Natuurwetenschappen
Kernfusiereactie maakt voor het eerst meer energie dan erin gestopt werd
Wetenschappers van 's werelds grootste kernfusiefaciliteit, de National Ignition Facility (NIF) van de VS, zijn erin geslaagd een kernfusiereactie te produceren die meer energie opwekt dan verbruikt. ‘Dit was absoluut nodig voor de geloofwaardigheid van een fusie-energieprogramma.’
Quantumcomputer van Google creëert ‘wormgat’
Amerikaanse onderzoekers creëerden een quantumfysisch equivalent van een wormgat, een vooralsnog theoretische sluipweg tussen verafgelegen gebieden in de ruimtetijd.
Supercomputer was even de slimste in de klas (tot hij het niet meer was)
Een door AI aangedreven supercomputer verbrak een wiskundig record dat vijftig jaar had standgehouden. Om het daarna meteen weer te verliezen.
Neutronensterren lijken een beetje op chocoladebonbons
Duitse natuurkundigen zijn erin geslaagd om meer te weten te komen over de opbouw van neutronensterren. Hun verrassende conclusie: neutronensterren vertonen overeenkomsten met chocoladepralines.
Kunnen we dit jaar een strenge winter verwachten?
Elk jaar opnieuw verschijnen er al in oktober sensationele berichten over de ijskoude winter die ons te wachten zou staan. Zijn zulke seizoensvoorspellingen wel betrouwbaar? Weerexpert Samuel Helsen geeft tekst en uitleg.
‘De prof is nog altijd een man van een zekere leeftijd die aan harde wetenschap doet’
De ontvoogding van vrouwen in de wetenschap is van recente datum. En de rit is nog lang niet gereden.
Hoe exponentiële groei de grenzen van onze verbeelding te buiten gaat
Lelies, bacteriën of rijstkorrels: het fenomeen van exponentiële groei laat zich misschien nog het best vatten in raadsels.
Nobelprijs Scheikunde gaat naar de klikchemie
Barry Sharpless en Morten Meldal krijgen de Nobelprijs voor Scheikunde 2022 omdat zij de basis hebben gelegd voor de klikchemie. Zij delen de prijs met Carolyn Bertozzi, die met haar bio-orthogonale chemie een manier vond om klikchemie te gebruiken in levende cellen.
Nobelprijs Fysica voor grensverleggend onderzoek over quantumvreemdheid
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar het trio Alain Aspect, John Francis Clauser en Anton Zeilinger. Daarmee drukt het Nobelprijscomité zijn waardering uit ‘voor experimenten met verstrengelde fotonen, het vaststellen van de schending van de ongelijkheden van Bell en het pionierswerk op het vlak van quantum-informatiewetenschap’.
Finaletickets Vlaamse PhD Cup 2022 zijn uitgedeeld
Op woensdag 28 september werd bij SciMingo vzw de halve finale van de Vlaamse PhD Cup betwist. Acht onderzoekers sleepten een finaleticket in de wacht. Zij strijden op 18 oktober in AMUZ (Antwerpen) voor de PhD Cup 2022.
Hoe wiskunde en origami elkaar naar nieuwe hoogtes stuwen
Op papier heeft origami weinig uitstaans met de wetenschappelijke wereld. Maar in de praktijk vindt een verregaande verstrengeling plaats tussen de vouwtechniek en de wiskunde. Die leidde tot toepassingen die zelfs in de ruimtevaart hun nut bewijzen.
Kleine beving, krachtig effect
In 2009 vond in Italië een aardbeving met magnitude 6.3 plaats. Ondanks de relatief lage magnitude vielen er toch meer dan 300 doden en was er zo’n 10 miljard euro aan schade. Hoog tijd voor meer onderzoek naar die kleinere aardbevingen!
Atomen zijn best ondeugend
Is je batterij steeds sneller leeg? Stelt je veelbelovend nieuw materiaal toch wat teleur? Misschien zijn de atomen “stout” geweest en ontsnapt. Mijn onderzoek voorspelt of atomen braaf of stout zullen zijn.
Een wiskundig vacuüm is een gevaar voor de samenleving
Van het origami in de James Webb-telescoop tot maatschappelijke discussies: wiskunde is overal van belang. Toch is de manier waarop die ‘abstracte taal’ wordt aangeleerd en beoefend problematisch. Wie keert het tij?
Sibel Ügdüler wint de Eos Pipet 2022
Scheikundige Sibel Ügdüler (31) ontwikkelt methodes om plasticverpakkingen goedkoper en kwalitatiever te recyclen. Haar meer dan ooit actuele onderzoek werd bekroond met de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie.
Strijd voor Vlaamse PhD Cup 2022 van start
De nieuwe lichting van de Vlaamse PhD Cup is bekend. Deze zestien wetenschappers gaan de uitdaging aan om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek in drie minuten uit te leggen.
Dinojagen in Wyoming: oog in oog met 'Camarasaurus' Morris
Het derde opgravingsseizoen in centraal Wyoming is een voltreffer voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: drie dinosauriërs uit het late juratijdperk, waaronder een op het eerste gezicht jonge Camarasaurus.
Het knettert weer in de tunnels van het CERN: ‘We hopen iets onverwachts te vinden’
Sinds 5 juli knallen protonen heftiger dan ooit frontaal op elkaar in de Large Hadron Collider (LHC), ’s werelds grootste deeltjesversneller. Na een grondige upgrade die meer dan drie jaar in beslag nam, staan ons vier jaar kernfysisch vuurwerk te wachten.