Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Brossers, crisissen en matroesjka's: tijd voor de noodtoestand
Brossers hebben een golf van klimaatmarsen gestart. Maar het woord crisis, kom je niet tegen. Dat was bij de banken- en eurocrisis wel even anders. Toen waren er geen demonstraties nodig om tot actie te manen. Wat het klimaat betreft zijn we de crisissen voorbij: het is tijd voor de noodtoestand, vindt oceaankenner Jan Stel.
Australische winter wordt straks ‘subzomer’
Een seizoen waarin de temperatuur meerdere keren ruim boven de dertig graden uitkomt, dat kun je toch geen winter meer noemen?
Dim de zon, beperk de aardopwarming
Door aerosols in de hoge atmosfeer te spuiten kan het invallend zonlicht worden beperkt. En dus ook de globale temperatuurstijging.
‘Oerknal van het leven’ was niet uniek
Pakweg een half miljard jaar geleden zag het eerste meercellige leven het licht, leert het biologiehandboek. Die timing komt nu op losse schroeven te staan.
Vervuiling, vervuiling, vervuiling…..
Deze woorden lijken op de ‘jobs, jobs, jobs’-mantra van onze overheid, die de afgelopen jaren te pas en te onpas is gebruikt door vele Belgische politici. Voortdurend werd er gehamerd dat er honderdduizenden jobs zijn gecreëerd. Dat we, evenals andere Europese landen, de conjunctuur meehebben wordt dan vooral door de oppositie als verklaring genoemd. Maar niemand had het over de aan deze jobs gekoppelde vervuiling; de keerzijde van de medaille van economische groei.
Regen versnelt smelten van Groenlandse ijskap
Het regent steeds vaker op Groenland, ten koste van de sneeuwval. Nu ook in de wintermaanden.
Munitiekerkhof op zee
Even voor de kust van Knokke ligt ongebruikte munitie uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Nu blijkt dat springstof uit die stortplaats lekt in de zee.
Methaan doet leven
Wat zuurstof voor ons is, is methaangas voor vele andere diersoorten.
Nieuw molecuul laat plastics beter recyclen
Zelfs als pet-plastic wordt gerecycled, leeft het voornamelijk voort in minderwaardige producten. Een nieuw procedé moet dat veranderen.
Schelpen getuigen van een oeroud verleden
Op 16 maart vindt in tien Belgische kustgemeenten de tweede Grote Schelpenteldag plaats. Door schelpen te tellen en te determineren monitoren wetenschappers de biodiversiteit en het klimaat. Maar fossiele exemplaren vertellen nog een ander, veel ouder verhaal. Om dat te ontrafelen werken onderzoekers in tandem met amateurs.
Kraaien zien hoeveel iets weegt
Door voorwerpen te zien bewegen in de wind raden kraaien het gewicht ervan.
Kruipende slangen gedragen zich als golven
Sommige woestijnslangen lijken wel bewegende sinusgolfjes – als je ze van bovenaf bekijkt. En zo gedragen ze zich ook, zelfs bij botsingen met obstakels.
'Grootvader van de klimaatwetenschap' overleden
Wallace Broecker trok al in de jaren 1970 aan de alarmbel over het opwarmende klimaat.
Druppels alcohol dansen op stikstof
Bij het omgekeerde Leidenfrosteffect blijven warme druppels vloeistof een tijdlang zweven boven een koude vloeistof.
Verlaat je ideologische biokraam
Eos-redacteur Dieter De Cleene heeft bedenkingen bij het protest tegen een veldproef met mais waarvan het DNA is gewijzigd met crispr-cas. 'Verzet tegen onderzoek dat niet in je ideologische kraam past, brengt duurzame landbouw niet dichterbij.'
Jonge bossen vangen meer CO2 dan verwacht
De longen van onze planeet situeren we meestal in de tropische bossen rond de evenaar. Toch ligt meer dan de helft van ‘s werelds koolstofopslagcapaciteit in gebieden die nog maar recent zijn herbebost.
Duurzame Ontwikkelingsdoelen zitten elkaar in de weg
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) leiden niet tot diepgaande veranderingen die nodig zijn om de ambitieuze doelen te bereiken, zeggen academici. Dat heeft te maken met een gebrek aan coördinatie tussen de zeventien afzonderlijke doelen.
Kanttekeningen bij ‘insectenarmageddon’
De sterke terugval van de insectenpopulaties wereldwijd was vorige week voorpaginanieuws. Al bleek de metastudie waarop de media zich baseerden toch wat te lichtvaardig in haar pessimistische conclusie.