Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Hoe evolueerde de vin tot hand?
Alle leven begon in en kwam uit de zee. Een nieuwe ontdekking legt een baanbrekend stukje van de puzzel tussen vis en viervoeter.
Het coronavirus uitgelegd in vijf krachtige grafieken
Deze grafieken onthullen een ongeziene virale uitbraak en de gevolgen ervan over de hele wereld.
Hoe het coronavirus de klimaatverandering aanpakt
De aandelenmarkt kreeg het hard te verduren de afgelopen week. Beperkingen in het vrije verkeer van mensen verstoren de globale economische activiteit. Dat creëert wel een silver lining: het coronavirus kan een positieve uitwerking hebben op de wereldwijde CO2-uitstoot.
Kan je een smartphone bouwen van bacteriën?
Vorig jaar ontdekten wetenschappers in modder van de Noordzee bacteriën die stroom kunnen geleiden. Robin Bonné (UHasselt) onderzoekt of we deze 'kabelbacteriën' kunnen gebruiken om er composteerbare elektronica mee te maken.
Krabben kreunen onder geluidsoverlast schepen
Het geluid afkomstig van schepen zorgt ervoor dat strandkrabben zich minder goed camoufleren en langzamer op gevaar reageren. Daardoor zijn ze een gemakkelijke prooi voor hun natuurlijke vijanden.
Hoe fit is onze Noordzee?
Vanop het strand lijkt de Noordzee een saaie bruine soep, maar wat zich onder water bevindt is zeer bijzonder. Bijzonder, maar ook heel kwetsbaar. Marien bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) praat in deze aflevering over de gezondheid van de Noordzee.
De tropen: het buitenbeentje in de evolutie
De verschillende interacties tussen plant- en diersoorten blijken niet zo invloedrijk voor lokale adaptatie als verwacht. Toch is er een uitzondering waar dit wel van belang is: de tropen.
België klimaatneutraal: een energieplan - deel 4: we moeten (dringend) investeren in energieopslag
Wat is de achilleshiel van een klimaatneutraal België? Volgens Willy Baeyens en Hubert Rahier is er één iets waar we dringend in moeten investeren: de opslag van hernieuwbare energie. In dit 4e deel van de reeks bekijken ze hoe we dat kunnen doen, en hoe we vraag en aanbod aan energie op elkaar zullen moeten afstemmen om het te halen.
België klimaatneutraal: een energieplan - deel 3: hoe kunnen we genoeg hernieuwbare energie opwekken?
In dit derde deel van hun klimaatplan lichten Hubert Rahier en Willy Baeyens toe hoe België er in kan slagen om de energieopwekking 100% hernieuwbaar te maken. De inspanningen die we daarvoor moeten maken, maar ook technologische innovaties die deze overstap gemakkelijker kunnen maken, komen aan bod.
Waarom stinkt de tropische vrucht doerian zo erg?
Het zeldzame aminozuur ethionine is de boosdoener voor de walgelijke geur van de tropische vrucht.
Hoe bereiden we ons voor op de klimaatverandering?
Hittegolven, hevig onweer, droogte en zachtere, natte winters. We voelen de klimaatverandering nu al. In de toekomst zal ons weer nog extremer worden. Hoe bereiden we ons daarop voor? We vragen het aan global change ecoloog Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen.
Nuttig 'geknutsel'
Ggo’s en nieuwe technieken zoals CRISPR zijn geen mirakeloplossing, wel een deel van de oplossing. Door ze overboord te gooien maken we het onszelf nodeloos moeilijk.
Op zoek naar een thuis voor de walvis en de mens
'Wie de zee als geliefde neemt, moet de zoutsmaak bij de kus verdragen.' Die spreuk stond geschilderd op de boot van mijn grootouders, waaraan ik veel mooie herinneringen heb.
Digitale stalknecht voor paarden
Koliek is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij paarden. Wat als we koliek tijdig kunnen ontdekken, waardoor operaties en zelfs inslapen van het paard overbodig worden? Biomedisch ingenieur Anniek Eerdekens (UGent) ontwikkelde een slim systeem met bewegingssensoren, dat verdacht gedrag bij paarden meteen opspoort.
Extra sneeuwval door op wolken te schieten
Voor het eerst is berekend hoeveel extra sneeuwval mogelijk is door wolken te beschieten met kleine deeltjes zilverjodide. Het geïnjecteerde wolkendek kan tot de helft meer sneeuwvlokken bevatten.
Gentse havensite recyclet metaaldeeltjes uit restafval
De Valomet-site in de haven van Gent recupereert aluminium-, koper- en zelfs gouddeeltjes uit restafval.
Hommels slopen de grens tussen zintuigen
Hommels zijn in staat om voorwerpen die ze enkel hebben gezien later op de tast te herkennen, en vice versa. Dat vermogen was tot nog toe enkel bij gewervelde dieren waargenomen.
Methaanuitstoot door menselijke activiteit onderschat
Onderzoekers concluderen dat de door mensen uitgestote hoeveelheid fossiel methaan tot 40 procent hoger is dan eerder werd gedacht.