Natuurwetenschappen
Nobelprijs voor Fysica voor toegang tot de wereld van elektronen
De prijs gaat naar Pierre Agostini, Fenec Krausz en Anne L’Huillier. Ze verdienen de hoogste onderscheiding in de fysica voor het genereren van ‘lichtflitsen die kort genoeg zijn om momentopnamen te maken van de extreem snelle bewegingen van elektronen’.
Het passende stukje in de onbekende puzzel
Wat is het verband tussen de beurskoers, de foto’s op jouw computer en een kartonnen doos? Ogenschijnlijk nutteloos wiskundig onderzoek.
Een bankoverval in een plantencel
Ralstonia, een kwaadaardige microbe die van veel plantensoorten een graantje wil meepikken, gebruikt een crew aan eiwitten om planten te overvallen. In mijn onderzoek ontmasker ik de functie van deze "misdadigers".
6250 einsteinhoedjes: wereldrecord aperiodieke betegeling tijdens MathFest Brugge
Wiskundefans vestigden tijdens een festival compleet gewijd aan de wiskunde een nieuw wereldrecord: ze legden met 6250 identieke tegeltjes een vloer van grofweg drie op drie meter. Dat lijkt niet zo bijzonder, maar dat is het wel. Het vloertje is namelijk aperiodiek: er zit geen enkele herhaling in het tegelpatroon.
Is het onmogelijk om kwantumfysica te begrijpen?
Voor de gewone sterveling lijkt kwantumfysica onvatbaar ingewikkeld. De wetenschap heeft een eigen taal en eigen principes, die allemaal worstelen met onze intuïtie. Is het onmogelijk om kwantumfysica te begrijpen? Kwantumfysicus Frank Verstraete vindt van niet. Hij is er zeker van dat iedereen een paar kwantumprincipes kan begrijpen, en dat je daar ook gewoon van kunt genieten, net zoals je van klassieke muziek kunt genieten, zonder echt te weten hoe ze is ontstaan.
Individuele lichtdeeltjes verraden hoe nanovloeistof vloeit
Zwitserse onderzoekers zijn erin geslaagd om individuele vloeistofpartikels voor het eerst in real time te volgen. En dat kan nuttig zijn voor toepassingen in onder meer de microbiologie.
Nieuwe soort walvisvoorouder is mogelijk zwaarste dier ooit
Perucetus colossus, een vroege walvis die 39 miljoen jaar geleden voor de kust van het huidige Peru zwom, steekt de blauwe vinvis naar de kroon als zwaarste dier ooit.
Het mannelijke orgasme is pure wiskunde
Er bestaan al langer formules waar wiskundigen een orgasme van krijgen, maar nu hebben wiskundigen een formule opgesteld die het krijgen van een orgasme beschrijft.
Solarpunk is precies de oefening in optimisme die we nodig hebben
Volgens wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers is solarpunk de belangrijkste kunststroming van onze tijd. Nog nooit van gehoord? In deze column geeft ze een introductie.
Mat(h)uvu: plein met bijzondere geometrische ‘bol’ heropent in Knokke
Wie Knokke zegt, denkt aan dure handtassen, golfkarretjes en verboden frigoboxen, maar niet noodzakelijk aan wiskunde. Vandaag heropent echter het nieuw aangelegde Albertplein, alias Place Matuvu, met centraal een bijzondere geometrische vorm.
Nooit meer file aan het damestoilet
Wachtrijen aan vrouwentoiletten zijn altijd langer dan die aan mannentoiletten. Wetenschappers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest (UGent) laten zien hoe festivaltoiletten ons kunnen helpen een einde te maken aan deze vrouwonvriendelijke toiletcultuur, met tot 63 % minder file.
Einsteintelescoop: Debat en Q&A
Na de lezingen van Alexandre Sevrin (VUB) en Nick Van Remortel (UAntwerpen) is er een debat en kan het publiek vragen stellen.
Einsteintelescoop: Welke technologie hebben we nodig?
Welke technologie hebben we nodig om zwaartekrachtgolven te meten? Waarom bouwen we de Einsteintelescoop ondergronds en wat maakt de regio rond het drielandenpunt zo geschikt als locatie? Nick Van Remortel (UAntwerpen) legt het uit.
Einsteintelescoop: Welke ontdekkingen kunnen we verwachten?
Wat hopen wetenschappers te ontdekken met de Einsteintelescoop? Wat zijn zwarte gaten en hoe kunnen we zwaartekrachtgolven meten? Alexandre Sevrin (VUB) vertelde het tijdens Eos Grijze Cellen.
‘Het Standaardmodel verklaart niet waarom we in een universum leven waarin materie bestaat boven antimaterie’
In een dataset van de Large Hadron Collider in het CERN hebben deeltjesfysici een zeldzaam fenomeen waargenomen. Didar Dobur, professor deeltjesfysica aan UGent, leidde het onderzoek.
Hoe haalbaar is kernfusie?
Voor kernfusie, de samensmelting van lichtere tot zwaardere deeltjes, hebben we honderdvijftig miljoen graden Celsius nodig. Dit maakt de wetenschappelijke uitdagingen gigantisch.
Breaking news: oproep PhD Cup 2023 gelanceerd
SciMingo gaat voor de achtste keer op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen. Rondde jij in de voorbije twee jaar je doctoraat af? Schrijf je dan nu in voor de Vlaamse PhD Cup en maak kans op een vierdaagse mediatraining. De winnaar ontvangt een cheque voor de Vlerick Business School en krijgt de Universiteit van Vlaanderen over de vloer.
Vreemd materiaal breekt natuurkundige regel
Een bijzondere halfgeleider doet natuurkundigen de wetenschap van extreme omstandigheden heroverwegen.