Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Tomaat signaleert gevaar en waarschuwt plant
‘Tomaten waarschuwen elkaar voor vraatzuchtige monsters.’ Nee, dit is geen verkoopkreet op het dvd-hoesje van een hele slechte sciencefictionfilm, maar de conclusie van een opmerkelijk onderzoek dat voedingswetenschap benaderde met gloednieuwe én 19de-eeuwse technologie.
Tijdreizende planten
Wist je dat reizen naar de toekomst mogelijk is? Vanuit het lab van tropische plantenteelt (KU Leuven) sturen we elk jaar duizenden planten de toekomst in, naar een moment waarop we deze helden het meest nodig zullen hebben. Je vraagt je nu uiteraard af: lukt dat tijdreizen ook met mensen?
Extreem wordt het nieuwe normaal
Winters worden natter, zomers droger en warmer. Het risico op overstromingen stijgt, net als het aantal hittegolven. Hoe de klimaatverandering ons met meer extreem weer opzadelt, en wat we er – een beetje – tegen kunnen doen.
Op safari in je eigen huis
Hoe proper of doodstil het er ook mag lijken, in onze woningen wemelt het van het leven. Honderden fascinerende wezens sluipen door de jungle van een tapijt, vallen in het ravijn dat wij ‘bad’ noemen of schransen de voegen uit de muren. Benieuwd? Veeg je voeten, en kom binnen.
De klimaatjongeren deden meer dan spijbelen
De jongeren die in 2019 protesteerden voor het klimaat, kregen daarvoor bakken kritiek. Veel volwassenen noemden de protesten een goedkope uitvlucht om te spijbelen. Ons onderzoek bewijst het tegendeel: jongeren ondernamen wel degelijk sterke acties, maar volwassenen merkten die niet altijd op.
Kleine vogels scheren hoge toppen
Zangvogels vliegen tijdens de trek tot op meer dan 6 kilometer hoogte, drie keer hoger dan normaal.
Hebben ook dieren een unieke persoonlijkheid?
Worden zwanen verliefd? Kan een koolmees arrogant zijn? Hoe slim zijn goudvissen echt? En kan een hond rouwen om zijn overleden baasje? Rudi D’Hooge, professor biologische psychologie aan de KU Leuven, legt in deze podcast uit waarom antwoorden op die vragen niet zo eenvoudig is.
Hoe gevaarlijk is het Fukushima-water?
Vanaf volgend jaar wil Japan mondjesmaat radioactief blus- en koelwater lozen in de Stille Oceaan. Zelfs in het meest pessimistische scenario zal dat niet leiden tot een gevaarlijke blootstelling voor strandgangers of viseters.
Redt een schimmel de honingbij?
Wetenschappers willen de voor honingbijen dodelijke varroamijt bestrijden met een schimmel.
Waarom we de oceaanboden niet goed kennen
De oceaanbodem is voor slechts 20,6 % in kaart gebracht. Een nieuw project moet daar verandering in brengen.
Hoe de wateroverlast van de voorbije week kon ontstaan
Eerder deze week veroorzaakten hevige regen- en onweersbuien heel wat wateroverlast en modderstromen in de centrale en oostelijke delen van België. Waar kwam al die neerslag vandaan?
De ozonlaag is nog niet gered
Het ozonverlies boven de Noordpool was vorig jaar groter dan het vorige record in 2011. De oorzaak ligt bij een negatief samenspel van schadelijke stoffen en klimaatopwarming.
Hoe we twee trekvogels volgden van Sahara tot Noordpool
Maak kennis met Teichott en Arkeiss: twee kleine trekvogels van honderd gram die dit voorjaar negenduizend kilometer vlogen met een satellietzendertje op hun rug. Eva Kok en haar collega-wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) volgden de epische reis – en dat is bepaald geen sinecure.
Dino's plantten zich voort in Noordpoolgebied
Zowel planten- als vleesetende dino-soorten overleefden niet alleen in arctische gebieden, ze plantten zich daar ook voort. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de University of Alaska.
Belangrijke boodschap aan alle fashion lovers
De solden komen er weer aan: veel kleren kopen voor weinig geld! Maar is dat wel zo'n goed idee? Vlogger Jacotte legt uit waarom je fast fashion beter inruilt voor een duurzaam alternatief - en waar je dat kan vinden.
Lichtvervuiling doet de glimworm uitdoven
De mens heeft altijd al de nacht willen verlichten. Eerst met vuur, tegenwoordig met allerhande kunstlicht, met straatverlichting als voornaamste bron van lichtvervuiling. Glimwormen zijn er niet zo blij mee, want het belemmert de mannetjes in het vinden van een lichtgevende partner.
Poolreiziger Dixie Dansercoer overleden
De bekende Belgische poolreiziger overleed afgelopen nacht tijdens een expeditie op Groenland.
Ben jij een oceaangeletterde?
Het oppervlak van Mars is beter bestudeerd dan de bodem van de oceaan. De kennis over oceanen is erg beperkt, zowel bij het brede publiek als bij wetenschappers. Het internationale Ocean Literacy-project wil daar verandering in brengen, te beginnen bij het basisonderwijs. Jan Stel overschouwt de zeven basisprincipes van het programma.