Natuurwetenschappen
‘Het Standaardmodel verklaart niet waarom we in een universum leven waarin materie bestaat boven antimaterie’
In een dataset van de Large Hadron Collider in het CERN hebben deeltjesfysici een zeldzaam fenomeen waargenomen. Didar Dobur, professor deeltjesfysica aan UGent, leidde het onderzoek.
Hoe haalbaar is kernfusie?
Voor kernfusie, de samensmelting van lichtere tot zwaardere deeltjes, hebben we honderdvijftig miljoen graden Celsius nodig. Dit maakt de wetenschappelijke uitdagingen gigantisch.
Breaking news: oproep PhD Cup 2023 gelanceerd
SciMingo gaat voor de achtste keer op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen. Rondde jij in de voorbije twee jaar je doctoraat af? Schrijf je dan nu in voor de Vlaamse PhD Cup en maak kans op een vierdaagse mediatraining. De winnaar ontvangt een cheque voor de Vlerick Business School en krijgt de Universiteit van Vlaanderen over de vloer.
Vreemd materiaal breekt natuurkundige regel
Een bijzondere halfgeleider doet natuurkundigen de wetenschap van extreme omstandigheden heroverwegen.
Zal de mens ooit uitsterven?
Dat wij mensen onze ondergang tegemoet zullen gaan, lijdt geen twijfel. De vraag is wanneer en hoe dat zal gebeuren.
T. rex onder de hamer. Wat betekent dat voor de wetenschap?
Binnenkort wordt voor de derde keer een ‘volledig’ skelet van een Tyrannosaurus rex geveild. Een schande, vinden vele dino-experts. Paleontoloog Koen Stein is genuanceerder. ‘Zolang een fossiel beschikbaar blijft voor de wetenschap, kan ik ermee leven.’
Twintig weetjes over pi
Wist je dat 14 maart de internationale dag van de wiskunde is? Waarom precies die dag? 14 maart of 3/14 wordt al een hele tijd gevierd door wiskundigen over de hele wereld, als pi-dag, want $\pi$ = 3.14...
België gebruikt jaarlijks een half miljoen proefdieren, maar wetenschappers werken aan alternatieven
Wetenschappers werken hard om proefdieren – op zijn minst deels – te vervangen door proefbuizen en computers. ‘We willen een blauwdruk maken waar andere onderzoekers mee aan de slag kunnen.’
Deeltjes betrapt bij tunnelen
Quantumobjecten kunnen door muren heen gaan. Volledige berekeningen van dit tunnelingeffect zijn moeilijk, maar nu hebben onderzoekers het zelfs experimenteel bewezen.
Vertel me een geheim, zonder het geheim te vertellen
Fan van De Da Vinci Code? Wiskundige Ann Dooms heeft wel een idee voor het eerste hoofdstuk van het volgende Dan Brown-boek.
‘We zullen een aardbeving nooit kunnen voorspellen’
De aardbeving die maandag in de vroege ochtend in Turkije plaatsvond en al duizenden slachtoffers maakte in Turkije en buurland Syrië, had een magnitude van 7,8. Was deze aardbeving te voorspellen? En hoe ontstaat een aardbeving precies? We spraken met geologe Katleen Wils (UGent).
De vergeten vrouwen in de natuurwetenschap
Deeltjesfysicus en wetenschapscommunicator Margriet van der Heijden schreef de afgelopen jaren de rubriek Ongekend in de Nederlandse krant NRC. Daarin maakte ze korte biografieën van vrouwen die tegen de heersende tijdsgeest in onderzoekers werden in de fysica, chemie of wiskunde.
Wanneer het leven in 8 of 24 dimensies meer comfort biedt
3D mag dan wel onze vertrouwde wereld zijn, voor wiskundigen is het leven in 8D of 24D soms veel eenvoudiger.
Egyptisch graf met tien krokodillenmummies ontdekt
Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen konden de krokodillenmummies bestuderen. ‘Een van de mooiste vondsten die ik al onder ogen kreeg’, zegt archeozoöloge Bea De Cupere (KBIN). De oude Egyptenaren offerden krokodillen tijdens rituelen voor de god Sobek.
De dodecaëder: het twaalfvlak met vele facetten
Onlangs ontdekte een Belgische amateurarcheoloog een fragment van een Romeinse dodecaëder. Die vondst is maar een van de vele voorbeelden van twaalfvlakkige figuren in de wetenschap en natuur.
‘Eureka’-wetenschap is (gelukkig) niet meer van deze tijd
Onderzoek is minder baanbrekend dan vroeger, stellen wetenschappers in een nieuwe paper. Moeten we ons zorgen maken?
Ook kleine handen kunnen een blijvend verschil maken
Vaak is vooral het goede moment kiezen belangrijk om de gewenste effecten te bereiken: het moment waarop een klein zetje volstaat om een kettingreactie in gang te zetten.
Terugblik 2022 - Wiskundige beveiliging is te kraken
Deze zomer toonden twee Vlaamse wiskundigen dat ze zelfs zonder een quantumcomputer een wiskundige beveiliging konden kraken. Voor wiskundige Ann Dooms (Vrije Universiteit Brussel) is dat hét antwoord van 2022.