Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
De bio-ethicus bekijkt: mogen we de mug uitroeien?
De mug is het dodelijkste dier op aarde. Door genetisch gemodificeerde muggen vrij te laten, kunnen we de soort uitroeien. Mogen we dat zomaar doen?
Gentiel Acar (UGent) wint NBN Sustainability Award voor scriptie rond herbruikbaarheid van minerale wol als isolatie
Gentiel Acar (UGent) wint de allereerste NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als dakisolatiemateriaal. In de bouwsector wordt isolatiemateriaal vandaag nog steeds verbrand bij renovaties of afbraken. Toch biedt het hergebruik van oud materiaal een kans om de ecologische voetafdruk te verminderen.
'Luizen zijn meer dan vervelende parasieten, het zijn satellieten van onze evolutie'
De luis evolueert al duizenden jaren op het ritme van zijn gastheer, de mens. Door deze intieme relatie kan het bestuderen van luizen aanwijzingen geven over hoe de mens ook geëvolueerd is.
Kippen herkennen zichzelf in de spiegel
Dat kan erop wijzen dat ze beseffen wie ze zijn.
Hoe verwijder je microverontreinigingen uit afvalwater?
Afvalwater uit een fabriek, ziet er, dankzij afvalwaterzuivering vaak heel proper uit, maar toch kan het nog heel wat sporen van geneesmiddelen, pesticiden of schoonmaakmiddelen bevatten. Sara Feijoo Moreira (KU Leuven) en haar collega's ontwikkelden een methode die gebruik maakt van elektrochemie om deze microverontreinigingen volledig uit afvalwater te verwijderen.
De strijd tegen de zuidelijke groene stinkwants
We zitten met een klein (nu, ja) groen probleem: de zuidelijke groene stinkwants, een insect uit Ethiopië, is aan een opmars bezig in ons land. En dat is slecht nieuws voor onze groentetelers. Gelukkig werkt Margot Geerinck aan een oplossing. De hoofdrolspelers: sluipwespen & schimmels!
Hoe activeren we de klimaatkracht van onze tuinen?
In 2021 viel er een grote waterbom in Wallonië en de voorbije zomers kampten we steeds met hittegolven en periodes van droogte. Maar wist je dat onze tuinen ons kunnen helpen beschermen tegen de effecten van klimaatverandering ? Valerie Dewaelheyns (KU Leuven) licht een tipje van de sluier.
‘Omdat er weinig onderzoek was rond natuurbranden in Afrika, leek het alsof Afrika geen natuurbranden had’
Professor Saleemul Huq uit Bangladesh was een vaste waarde op elke klimaattop. Op 29 oktober overleed hij op 71-jarige leeftijd. Eos sprak hem onlangs nog over de kloof in wereldwijd klimaatonderzoek. ‘De literatuur is gekleurd.’
Binnenkort haaien en orka’s voor onze kust?
Zeehonden zijn er langzamerhand in overvloed aan onze kust. 'Dat maakt de komst van twee iconische zeeroofdieren iets waarschijnlijker: de orka en de witte haai.’, zegt marien bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Sommige chimpansees hebben een menopauze. Wat zegt dat over de mens?
Vrouwen worden onvruchtbaar in de helft van hun leven. Volgens de zogenaamde grootmoederhypothese verhogen oma’s de overlevingskansen van hun kleinkinderen. In Oeganda is nu een groep apen ontdekt die eveneens de menopauze kennen. Die ontdekking brengt de grootmoederhypothese aan het wankelen.
Duiken zonder koppijn
Iedereen die ooit te enthousiast in het zwembad dook en op zijn hoofd of buik landde, weet dat water pijnlijk hard kan zijn. Vogels zoals jan-van-genten en ijsvogels lijken daar geen last van te hebben wanneer ze met hoge snelheid en kop eerst in het water duiken om een vis te vangen. Om te begrijpen hoe de vogels dit doen zonder hersenschade op te lopen, onderzochten wetenschappers het DNA van dertig ijsvogelsoorten.
Doctor in de rechten Marie DeCock (Uhasselt) wint Vlaamse PhD Cup 2023 met onderzoek naar intercommunales
"Hoog tijd voor een make-over voor de wetgeving rond intercommunales." Met dat pleidooi won rechtswetenschapper Marie DeCock (Uhasselt) de Vlaamse PhD Cup 2023. De publieksprijs was voor letterkundige Annelies Augustyns (VUB – UAntwerpen - FWO) die dagboeken van onbekende Duitse joden in WOII bestudeerde.
Welkom in het verborgen rijk der schimmels
Schimmels en zwammen zijn fascinerende levensvormen. Ze spelen een cruciale rol in ecosystemen, leveren geneesmiddelen en hebben zelfs potentieel als zelfherstellend materiaal.
Deze zeester eet vijftien vierkante meter koraal per dag
Dat de klimaatverandering een ravage aanricht in de koraalschatkamer van het Groot Barrièrerif is bekend. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat een vraatzuchtige vijand van de koralen ertegen bestand is. Ze put er zelfs kracht uit en zwengelt het gevaar op uitsterven nog wat aan.
Tijd dringt voor Vlaamse wetlands
Drie kwart van de Vlaamse natte natuur is de voorbije halve eeuw door de intensivering van de landbouw en verstedelijking verloren gegaan. De toenemende droogte door klimaatverandering zet de rest onder druk. Mogelijkheden tot gedeeltelijk herstel zijn er, maar die zijn dan weer nefast voor de landbouw.
Welke wetenschapper krijgt jouw stem voor de Vlaamse PhD Cup?
Op 19 oktober strijden acht jonge wetenschappers voor de Vlaamse PhD Cup 2023. In aanloop naar de finale leggen ze hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit in een pitch van 90 seconden. Bekijk de video’s, breng je stem uit voor de publieksprijs en maak kans op een boekenpakket.
Bijna de helft van alle bekende bloeiende planten met uitsterven bedreigd
Een nieuw rapport over de status van de planten en schimmels staat vol rode cijfers. Bijna de helft van alle bekende bloemplanten, en naar schatting drie op de vier nog te ontdekken planten, heeft de status ‘bedreigd’.
Maakt domesticatie dieren dommer?
Gedomesticeerde dieren zijn tam en hoeven zelf geen eten te zoeken. Ze moeten daarom wel dommer zijn dan hun wilde verwanten. Of toch niet?