Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Vierpotige walvissen leefden op land en in de zee
Zeezoogdieren zoals walvissen en dolfijnen stammen af van dieren met vier poten die zich voortbewogen zoals otters. Dat besluit een internationaal team paleontologen, met daarbij ook Brusselse wetenschappers, uit een goedbewaard skelet dat ze ontdekten in de woestijn van Pisco Bassin in Peru.
Habitatverlies schaadt ook naburige biodiversiteit
Vernieling van een natuurlijke leefomgeving veroorzaakt twee keer schade aan de biodiversiteit. De soorten die in het vernield gebied leven, sterven uit. Maar ook het aantal verschillende soorten in de omgeving neemt af.
Organisme ontdekt dat chlorofyl kan produceren, maar niet aan fotosynthese doet
Wie bladgroen zegt (of chlorofyl), zegt fotosynthese. Toch zijn er organismen mét bladgroenkorrels die er niks mee aanvangen.
Zee-ijs smelt al in de Russische ‘kraamkamer’
De ondiepe zeeën ten noorden van Rusland leveren steeds minder zomers zee-ijs aan het Noordpoolgebied.
Eerste onomstotelijke bewijs van meteorietinslag die dino’s uitroeide
66 miljoen jaar geleden sloeg een gigantische meteoriet in op de plek waar zich nu het Mexicaanse schiereiland Yucatan bevindt. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de meteoriet verschillende zware aardbevingen veroorzaakte, wat op zijn beurt vloedgolven teweegbracht. Maar fysieke bewijzen om deze theorie te staven, bleven uit.
Plasticvervuiling en klimaatverandering gaan hand in hand
Koralen die verbleken door de opwarmende oceaan nemen meer plastic microvezels op. Het lijkt er dus op dat de gevolgen van het klimaatverandering en de oceaanvervuiling elkaar versterken.
Onderzoek bij chimpansees geeft inzicht in evolutie van menselijk slaapgedrag
Een uitgebreide studie van ZOO Antwerpen over nachtelijk gedrag en slaap van chimpansees kan helpen om de impact van het zomer-en winteruur op de mens in kaart te brengen. Het is de eerste keer dat nachtactiviteit bij chimpansees zo uitgebreid werd onderzocht.
Onderwaterhittegolven: ook de oceaan kreunt onder toename tropische dagen
Onderwaterhittegolven? Wij hadden de term zelf nog nooit gehoord, terwijl het natuurlijk de logica zelf is. Want waarom zou de opwarming van de aarde zich ook niet manifesteren onder de zeespiegel? Misschien zelfs nog significanter dan aan land, geven twee recente studies aan.
Krekel lust er (pulp)pap van
Bij de productie van papier gaat het grootste deel van de houtpulp verloren. Een bacterie die in de ingewanden van een krekel woont, kan soelaas bieden.
Werkmieren hebben andere hersenen dan hun koningin
De meeste mieren leven binnen strak gestructureerde kolonies. Daarin heeft elke ‘kaste’ haar specifieke rol. En specifieke hersenstructuur, zo blijkt.
De terugkeer van de tijger
In 2022 moet de tijger terug heersen in de bossen van Cambodja. Voorlopig verschalken vooral stropers er het wild. Eos ging kijken hoe natuurbeschermers proberen te redden wat er nog te redden valt. ‘We staan voor een duizelingwekkende taak.’
Aardmantel is dynamischer dan gedacht
Onder de Stille Oceaan en Zuid-Amerika ‘stroomt’ het vloeibare gesteente van de ondermantel harder dan algemeen wordt aangenomen. Dat betekent dat de interne aarde mogelijk ook sneller afkoelt dan gedacht.
Ballonnen zijn het dodelijkste afval in de oceanen
De overgrote meerderheid van het afval dat door zeevogels wordt ingeslikt, bestaat uit hard plastic. Toch maakt vooral het zachte plastic van ballonnen de meeste slachtoffers, blijkt uit onderzoek van bioloog Lauren Roman van de Australische University of Tasmania.
Moet de zoo dicht?
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het houden van dolfijnen in gevangenschap op termijn verbieden. Over onze dierentuinen spreekt hij zich niet uit. Moeten ook die dicht? Op die vraag zocht Eos-redacteur Dieter De Cleene een antwoord (Eos, 2017-4).
Ook dieren kunnen rouwen
Ook dieren rouwen om het verlies van geliefden, en lang niet alleen onze nauwste verwanten. De mens is niet de enige soort met emoties.
Honingberen kunnen aardig na-apen
Mensen en gorilla’s kunnen het, en tot op zeker hoogte hebben ook honden het onder de knie: elkanders mimiek begrijpen en nabootsen. Maar let op, ook de kleine honingbeer kan het.
Halfgeknotte strandschelp en Kokkel talrijkste schelpen
Zaterdag telden 800 deelnemers aan de Grote Schelpenteldag, verspreid over de tien kustgemeenten, niet minder dan 53.644 schelpen. Toppers waren de Halfgeknotte strandschelp en de Kokkel, met elk zo’n 14.000 exemplaren. De harde aanlandige wind van de voorbije week zorgde voor weinig verse schelpen en een relatief hoog percentage fossiel schelpmateriaal.
Moderne mens dwong mammoet en neanderthaler richting afgrond
Zowel onze voorouders als onze verre uitgestorven neven joegen op mammoeten en ander groot ‘wild’. Maar de Homo sapiens joeg veel intensiever, blijkt nu uit een analyse van botten in de Belgische grotten van Spy en Goyet.