Natuurwetenschappen
Wat is donkere materie?
Zelfs met de gevoeligste en meest geavanceerde instrumenten kunnen we deze ongrijpbare ‘stof’ nog steeds niet detecteren.
Een portie wetenschap in 3 minuten
Wetenschappers krijgen vaak te horen dat ze moeten afdalen uit hun ivoren toren om over hun onderzoek te communiceren. Met “Wetenschap Uitgedokterd” lanceert Scriptie vzw een videoplatform waar ze de kans krijgen om dat in de praktijk te zetten.
Wordt de aarde zwaarder als we met meer mensen zijn?
Er leven ondertussen meer dan zeven miljard mensen op deze planeet. Wordt de aarde met elke nieuwe baby dan ook een beetje zwaarder?
De wet van Stigler en de complexe getallen
De wet van Stigler verkondigt dat een uitvinding, een formule of een principe meestal naar de verkeerde persoon vernoemd wordt, dus niet naar de ontdekker. Bij de complexe getallen vinden we hiervan vele voorbeelden. Een reden voor ons om het verhaal van de complexe getallen te brengen.
‘Zonnebloemen’ verkleuren onder zonlicht
Van Gogh gebruikte in zijn beroemde meesterwerk verschillende tinten geel. Die blijken niet allemaal even goed bestand tegen licht en vochtigheid.
Stradivarius klinkt zoals een operadiva
De klankkleur van een viool komt sterk overeen met die van mannelijke én vrouwelijke zangstemmen.
Elke vlek een kunstwerk? De oudste laag van Antwerpen onder de loep
Modder, drek of klevende klei... Archeologen hebben ook slechte dagen. Maar net uit de fascinerende verscheidenheid van grond kan met behulp van micromorfologie een heel nieuw verhaal ontdekt worden. Zo ook voor de oudste stadslaag van Antwerpen.
Razendsnel water koken met een röntgenlaser
Met flitsen van X-stralen kan water hypersnel aan de kook worden gebracht. Daarbij ontstaat een exotische aggregatietoestand die haar gelijke niet kent op aarde.
Vier tot zes jaar toponderzoek in … 3 minuten
Elk jaar worden er in Vlaanderen ruim 1.800 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waar gaat dat vele onderzoek over? Via de Vlaamse PhD Cup daagt Scriptie vzw doctors uit om u dat in 3 heldere minuten uit te leggen.
Heldhaftig schommelen
Kan je 360° rond op een gewone schommel? Dat vroegen Helden Nico aan Maureen zich af. Sylvia Wenmackers geeft het antwoord bij Heldenland op Ketnet én in deze column.
‘We kijken met onscherpe blik naar de tijd’
De moderne natuurkunde laat geen spaander heel van ons alledaagse begrip van de tijd. De Italiaanse kwantumfysicus én succesauteur Carlo Rovelli schreef er een intrigerend en verhelderend boek over.
Laatste theorie van Hawking gepubliceerd
Deze week verschijnt een nieuwe theorie over het ontstaan van het heelal, die Stephen Hawking samen met zijn Belgische collega Thomas Hertog heeft opgesteld.
Fysici bouwen ‘kwantumcloud’
Zwitserse natuurkundigen zijn erin geslaagd een ‘wolk’ te bouwen van duizenden met elkaar verstrengelde rubidiumatomen.
Thoriumklok tikt preciezer dan atoomklok
Een laser gekoppeld aan een atoomkern houdt de tijd duizenden keren preciezer bij dan de nauwkeurigste van de huidige atoomklokken.
DNA kent ook andere kunstjes dan de dubbele helix
Onze genetische code ligt vervat in twee strengen van elk drie miljard basen, die samen een dubbele helix vormen. Maar op sommige plaatsen zit er een knoop in de beroemde genetische structuur.
Diamantnaaldjes rekken uit
Niets zo hard en onvervormbaar als diamant. Maar zelfs voor het hardste edelste materiaal is dat een rekbaar begrip.
Haarkleur van onbekende misdadigers is te voorspellen
Dat onze haarkleur grotendeels genetisch bepaald is, is al langer bekend. Maar tot nu toe hadden wetenschappers nog maar een handvol van die genen gevonden.
Elektronen onder huisarrest
Fysici kunnen elektronen losmaken van de atoomkern en ze vervolgens in bedwang houden met laserlicht.