Natuurwetenschappen
Een bijzondere soort fraude: spookwetenschappers
Sommige onderzoekers verzinnen collega’s. Een nieuwe studie biedt inzicht in dit vreemde fenomeen.
Krimpend goud moet natuurkunde uit impasse helpen
Fysici zijn wanhopig op zoek naar aanwijzingen in de natuur waarmee ze nieuwe theorieën kunnen onderbouwen. Mogelijk liggen die verscholen in minuscule verschuivingen van de fundamentele natuurconstanten.
Doctors gezocht voor Vlaamse PhD Cup 2019
Elk jaar worden in Vlaanderen 1.800 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waarover gaan al die onderzoeken? De Vlaamse PhD Cup zoekt naar doctors die hun onderzoek in 3 minuten willen uitleggen.
Eos wordt redactionele vzw die focust op wetenschap en onderzoek in Vlaanderen
Eos Wetenschap wordt een vzw die voortaan zal focussen op wetenschap en onderzoek in Vlaanderen. Om deze rol ten volle op te kunnen nemen sluit Eos een overeenkomst af met de Vlaamse overheid, die principieel door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd op 26 april.
Xenon -124 is ‘stabielste der instabiele isotopen’
Elk element in de tabel van Tabel van Mendelejev heeft een of meerdere isotopen. Het overgrote deel van die ‘kernsamenstellingen’ is instabiel, en dus radioactief. Soms gaat het verval echter zo traag dat het onderscheid met een stabiel isotoop quasi nihil is.
Een blikseminslag komt nooit alleen
Niets is wat het lijkt. Ook niet bij een van de meest fascinerende weerfenomen. Door het ontstaan van quasi-onzichtbare ‘naalden’ treft een bliksemschift meermaals de aardbodem.
Kernfusie op de keukentafel
Kernfusie-experimenten vergen doorgaans enorme installaties. Maar sedert enkele jaren bestuderen fysici en ingenieurs ook zogenaamde compacte fusiereactors, die binnen een gewoon lab passen en zelfs mobiel zijn.
Precieze structuur van ‘pentaquark’ opgehelderd
Naast baryonen (materiedeeltjes opgebouwd uit drie quarks) en mesonen (twee quarks) zijn er ook partikels die uit vijf quarks bestaan.
Niet-gelovig en diepreligieus
Over kosmische spiritualiteit bij natuurwetenschappers.
Metamaterialen hebben wiskundeknobbel
Door elektromagnetische golven ingrijpend te manipuleren kunnen er eenvoudige wiskundige operaties op worden uitgevoerd.
De oplossing van het mysterie van de donkere materie ligt mogelijk vervat in… steen
Slechts een klein deel van de massa in ons universum bestaat uit materie die we kunnen zien – en dus kennen. Waaruit de overige ‘donkere materie’ bestaat, is vooralsnog een raadsel. Misschien brengen diepe gesteenten opheldering.
Pi-dag - the long version
Een overzicht van 10 jaar pi-weetjes.
Kwantumcomputer ‘rekent terug in de tijd’
In de kwantumtheorie is het mogelijk (maar zeer onwaarschijnlijk) dat de beweging van een vrij elektron zeer kort wordt ‘teruggespoeld’ in de tijd. Kwantumfysici hebben dit nu gedemonstreerd met een handvol qubits.
Wiskunde in Vlaanderen krijgt hart onder de riem
Academici aan de vijf Vlaamse universiteiten roepen op pi-dag het Platform Wiskunde Vlaanderen in het leven.
Het wiskundeonderwijs moet anders
Er kleeft een stigma aan wiskunde. Veel van de misverstanden, vooroordelen en angsten rond de discipline ontstaan in de lagere en middelbare scholen. Onderzoeker en auteur Giovanni Samaey pleit voor een revolutie in de didactische praktijk.
Het getal dat zich niet laat vatten
Wiskundige Ann Dooms over de wiskundige constante π .
De tabel van Mendelejev bestaat 150 jaar
Iedereen kent de tabel van Mendelejev. Wie was haar geestelijke vader? En staat zijn periodiek systeem van de elementen na honderdvijftig jaar nog altijd pal overeind, of is het einde van de Moeder aller Tabellen nabij?
De fysica achter plakband
Hoe hard je moet trekken alvorens een stukje tape loslaat, hangt af van verschillende factoren.