Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Intelligente filters om metalen uit water te vangen
Wist je dat er kleine fracties metalen zitten in het water dat we drinken en in de lucht die we inademen? Om de inname van schadelijke dosissen te voorkomen werkt Reinhart Van Poucke (UGent) aan filters om metaaldeeltjes uit lucht, water en bodem vangen.
'Ik mis David Attenborough'
Onlangs kwam ik op het idee de passie uit mijn jeugd te herontdekken: natuurdocumentaires. Als ik onrustig of bang was, konden alleen die mij weer kalmeren.
Hoe raakt kraanwater veilig tot bij ons?
Met alle drinkwaterleidingen in Vlaanderen kan je 1.5 keer de aarde rond, maar er lekt ook heel wat water uit weg; ongeveer 20%! En dat wordt door aanhoudende droogtes een groter aandachtspunt. Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen praat erover met Hans Goossens (De Watergroep) in haar podcast Helder.
Toscane in Vlaanderen: mooi weerbericht, verborgen gevaren
Dit weekend verscheen in de krant De Morgen het bericht dat Vlaanderen over 50 jaar het klimaat van Toscane zal hebben. Dat bekt goed, maar klimaatmodellering evolueert nog continu. Daarom loont het de moeite om te kijken wat er achter deze boodschap schuilt.
Akkerbouw kan tot 50 procent minder land gebruiken
Als we onder optimale omstandigheden aan landbouw doen, kunnen we – in theorie – evenveel voedsel produceren op de helft van het land.
Vleermuizen: vol virussen, maar toch niet zo bijzonder
Terwijl we nog volop in deze pandemie zitten, kijken experts al naar de volgende. We moeten daarbij niet alleen focussen op vleermuizen, zo blijkt uit statistische analyses.
Komen we door klimaatverandering straks water tekort?
Door klimaatverandering kenden we de afgelopen jaren heel wat droge periodes. En als het regende, was dat vaak te veel ineens. Ook de hoge verhardingsgraad in Vlaanderen maakt buffering en opslag moeilijk. Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen praat met experten Patrick Willems (KULeuven) en Jan Goossens (Aquafin) over oorzaken en oplossingen.
Groen of goedkoop? Waarom niet beide?
Producten met een eco-label zijn vaak duurder dan standaardproducten. Daar wil bio-ingenieur Sven Dierickx wat aan doen: hij gebruikt gist uit hommelhoning om milieuvriendelijke én goedkope detergent te maken.
Hebben dieren gevoelens?
Worden apen verliefd? Schamen honden zich soms? En kan een spin ongelukkig zijn? Evolutionair bioloog Mark Nelissen van de Universiteit Antwerpen antwoordt in deze eerste "blijf-in-je-kot"-aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.
Eendagsvliegen en bejaarde krekels
Zijn insecten net als wij gevoelig aan veroudering? Denk niet aan kevers met grijze baarden en bijen met loophulpjes, maar het verouderingsproces is wel degelijk een algemeen biologisch fenomeen. Zowel in het lab als in het veld leveren insecten leerzame inzichten.
Hoe ‘ongewenste gasten’ schade aanbrengen aan natuur en economie
Invasieve exoten zijn een heel uitgebreid onderzocht natuurprobleem. Ze veroorzaken in de EU miljarden euro’s schade per jaar. Maar ze zijn niet bekend genoeg, want mensen introduceren ze nog altijd zelf, zonder het te weten.
'Zo klimaat, zo corona'
De coronapandemie en de klimaatnoodtoestand bedreigen allebei onze wereld. In beide gevallen was er een wetenschappelijke consensus en was de overheid gewaarschuwd. En in beide gevallen werden die waarschuwingen niet opgevolgd, schrijft oceanoloog Jan Stel.
Zitten er gevaarlijke stoffen in ons kraanwater?
Wat gebeurt er om ons kraanwater gezond en veilig te maken? Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen vraagt het in de gloednieuwe podcast HELDER aan Paul Bielen, hoofd van het laboratorium van Pidpa.
Door de lockdowns is het abnormaal stil, een zegen voor geowetenschappers
Heel wat landen leggen hun openbare leven lam om de verspreiding van COVID-19 in te dammen. Die tijdelijke stilte is een kans voor wetenschappers die de aarde bestuderen.
Voorvader van de mens was in werkelijkheid waarschijnlijk een zus
Onderzoek van een 800.000 jaar oude tand werpt een nieuw licht op de aftakpunten van onze stamboom.
Educatieve en fantasierijke podcast voor kinderen
Het Geluidshuis lanceert vandaag Wetenschapje, een leerrijke podcast voor kinderen vanaf 8 jaar, boordevol weetjes, muziek, geluidseffecten én humor.
‘Gebruik geen pandemie om het verlies aan biodiversiteit aan de kaak te stellen’
Nogal wat commentatoren zien een duidelijk verband tussen de uitbraak van de coronapandemie en het verlies aan ecosystemen en biodiversiteit. Hoe plausibel is dat verband? En leidt minder biodiversiteit steeds tot meer infectieziektes bij de mens?
Gekke schedels: waarom sommige kikkers extreme hoofden hebben ontwikkeld
Kikkers hebben in de loop der tijd talloze vreemde schedelstructuren ontwikkeld. Maar wat is de functie hiervan?