Wetenschappers Moritz Gallei en David De Pue interviewen voor Eos Blogs hun helden. Dit keer spraken ze met Valerie Trouet, een Belgische bio-ingenieur die als hoogleraar is verbonden aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de University of Arizona in Tucson. Trouet schreef een boek (Wat bomen ons vertellen) over wat jaarringen ons kunnen leren over de menselijke geschiedenis en het klimaat.
Wat is smog?
Bij het horen van het woord “smog” denken veel mensen aan het blauwwitte verkeersbord onder een snelheidsbeperking van 90 km/u dat meestal omgedraaid staat langs de kant van de autosnelweg. Wanneer wordt dat dat bord omgedraaid? Wat is SMOG en hoe ontstaat het?
Grazers als brandvertragers
Grote herbivoren verminderen het aantal natuurbranden op wereldschaal.
Doof het licht voor meer dier- en sterplezier
In de kortste dagen van het jaar groeit onze hang naar kunstlicht. Heel gezellig, maar al dat licht heeft nefaste gevolgen voor de biodiversiteit en de astronomie.
Vissen doen de wave om vogels af te schrikken
Eureka-momenten slaan soms in op de vreemdste momenten. Een bekend ritueel op voetbaltribunes bracht een onderzoeksteam namelijk op het spoor van een uniek verdedigingsmechanisme bij vissen.
‘Dromen van kunstmatige zonne-energie’
In januari waarschuwde een groep van zeventien Amerikaanse, Australische en Mexicaanse biologen en ecologen voor de erosie van ecosysteemdiensten waarvan de samenleving afhankelijk is. Het zijn belangrijke milieuproblemen die dringend actie vereisen maar die te weinig aandacht krijgen.
Bakens op hoogspanningslijnen redden vogels
Elk jaar laten honderdduizenden vogels het leven door botsingen met hoogspanningslijnen. Bakens op de elektriciteitskabels doen het aantal slachtoffers gevoelig dalen, zo blijkt uit monitoringsproject dat Natuurpunt uitvoerde in opdracht van netbeheerder Elia.
De mens is tot uitsterven gedoemd
Ons leefgebied is in verval, de genetische variatie is klein, en de vruchtbaarheid taant: de val van Homo sapiens lijkt onvermijdelijk.