Natuurwetenschappen
Op schattenjacht door de chemische ruimte met een zoekalgoritme als GPS
De zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen en materialen versnelt dankzij de toenemende rekenkracht van computers en zoekalgoritmes. Deze algoritmen helpen mij als scheikundige om gloednieuwe, piepkleine moleculaire schakelaars te ontdekken.
Fossiel van vroeg reptiel blijkt grotendeels nep
Wat decennialang gedacht werd versteende reptielenhuid te zijn geweest, blijkt bij nader onderzoek donkere verf te zijn.
Hoe ChatGPT tovert met taal
Iedereen kent ondertussen ChatGPT. Toch hoor je maar weinig over hoe de chatbot nu precies in zijn werk gaat, wat toch nodig is om in te schatten wat hij al dan niet kan. Tijd dus om te duiken in de magie, wat betekent dat we gaan zwemmen in wiskunde!
Neen tegen het Antropoceen
Is de invloed van de mens op de aarde zo groot dat we kunnen spreken van het Antropoceen, het Tijdperk van de Mens? Die visie werd onlangs verworpen door een commissie van geologen.
Zie, 'k geef u thans, geleerden en leeken, ouden van dagen, frissche studenten ...
... weinige regeltjes, die mij zijn gebleken, vaak nuttig te werken voor tal van docenten. Zie nu hoeveel decimalen! Ja hoor, het is weer pi-dag!
‘We dachten eerst dat het signaal een grap was’
De waarneming van zwaartekrachtgolven was voor Kip Thorne de bekroning van een zoektocht die zowat vijftig jaar in beslag nam. ‘De jongere versie van mezelf zou vandaag wellicht niet in dit soort onderzoek terechtkomen.’
Deze zes docu's mag je niet missen op Docville
Van zeewierkwekerijen over effectief altruïsme tot de creatie van een utopisch eiland. Eos tipt zes wetenschapsdocumentaires die te zien zijn op het Leuvense documentairefestival Docville.
Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon
Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.
Mag Barbie kernfysica studeren?
Hoewel Barbie tegenwoordig van een carrière in de wetenschap mag dromen, blijft die meestal beperkt tot een zorgende functie. Als verpleegster of kinderarts veegt de pop met de eindeloze benen dan ook nog eens haar voeten aan de veiligheidsvoorschriften.
Waar paarse rook is, is ‘explosief goud’
Britse scheikundigen hebben een klein alchemistisch mysterie opgehelderd.
‘We moeten ver terug in de tijd om wetenschappers te vinden die alle vrijheid hadden’
De veertigste verjaardag van Eos is een uitgelezen kans om veertigjarige wetenschappers aan de tand te voelen, onder wie gewerveldenpaleontoloog Koen Stein. Eos-redacteur Ilse Boeren sprak met hem over baanbrekende technieken, interdisciplinaire samenwerking en het belang van het vrije onderzoek. ‘Er is een evolutie naar elkaar gelijk geven.’
Terugblik 2023 - Tossen is niet helemaal willekeurig
Kop of munt? De kans is iets groter dat een munt landt met dezelfde kant naar boven als waarmee hij is gelanceerd.
Bavianen bij de oude Egyptenaren: vereerd maar onderkomen
De oude Egyptenaren kweekten bavianen in gevangenschap voor ze gemummificeerd werden. Dat blijkt uit onderzoek van archeozoöloog Wim Van Neer van het Instituut voor Natuurwetenschappen en collega's. “Hoewel het heilige dieren waren, hadden ze geen gemakkelijk leven. Ze leden aan ondervoeding en hadden een gebrek aan zonlicht.”
Meer dan dertig nieuwe sponzensoorten ontdekt in Peru
Een bioloog van het Instituut voor Natuurwetenschappen heeft met een Braziliaanse collega de sponzendiversiteit van Peru in kaart gebracht: 86 soorten waarvan 31 recent door hen beschreven, in alle vormen en kleuren.
Dreigende uitbarsting luidt nieuw vulkanisch tijdperk in op IJsland
Reykjanes, een vulkanisch schiereiland in het westen van IJsland, roert zich. Een reeks aardbevingen wijst op een op til staande uitbarsting en een nieuw vulkanisch tijdperk. De IJslanders zetten zich schrap. ‘Dit is de ernstigste situatie in vijftig jaar.’
Argoland is dan toch niet van de aardbodem verdwenen
Zo'n 155 miljoen jaar geleden scheurde er een stuk land af van Australië, dat vervolgens naar het noorden verschoof. Waar dat verloren continent precies gebleven was, bleef echter lange tijd onduidelijk. Utrechtse geologen vonden een verklaring voor dat mysterie.
Botsende aardplaten kleuren diamant roze
Roze diamanten worden niet zoals gewone, ‘witte’ diamanten in twee stappen gevormd, maar in drie.
Nobelprijs Chemie voor quantumstippen
De Nobelprijs voor de Scheikunde 2023 gaat naar Alexei Ekimov, Louis Brus, en Moungi Bawendi, voor de ontdekking en de synthese van quantumstippen. Dat zijn nanodeeltjes die zo klein zijn dat hun grootte hun eigenschappen mee bepaalt.