Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Waarom sommige vogels ‘handig’ zijn met hun poten
Sommige vogels zijn behendig met hun poten. Wetenschappers hebben ontdekt waar die vaardigheid vandaan komt.
Podcast: Hoe insecten en moestuinen mensen kunnen veranderen
Heeft het landschap een invloed op de biodiversiteit? In deze podcast bespreekt Sylvie Fosselle hoe haar ILVO-collega Frederik Gerits een antwoord zocht op deze vraag via een ingenieus burgerwetenschapsproject!
Kwallen hebben geen brein, maar kunnen toch leren
Leren uit eerdere ervaringen vereist een brein, toch? Nieuw onderzoek naar kwallen trekt die veronderstelling in twijfel.
Finalisten Vlaamse PhD Cup 2023 gecast
Gisteren werd bij SciMingo vzw de halve finale van de Vlaamse PhD Cup betwist. Acht onderzoekers sleepten een finaleticket in de wacht. Zij strijden op 19 oktober in het Vaudeville Theater (Brussel) voor de PhD Cup 2023.
Windmolenparken onverwachte oases voor pladijs
Stalen palen met elk 3.000 ton rotsen errond midden in onze Noordzee. Het lijkt een ramp voor de zandminnende pladijs, één van de belangrijkste soorten voor de visserij, maar recent onderzoek toont net het omgekeerde aan. Onder het wateroppervlak vormen de funderingen kunstmatige riffen die ‘fast food’ voorzien talloze vissen. Ook voor pladijs.
Waarom vleermuizen zelden kanker krijgen
Vleermuizen zijn goed bestand tegen virussen en krijgen ook nog eens zelden kanker. Hoe kan dat?
Krasse knieoperatie zorgt voor wereldprimeur
De kleinste okapi uit ZOO Antwerpen zet na een operatie aan de knieën opnieuw zijn beste beentjes voor. Een absolute wereldprimeur, want de chirurgische methode werd nooit eerder bij een okapi uitgevoerd. Het dier kampte sinds zijn geboorte met knieproblemen die op lange termijn een negatieve invloed zouden hebben op zijn mobiliteit en algehele levenskwaliteit. Dankzij de ingreep, waarbij kleine incisies op de knieschijfbanden worden gemaakt, zet de jongste telg uit de okapigroep nu voorzichtige stapjes richting herstel.
Eerste hulp bij herbebossing
Veel mensen willen helpen bij het herstel van beschadigde of verdwenen bossen. Maar welke projecten dragen ook echt bij aan de opslag van koolstof, de bescherming van de biodiversiteit en de levenskwaliteit van de lokale bevolking, en welke maken de problemen erger? We vroegen het aan tal van betrokkenen in Tanzania, Kenia en Oeganda. Wie een project wil starten of steunen, legden die uit, moet zich de volgende zeven vragen stellen.
Gouden beleidstips in rioolwater
Drugs, alcohol, geneesmiddelen. Dagelijks duik ik in de riool om met nieuwe en verbeterde analytische technieken deze stoffen te meten. Zo jammer dat beleidsmakers mijn meetresultaten alleen maar voor COVID-19 toepassen.
Hoe de mens vissen kleiner maakt
Vissen worden kleiner van gestalte door menselijk handelen. Dezelfde trend lijkt zich ook bij andere organismen af te tekenen, zij het een stuk minder duidelijk.
Driekwart van de Europese hommels onder druk
Driekwart van de Europese hommelsoorten kan in de komende halve eeuw bedreigd worden. Dat schrijven Belgische wetenschappers in het vakblad Nature.
Palingexpeditie ‘Azoren’ deel 2
Eind 2022 ging ik opnieuw met collega’s naar de Azoren om ons onderzoek verder te zetten over paling in een leefgebied vol watervallen en droogvallende stukken rivier. Dit keer wilden we weten of zeewaarts migrerende palingen de val van watervallen overleefden.
Spots op wetenschap: selectie Vlaamse PhD Cup 2023 bekend
Het doek gaat op voor de Vlaamse PhD Cup 2023. Ontdek in avant-première welke zestien wetenschappers ten tonele verschijnen om hun doctoraatsonderzoek met de wereld te delen.
Leiden zeepokken eindelijk naar vlucht MH370?
Waar is het Maleisische vliegtuig MH370, dat in 2014 verdween? Het blijft een van de grootste mysteries in de luchtvaart. Zeepokken kunnen helpen bij de zoektocht.
Grootschalig onderzoek bevestigt: insecten doen het slecht (en wij zijn de oorzaak)
Zowel de hoeveelheid als de diversiteit van insecten neemt af in West-Europa. Dat besluiten wetenschappers die 82 eerder gepubliceerde studies over loopkevers en vlinders vergeleken. Menselijke activiteiten, landbouw, verstedelijking en klimaatverandering zijn de drijvende kracht achter het verlies.
Hoe gevaarlijk zijn hoornaars voor de mens?
In Lier werd een groep wandelaars aangevallen door een zwerm hoornaars. Het ging om doorgaans minder agressieve Europese hoornaars. Waarom vielen ze hen toch aan en hoe gevaarlijk is zo'n steek?
Raadsel van mysterieuze ‘octopustuin’ opgelost
Jarenlang onderzoek onthult een nieuw facet van een bijzonder onderwaterparadijs. De zogenoemde ‘Octopus Garden’ blijkt een heel specifieke bestemming te zijn met een speciaal doel.
Laat het gras maar groeien ... op radioactieve bodems
De impact van radioactieve vervuiling is niet overal gelijk. Terwijl het ene bodemtype radioactieve deeltjes veilig vasthoudt, laat een ander type bodem radioactieve stoffen vlot opnemen door de gewassen die erop groeien. Begrijpen hoe radioactieve deeltjes zich gedragen in diverse bodems op onze planeet, is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn op een eventuele radioactieve vervuiling.