Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Toen planten aan land kropen
Onlangs stootten onderzoekers op 420 miljoen jaar oude fossielen van landplanten. De resten zijn niet alleen bijzonder vanwege hun ouderdom. Ze zijn gevonden in Zuid-Afrika, een gebied waarover uit die periode maar zeer weinig bekend is.
'Laat spinnen in je huis leven'
Hoewel het vaak een hopeloze opdracht lijkt, probeert spinnenexpert Koen Van Keer mensen te overtuigen om spinnen in hun huis te laten leven. ‘Je hoeft ze niet te vrezen, ze houden zichzelf in evenwicht en ze verlossen je huis van insecten die wel schadelijk kunnen zijn.'
Vrouwelijke kolibries vermijden intimidatie door zich te vermommen als mannetjes
Vrouwelijke kolibries blijken over een heel bijzonder wapen te hebben tegen pesterijen: zich vermommen als mannetjes. Als jong, maar soms ook levenslang.
Klimaatverandering maakte hevige regenval in juli waarschijnlijker (maar hoeveel is niet zo duidelijk)
De extreme neerslag die in juli in België en Duitsland overstromingen veroorzaakte, komt als gevolg van de klimaatverandering 1,2 tot 9 keer vaker voor. De opwarming verhoogt ook de intensiteit van dit soort fenomenen. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar de link tussen de hevige regen en de klimaatverandering.
Jonge vleermuizen brabbelen, net als baby's
De pups van een vleermuissoort vertonen tijdens hun ontwikkeling een vocaal oefengedrag dat sterk lijkt op het brabbelen van menselijke zuigelingen.
Nu in Eos: hoe kunnen we dieren beter begrijpen?
Over enkele jaren hopen experts dierentaal te kunnen doorgronden. Ze rekenen op nieuwe ontwikkelingen in artificiële intelligentie.
‘We hebben onze toekomst nog steeds zelf in handen’
De ergste doemscenario’s lijken we vooralsnog te hebben afgewend. Maar wat er met het huidige beleid wél op ons afkomt, willen we ook liever vermijden. Eos sprak met klimaatwetenschapper Joeri Rogelj over de positieve noten in het jongste klimaatrapport, (on)terecht alarmisme en ‘haalbaar en betaalbaar’ klimaatbeleid. ‘Streef naar 1,5 graden opwarming, bereid je voor op 4 graden.’
Bigger is better bij bonobo's
In 2020 kreeg de bonobogroep in ZOO Planckendael het gezelschap van vijf nieuwe vrouwtjes. Met de komst van de nieuwe dieren behoort de groep tot één van de grootste bonobogroepen in Europa. Die groepsuitbreiding is gunstig voor de intelligente primaten die ook in de natuur in grote groepen volgens het fission-fusion principe samenleven.
Hoe zal België eruitzien als de aarde blijft opwarmen?
Wat betekent het voor België als de aardopwarming zich verder doorzet? Klimatoloog en glacioloog Philippe Huybrechts geeft antwoord. 'De ergste gevolgen voelen we over honderd jaar. Zo ongelooflijk ver is dat niet.'
Ondergang mammoet kan helpen om toekomst van huidige dieren te bestuderen
Wetenschappers reconstrueerden het verplaatsingsgedrag van mammoeten op basis van een analyse van een 17.000 jaar oud fossiel. Hun bevindingen zijn interessant voor het onderzoek naar de toekomst van ecosystemen in tijden van klimaatverandering.
Wat kunnen we leren over het nieuwste klimaatrapport van het IPCC?
De resultaten van het nieuwe klimaatrapport zijn alles behalve hoopgevend. Zo zou de kans groot zijn dat we in de komende decennia al de 1,5°C grens overschrijden en dat we afstevenen op een temperatuurstijging van 2°C of meer. Extreme weergebeurtenissen nemen wereldwijd toe en de link met de klimaatopwarming daarin is duidelijk.
Verantwoord eendjes voeren
Simpele dingen brengen soms de grootste vreugde. Voor sommige mensen betekent dat: oud brood voeren aan de eendjes in het park. Enerzijds delen de eenden in het geluk. Ze moeten minder zoeken naar voedsel, en hebben zo bijvoorbeeld meer tijd voor hun kroost. Toch varen de vogels er niet zo wel bij als hun schuddende staart en enthousiast gekwaak doen vermoeden.
"Angstaanjagende draak" heerste over Australië
Thapunngaka shawi, een voorheen onbekende pterosaurus, had een spanwijdte van liefst 7 meter. Daarmee is dit het grootste vliegende reptiel dat tot nu toe in Australië is gevonden.
Anderhalve graad opwarming nog vóór 2040
Het nieuwe klimaatrapport van het IPCC reduceert de onzekerheid en beklemtoont de link met extreem weer.
Chimpansees maken gorilla’s kopje kleiner
Voor het eerst is vastgesteld hoe chimpansees gorilla’s doden. Of het om predatie of competitie om voedsel gaat, is niet duidelijk.
Slagtand als graadmeter
De spiraalvormige slagtanden van narwals tonen hoe de Noordpool opwarmt.
Waarom herbruikbare producten niet altijd groener zijn
Een nieuwe Europese regel verbiedt sinds juli dit jaar de verkoop van een aantal plastic wegwerpproducten, zoals bijvoorbeeld rietjes. Consumenten laten wegwerp sowieso steeds vaker links liggen ten voordele van herbruikbare alternatieven. Een goede zaak voor het milieu, al wijst een nieuwe studie op enkele nuances.
Mug tegen mug
Door muggen los te laten die virusbestrijdende bacteriën bij zich dragen, kan het aantal besmettingen met dengue fors dalen.