Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Hoe zoogdieren hun lichaamsgrootte ‘faken’ met hoog of laag geluid
Een nieuw onderzoek naar het verband tussen de lichaamsafmetingen van zoogdieren en hun vermogen om dat met klanken te faken, werpt een ander licht op een evolutionaire aanname. Het kan bovendien leiden tot nieuwe inzichten in hoe ons spraakvermogen tot stand is gekomen.
Hoe lawaai onze gezondheid en levenskwaliteit negatief beïnvloedt
We worden blootgesteld aan te veel lawaai. Dat heeft negatieve gevolgen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Stiltegebieden en luwte-oases zijn slechts een deel van de oplossing.
22 procent van de planten van Spanje en Portugal komt nergens anders voor
De inventaris van alle Spaanse en Portugese vaatplanten bevat maar liefst 6.120 plantensoorten en meer dan een vijfde komt alleen daar voor.
Langere vleugels, minder lichaamsgewicht: vogels in Amazoneregenwoud veranderen door klimaatopwarming
De lichaamsbouw van de vogels in het Amazoneregenwoud verandert als gevolg van de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat de opwarming van de aarde eens te meer letterlijk zichtbaar maakt.
Zo wordt het weer voorspeld
Hoe weet een weerkundige hoe warm, koud of nat het zal worden, of hoe hard het zal waaien? Meteoroloog Samuel Helsen legt uit hoe hij en zijn collega’s het weer voorspellen.
Massa-exctinctie kreeg nog een staartje
De asteroïde die dinosaurussen fataal werd, leidde tot de evolutie en verspreiding van vele slangensoorten.
Wolvenweetjes voor jonge lezers
Alles wat je als kind wilde weten over wolven, hun geschiedenis en misverstanden die over hen de ronde doen.
Ondanks zeer koude winter blijft zuidpoolijs smelten
Volgens een nieuwsbericht op de site van CNN was de winter van 2021 op Antarctica de op één na koudste ooit gemeten. En dat in een jaar van extreme hitte! Dat lijkt misschien goed nieuws voor de ijskap op de Zuidpool, maar de langetermijntrends zijn minder rooskleurig.
Op palingexpeditie naar… de Azoren!
De Azoren, een eilandengroep in het midden van de Atlantische Oceaan, zijn het meest westelijke verspreidingsgebied van de Europese paling en hebben snelstromende rivieren vol watervallen. We hebben echter geen flauw idee hoe palingen omgaan met die condities en hoe ze de watervallen weten te overbruggen. Daarom ging ik op expeditie naar de Azoren om palingen te zenderen en hun habitatgebruik in kaart te brengen.
Methaanafvang nog niet voor morgen
Op de klimaattop in Glasgow ligt een akkoord op tafel om de uitstoot van methaan drastisch in te perken. Daarnaast wordt onderzocht hoe we methaan actief uit de lucht kunnen halen, maar die technologieën staan nog in hun kinderschoenen. 'De komende jaren is dit niet op grote schaal toepasbaar.'
Plastic deeltjes koelen het klimaat (een beetje)
De aanwezigheid van microplastics in de atmosfeer blijkt een impact te hebben op het klimaat. Net als stof- of roetdeeltjes zorgen ze voor een zekere verkoeling doordat ze zonlicht reflecteren vooraleer het de aarde bereikt. Maar of dat nu goed nieuws is...
Dit moet je weten over de klimaattop
Aanstaande zondag start de klimaattop in Glasgow. Hoever staan we nu en wat zou de top moeten opleveren?
De opkomst van Biotalys, of hoe technologie op basis van lama-antistoffen landbouw duurzaam maakt
VIB spin-off Biotalys bestrijdt eeuwenoude gewasplagen. COO Luc Maertens geeft een sneak preview in de toekomst van duurzame landbouw.
Deze halfapen ‘zingen’ in duetten en met refreinen
Meer dan een halve eeuw na de première van Jungle Boek haalt de wetenschap de Disney-fantasie in. Apen kunnen namelijk zingen, is de conclusie van een nieuw onderzoek. En dat is meer dan een stukje zoölogisch amusement, want volgens de wetenschappers kan het ons helpen te achterhalen waar het menselijke muzikale vermogen vandaan komt.
Koekoeken selecteren slechtziende pleegouders
Waarom herkennen sommige vogels een vreemd ei in hun nest wel, en andere niet? Mogelijk omdat die eerste grotere ogen hebben.
Plant als oorlogsstrateeg
De zwarte mosterdplant blijkt voorbereid te zijn op de volgorde waarin verschillende insectensoorten aanvallen.
Focus op biodiversiteit
Om het verdwijnen van soorten tegen te houden, is meer ruimte voor de natuur nodig. Daarmee werken we tegelijk aan een duurzame oplossing voor de gevolgen van de klimaatverandering.
Hoe planten écht groeien
Planten zijn snelle groeiers, maar hoe platen zo'n snelle groei precies verwezenlijken, begrijpen we nog steeds niet. Om dat uit te dokteren zoomt bioloog Sébastjen Schoenaers (UAntwerpen) tot op moleculair niveau in op planten. Die kennis kan ons helpen om planten beter te verbouwen.