Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Circulaire economie: systeemverandering vs. klimaatverandering
Aanpassingen zijn nodig om klimaatverandering tegen te gaan, maar individuele acties, hoewel bewonderenswaardig, zijn niet genoeg.
Eerherstel voor het muiltje
De inheemse platte oester is bijna volledig uit de Noordzee verdwenen. Verdrongen door het muiltje, denken veel deskundigen. Maar is dat wel zo?
Ontbossing doet rivierdelta's groeien, voor even dan toch
De laatste drie decennia zijn rivierdelta's wereldwijd lichtjes gegroeid. Opmerkelijk, want er werd altijd gedacht dat deltagebieden net in oppervlakte verminderden. De toename is te wijten aan de impact van ontbossing. Maar een stijgende zeespiegel dreigt de aangroei weer ongedaan te maken.
Hoe lopen mieren achteruit?
Grote stukken voedsel, zoals een dode krekel, slepen woestijnmieren achterwaarts mee naar hun nest. Daarvoor gebruiken ze onder meer een uitermate sterk visueel geheugen.
‘De sprinkhanenplaag zal een impact hebben op de volgende generaties’
Miljarden sprinkhanen zwerven over Oost-Afrika en vreten er de velden kaal. Hoe ontstaat zo’n zwerm en wat valt ertegen te doen? ‘Als er niet efficiënt wordt opgetreden, kan deze plaag jaren blijven aanslepen’, zegt sprinkhaanexpert Heleen Verlinden (KU Leuven).
Minder vervuiling heeft ook een opwarmend effect
Minder luchtvervuiling door een vermindering van aerosols leidde de voorbije vijftig jaar tot minder extreem koude dagen.
Vandaag beschermd, morgen verlaten
Conservatieprogramma’s houden te weinig rekening met de toekomstige leefgebieden van planten en dieren.
Het wordt te warm voor de hommel
Klimaatverandering draagt bij tot de achteruitgang van hommelsoorten.
Goede taakverdeling bij meeuwenkoppels zorgt voor gezonde kuikens
Meeuwenkoppels die veel met elkaar communiceren en de zorgtaken voor hun kroost evenwichtig verdelen, hebben de gezondste kuikens. Dat blijkt uit het onderzoek van gedragsecologe Marwa Kavelaars (UAntwerpen - UGent).
Kan de natuur van een brand herstellen?
Bioloog Rudy Van Diggelen (Universiteit Antwerpen) bestudeert onder andere hoe ecosystemen zich herstellen na een brand. In deze podcast heeft hij het over de impact van en het herstel na een natuurbrand.
‘Koraalhelper’ biedt weerstand tegen oceaanverzuring
Algen die van ecologisch belang zijn voor koraalriffen worden resistent tegen oceaanverzuring. Die vaststelling is cruciaal om de inlvoed van verzuring op koralen in te schatten.
Genetici en biologen ontdekken ware leeftijd van Indonesische eiland Sulawesi
Genetisch onderzoek van dierenpopulaties kan ook geologische puzzels oplossen. Dat bewezen onder meer onderzoekers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.
Bezint eer ge bebost
Bebossing kan water aan rivieren onttrekken en in sommige gevallen stromen volledig doen opdrogen. Doordacht bebossen is cruciaal om die negatieve effecten te beperken.
Het Grote Vogelweekend: meer tellers, minder vogels
Een recordaantal van 40.823 vrijwilligers telden tijdens het afgelopen Grote Vogelweekend van Natuurpunt gemiddeld 23 vogels per tuin. De koolmees, huismus en kauw vormen de top 3.
Felle regenboogkleuren werken ook als camouflage
Dieren gebruiken hun metallische, felle kleuren niet alleen om een potentiële partner aan te trekken, maar ook om zich te verstoppen voor roofdieren.
Evolutie verloopt soms vliegensvlug
We zien evolutie steeds als een proces van langzame, geleidelijke veranderingen. In haar onderzoek naar keversoorten toont Zoë De Corte (Museum voor Natuurwetenschappen) dat evolutie soms vliegensvlug plaatsvindt.
Planeet Oceaan is nog lang niet verkend
We weten minder over de oceaanbodems dan over het Marsoppervlak. Technische innovaties en krachtigere computermodellen moeten daar de komende jaren verandering in brengen.
Kwaken, kakelen en knorren: dierengeluiden ontstonden in de nacht
Akoestische communicatie is het uitzenden van geluidssignalen via het ademhalingsstelsel. Verschillende vertebraten, dieren met een wervelkolom, zijn daartoe in staat. Het ontstaan van die communicatie staat in verband met een nachtelijke levenswijze.