Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
‘Holistische kijk vanuit de muil van een beer’
Elk jaar levert een fascinerende oogst op aan nieuwe inzichten in mijn vakgebied. Het blijft lastig om er een favoriet uit te lichten. Na een stevige portie kill your darlings kies ik uiteindelijk voor een opmerkelijke studie over tandsteen bij Zweedse beren.
Carl-Victor Deweer wint Eosprijs 2021
De Eosprijs 2021 gaat naar Carl-Victor Deweer (UGent) met zijn scriptie over het kweken van vliegenlarven op kippenmest. Op die manier wil deze dierenarts bijdragen tot het verduurzamen van de veeteelt.
Dood hout voedt leven op zee
Binnen wetenschappelijk onderzoek naar het leven in zeeën en oceanen is drijfhout grotendeels buiten beeld gebleven. Ten onrechte, want dood hout heeft een belangrijke functie in het maritieme milieu. Tegelijk hebben allerlei menselijke activiteiten het volume hout in het water dramatisch verminderd.
Robotvis verjaagt exoot
Hoe bestrijd je een van de meest invasieve exoten ter wereld? Door hun ergste nachtmerrie te laten uitkomen, concludeert een nieuw experiment: een computergestuurde robotversie van hun grootste natuurlijke vijand.
De tornadoclusters in de Amerikaanse Midwest uitgelegd
De tornadoclusters die vorige week over verschillende Amerikaanse staten trokken, zijn omwille van hun omvang en timing historisch te noemen. Weerman Bram Verbruggen legt uit waarom.
Op zoek naar een 'groene' kerstboom: tips voor een duurzame aankoop
Een kerstboom in huis halen is voor veel mensen een vast ritueel dat bij Kerstmis hoort. Maar hoe maak je een weloverwogen, ecologische keuze? Het blijft ingewikkeld om de milieu-impact van consumptiegoederen goed in te schatten. Dat is voor kerstbomen niet anders.
Bestand tegen droogte
Droogte en opwarming hebben ook een invloed op onze landbouwgewassen en naaldbossen. Je leest er meer over in de nieuwe Eos.
Microplastics werken antibioticaresistentie in de hand
Dat bacteriën zich best thuis voelen op microplastics, was al bekend. Nu blijkt dat deze minuscule plastic deeltjes voor micro-organismen een ideaal platform vormen om genetisch materiaal uit te wisselen, waaronder genen die verantwoordelijk zijn voor antibioticaresistentie.
Sneeuw, regen, hagel: hoe ontstaat winters weer?
De winter… voor de ene een deugd, voor de andere een echte hel. In deze podcast vertelt weerman Bram Verbruggen over de verschillende types van neerslag die in de winter kunnen vallen.
Een kier in een ondoordringbaar pantser
De scherpste beelden ooit van een levende bacterie tonen dat deze micro-organismen mogelijk toch een kwetsbare plek hebben.
Wat is het verschil tussen rijm en ijzel?
In het weerbericht wordt soms gewaarschuwd voor rijm en ijzel. Wat is het verschil tussen beide en waarom maken weerkundigen het verschil?
Lichtgekleurde vleugels helpen trekvogels bij migratie
Trekvogels leggen vaak onvoorstelbare afstanden af. Er is al veel bekend over de manier waarop ze die migratietochten volhouden. Recent onderzoek voegt daar echter een verrassend nieuw element aan toe: de kleur van hun veren.
Hoe plagen genen stelen om plantengif te neutraliseren
Sommige insecten en mijten stelen genen van andere organismen om zichzelf immuun te maken voor plantengif. Een inzicht in dit evolutionaire trucje zou een meer duurzame gewasbescherming kunnen opleveren.
Glow-in-the-dark én beter voor het milieu
Glow-in-the-dark licht uit organische materialen is makkelijker te verkrijgen en beter voor onze planeet.
Onze bossen smeken om dode dieren
Ze ogen misschien niet zo smakelijk, maar vliegen, maden en aaskevers zijn onontbeerlijk voor een gezond ecosysteem en veerkrachtige natuur. Toch hebben ze nauwelijks iets te bikken in onze sterk opgeruimde bossen. Waar zijn alle kadavers heen?
Waarom bevriezen autoruiten zelfs wanneer het nog niet vriest?
Van zodra de luchttemperatuur onder vijf graden Celsius zakt, kunnen autoruiten al aanvriezen. Weerman Bram Verbruggen legt uit hoe dat komt.
Hoe voorspellen weerkundigen gladde wegen?
Neerslag, zon, wind, temperatuur, ondergrond... er zijn veel parameters die de gladheid van een wegdek beïnvloeden. Hoe kan een weerman of weervrouw dan voorspellen of de wegen al dan niet glad zullen zijn? Weerman Bram Verbruggen legt het uit.
Hoe schattige eendjes de scheepvaart inspireren
Een nest eendenkuikens dat in een nette rij achter hun moeder aan peddelt. Het is een vertederend tafereeltje dat vanaf de oever vaak met oh’s en waw’s wordt toegejuicht. Waarom zwemmen de eendjes in deze formatie?