Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
‘Ozonkillers’ goed voor helft opwarming Noordpool
De klimaatopwarming gaat twee tot drie keer sneller in het Noordpoolgebied dan elders op aarde. Ozonafbrekende stoffen zouden daarin tot voor kort een grote rol hebben gespeeld.
Is vliegen binnen Europa niet slecht voor het klimaat?
Vluchten binnen de EU vallen onder de handel in emissierechten. Niet vliegen binnen Europa leidt daarom niet automatisch tot minder CO2-uitstoot. Maar dat korte vluchten daarom geen reden tot bezorgdheid zijn, klopt niet.
Antarctica: een ijsberg aan data
Toen marien bioloog Anton Van de Putte in 2006 op expeditie naar Antarctica trok, kwam hij met 'amper' 400 stalen terug. Dankzij een simpel maar briljant idee beschikt hij vandaag over meer dan 2 miljoen stalen.
Vijf nieuwe vogelsoorten ontdekt in geïsoleerde regenwouden in Indonesië
Het nieuws is opmerkelijk, omdat er sinds 1990 wereldwijd slechts vijf à zes nieuwe vogelsoorten per jaar beschreven worden.
Zuidelijke Oceaan is warmer, zuurder en bevat minder zuurstof
Dat heeft gevolgen voor het waterecosysteem en de koolstofopslag in de oceaan.
Beschermende “onderwaterhotels” vormen een veilig habitat voor zeepaardjes
In de haven van Sydney is het aantal witte zeepaardjes de afgelopen tien jaar drastisch afgenomen. Om hen te beschermen tegen vervuiling, stormen, ankers en predatoren bouwden marien biologen “onderwaterhotels” van kippengaas.
Klimaatpsychologie – De “war on climate change” in ons hoofd
Het wetenschappelijke bewijs voor klimaatverandering lijkt onomstotelijk, maar toch geloven veel mensen er niet in en ondernemen nog veel meer mensen bijna geen actie. Waarom niet? Het antwoord ligt in ons eigen hoofd.
Zo verlaag je je blootstelling aan luchtvervuiling
Elke Belg verliest gemiddeld één gezond levensjaar door luchtvervuiling. Maar slechte lucht is overal, en we moeten blijven ademen. Kunnen we toch iets doen om onze blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen? Evi Dons (UHasselt) geeft antwoord.
Zenderonderzoek moet paling van ondergang redden
Onze paling is met uitsterven bedreigd. Ondanks die status weten we er bitter weinig over. Zo weet niemand waar op zee de paling zich voortplant. Om dat mysterie te onthullen, volgt marien bioloog Pieterjan Verhelst van de Universiteit Gent palingen met behulp van een zender. Wij gingen mee zenders plaatsen in Nieuwpoort.
Waarom walvissen groot zijn, maar niet nóg groter worden
Sommige walvissen zijn extreem groot omdat ze tijdens het foerageren – het zoeken naar voedsel - meer energie opnemen dan ze verbruiken tijdens de jacht op hun prooi.
Vijf vragen en antwoorden over ratten in de stad
Ze knagen, graven en planten zich oncontroleerbaar voort. Komen we er nog vanaf?
‘Ik probeer oprecht blij te zijn als het regent’
De boodschap van wateronderzoekster Marjolein Vanoppen (UGent) is kristalhelder: we moeten duurzamer omspringen met water.
Scheepvaart is efficiënter dan wegtransport
Natuurlijk stoot een schip veel meer CO2 uit dan een vrachtwagen, maar hoe ziet het emissieplaatje eruit als we de uitstoot per afgelegde ‘containerkilometer’ bekijken?
België klimaatneutraal: een energieplan – Deel 2: onze energiebehoeften in de toekomst
Willy Baeyens en Hubert Rahier brengen in kaart hoe onze energieconsumptie er vandaag in België uitziet en hoe we ze drastisch kunnen verkleinen tegen 2050. Dit artikel is het tweede deel in hun reeks ‘België klimaatneutraal: een engergieplan’.
‘Het is te laat voor rechtvaardigheid’
De wereld blijft verslingerd aan fossiele brandstoffen. Klimaatwetenschapper Glen Peters zet de uitdagingen en kansen op scherp. ‘Negatieve emissies zijn een riskante gok.’
Hoe groot is het aandeel van veeteelt in de klimaatverandering?
Veeteelt wordt in klimaatdiscussies vaak als grote schuldige aangeduid. Onterecht, oordelen Wannes Keulemans (KU Leuven) en Stefaan De Smet (UGent) tijdens ons debat over de voetafdruk van ons voedsel. 'Maar dat betekent niet dat de sector geen inspanningen moet leveren'.
Dit zijn de voor- en nadelen van energie uit biomassa
De verbranding van hout om elektriciteit op te wekken, roept kritiek op. Het idee van die biomassa zit nochtans goed.
Waarom verouderde dammen best verdwijnen
In Frankrijk worden de laatste resten afgebroken van twee verouderde dammen op de rivier de Sélune. Het verwijderen van deze dammen is het grootste project in zijn soort tot nu toe in Europa.