Natuurwetenschappen
Thoriumcentrale laat op zich wachten
De grondstof thorium komt steeds meer in het vizier als groene vervanger van uranium.
Wiskundige twijfels bij ‘The Big Bang Theory’
Dirk Huylebrouck wijst de makers van het succesvolle televisiefeuilleton ‘The Big Bang Theory’ op enkele wiskundige onvolkomenheden in het script.
Horrorverhaal in slow motion
Over onze blindheid voor trage veranderingen
Een pracht van een priemgetal
Eind vorig jaar werd alweer een nieuw "grootste" priemgetal gevonden.
Pythagoras is back
De stelling van Pythagoras is de beroemdste stelling. Daarom wellicht werd in september 2017 het wiskundige ‘fake news’ dat de Babyloniërs haar hadden bedacht gretig opgepikt. Toch is er ook écht nieuws: een Japanse hobby-wiskundige bedacht een sublieme veralgemening, al kreeg dit échte nieuws geen weerklank – tot nu.
Op verkenning naar het allerkoudste
Aan de UAntwerpen doet Senne Van Loon onderzoek naar ultrakoude gassen om zo kwantumfysische fenomenen te bestuderen.
Oostends park vernoemd naar topwiskundige
Het Vogelzangpark in Oostende wordt het Professor Jean Bourgainpark.
'Kaartlezer, een beroep met toekomst!'
VDAB gaat opleidingen op de website kritisch doorlichten.
Een hoofd vol gaten doet beter horen
Denk je soms dat je hoofd vol gaten zit? Wel, bij een hagedis is dit letterlijk het geval. Master in de fysica Pieter Livens (UAntwerpen) legde voor zijn masterproef een hagedis onder de scanner en onderzocht hoe geluidsgolven door zijn kop reizen. Helemaal anders dan bij ons, zo blijkt.
Topwiskundige Jean Bourgain (64) overleden
De vermaarde Oostendse wiskundige Jean Bourgain overleed op 22 december aan kanker. Eos brengt hulde aan een man die zijn vakgebied naar een hoger niveau tilde en topwiskundigen inspireerde om hetzelfde te doen. 'Bourgain gaf geen traditionele lessen, maar ‘uiteenzettingen’.'
Druppels in alle vormen, ook kubusjes
Druppels zijn normaal rond en bol, maar door contact met een elastisch oppervlak kunnen ze ook andere vormen aannemen.
De klimaattop in Polen: Een stap vooruit of een gemiste kans?
Het doel van de klimaattop in het Poolse Katowice was de klimaatdoelstellingen nog ambitieuzer te maken. Achteraf bekeken bleek dat geen makkelijke klus. "De gevoelens na deze klimaattop zijn dan ook zeer dubbel", aldus Samuel Helsen van NoodweerBenelux.
De dag dat de mens de Aarde ontdekte
"We came all this way to explore the Moon, and the most important thing is that we discovered the Earth". We schrijven 24 december 1968, exact 50 jaar geleden. Aan boord van Apollo 8 beleven de drie astronauten een onvergetelijk moment wanneer ze de Aarde zien opkomen boven het maanoppervlak. De astronaut William Anders beseft het belang van dit moment, grijpt naar zijn camera, en legt het moment vast op film. De Earthrise foto is een feit. Deze foto zal de manier waarop de mens naar de Aarde kijkt, voorgoed veranderen. Zonder enige schroom kunnen we dan ook van een kantelmoment voor de mensheid spreken.
Veren van vogels (en dino’s) zijn véél ouder dan gedacht
De pterosauriërs hadden al verschillende soorten veren op hun huid en vacht. Dezelfde als de latere vleesetende tweepotige dino’s, de voorouders van de vogels.
Waarom krijg je niet altijd wat je wilt?
Ook in de wiskunde, de meest logisch samenhangende wetenschap, slagen we er niet altijd in om te bewijzen wat we willen bewijzen, en dan hebben we het niet over de gevallen zoals de Riemann-hypothese waar wiskundigen het bewijs maar niet van vinden, maar wel over stellingen (?) waar geen bewijs voor is.
Ondiepe bodem is betrouwbare opslagplaats voor CO2
Een vierde deel van alle koolstof in de bodem bevindt zich in de toplaag.
De queeste van de wetenschap
Waar staan we nu met onze kennis van de natuur en het heelal? In het ene artikel over wetenschap raak je overweldigd door de triomfen van de wetenschap, terwijl een volgend stuk ons een indrukwekkende lijst openstaande vragen voorschotelt. Hoe meer we weten, hoe scherper het besef van onze onmetelijke onwetendheid.
Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018
Met die prijs bekroont Scriptie vzw de doctor die erin slaagt om zijn jarenlange onderzoek helder uit te leggen in drie minuten. Van Ombergen onderzocht hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis.