Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Zeesterren zijn heel vreemde wezens
Op het eerste gezicht lijken zeesterren alleen maar ledematen te hebben. Maar waar is het hoofd gebleven? In tekstboekbeschrijvingen van stekelhuidigen – zeesterren en hun verwanten, waaronder zanddollars en zee-egels – wordt vaak gezegd dat dit lichaamsdeel gewoon weg geëvolueerd is. Nieuw onderzoek in Nature suggereert iets veel vreemders: zeesterren hebben bijna alleen een kop.
Hoe weten planten waar het licht vandaan komt?
Planten vinden de zon blindelings terug. Ze hebben geen ogen, maar lichtgevoelig weefsel dat veranderingen in lichtintensiteit registreert wanneer lichtstralen door lucht en water in de stengel bewegen.
Kan élke hond een blindengeleidehond worden?
Blindengeleidehonden ken je wel. Maar je hebt ook hoorhonden voor dove mensen. En epilepsiehonden. En autismehonden. Wie zo'n assistentiehond nodig heeft, moet daar meestal lang op wachten. Want niet elke hond is geschikt en van elke 10 puppy's die worden opgeleid tot assistentiehond, worden er maar 4 goedgekeurd. Veel tijd en geld gaat zo verloren. UGent-dierenarts en geneticus Bart Broeckx zoekt hiervoor een oplossing in het DNA van mogelijke hondenouders. Zo kan hij nog vóór hondjes geboren worden voorspellen of het geschikte assistentiehonden kunnen worden!
Terugblik 2023 - Wetenschappers observeren allereerste hartslag in een zebravisje
Wetenschappers ontdekten dat hartcellen in het embryo van een zebravis plots en ineens beginnen te kloppen, zo’n twintig uur na de bevruchting.
Beleven we binnenkort de eerste winter zonder vriestemperaturen?
Dagenlang sleeën, een metershoge sneeuwman maken en zelfs een bevroren Noordzee. Waar zijn die echte winters gebleven? En maken we binnenkort de eerste winter mee zonder sneeuw of ijs? Weerman Bram Verbruggen antwoordt in onze podcast.
Vooruitblik 2024 - Wordt ‘witte’ waterstof de hype van het jaar?
Witte of natuurlijke waterstof uit de bodem kan een onuitputtelijke bron van energie worden.
Neus van zeehonden beschermt hen tegen kou
Een van de evolutionaire ontwikkelingen van zeehonden die leven in een arctische habitat beter beschermen tegen de kou, heeft niets te maken met huid of haar. Wel met hun neus, blijkt uit nieuw onderzoek.
Op zoek naar tabakswittevliegen en hun overdraagbare virussen
De tabakswittevlieg, een exotisch vliegje kleiner dan een rijstkorrel, kan bijna alle groenten in een serre doen sterven. Deze vliegen doken in ons land al in serres van groentetelers op, maar hoe groot het probleem is, weten we niet. Nog niet. Want Fauve Maertens (ILVO) brengt de verspreiding van de vlieg in kaart.
'Het tweede beste moment om actie te ondernemen is nu'
Na een sterk bekritiseerde kladversie op dinsdag, kwam er woensdagochtend toch een klimaatakkoord in Dubai. Historisch was plots een veelgehoord woord. Eos vroeg aan Valérie Trouet, dendrochronoloog en wetenschappelijk directeur van het Belgisch Klimaatcentrum, wat dit akkoord volgens haar betekent.
Dit zijn de beste wetenschapsboeken van 2023
Ben je op zoek naar een tof wetenschapsboek voor onder de kerstboom (of gewoon voor jezelf)? De Eos-redactie raadt je deze boeiende, grappige en mooie boeken over wetenschap aan.
Deze vleermuis gebruikt zijn reuzenpenis als extra arm
De penis van de laatvlieger is zo groot dat de vleermuizenmannetjes de vrouwtjes niet kunnen penetreren. Dat is een uniek fenomeen onder zoogdieren.
‘Bossen zijn het sprankeltje hoop van de natuur’
In het Zoniënwoud bevindt zich een reservaat waar bomen sinds 1983 in alle rust oud en dik mogen worden. Elke boom die omvalt, elk dier dat sterft, blijft liggen. Dat is bijzonder, want eeuwenlang haalden mensen alles van vlees en hout uit het bos. We gingen praten met de oudste en dikste boom in het reservaat. Samen blikken we terug op veertig jaar Belgische bosgeschiedenis.
De paradox van ecolabels: Waarom Peruaanse boeren niet profiteren
Peruaanse boeren blijken economisch niet beter te worden van ecolabels, ondanks hun nobele intenties. Toch betalen consumenten meestal meer voor producten met een ecolabel. Hoe komt dit?
Brusselse parkieten hebben een eigen dialect
Monniksparkieten in Europese steden houden er opvallend verschillende manieren van roepen op na, een fenomeen dat in hun oorspronkelijke leefgebied haast niet voorkomt. Het dialect van de Brusselse populatie is het meest afwijkend.
‘We komen er enkel met gedragsverandering én doordacht beleid’
Veertig jaar geleden was de klimaatopwarming vooral voor insiders een kwestie. Sinds het Akkoord van Parijs is ze meer op het voorplan gekomen. ‘Eindelijk’, zegt bioloog en klimaatblogger Sara Vicca. Een interview over extreem weer, de window of opportunity, en werken aan oplossingen.
Bijen proeven pesticiden niet, en dat wordt ze vaak fataal
Het gaat niet goed met de populatie bijen en hommels. De pesticiden waarmee boeren hun gewassen besproeien, spelen hen parten. Uit recent onderzoek blijkt dat bijen en hommels onder andere kwetsbaar zijn omdat ze pesticiden niet kunnen proeven.
Duurzame mode, hoe ontwerp je die?
Je merkte het vast ook al in je eigen kleerkast: kledij gaat steeds minder lang mee. Samen met de prijs daalt ook de kwaliteit, en modetrends veranderen razendsnel. Sommige merken willen kwaliteitsvollere en duurzamere mode ontwerpen, maar hoe begin je daaraan?
Wie verdient de Eos-scriptieprijs 2023? Stem mee!
Mri-onderzoek bij spreeuwen, detectie van energie-uitbarstingen bij tokamakreactors, een zeldzame laktechniek, verzwakte hersenbarrières en een 3D-huidmodel. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.