Natuurwetenschappen
Waarom krijg je niet altijd wat je wilt?
Ook in de wiskunde, de meest logisch samenhangende wetenschap, slagen we er niet altijd in om te bewijzen wat we willen bewijzen, en dan hebben we het niet over de gevallen zoals de Riemann-hypothese waar wiskundigen het bewijs maar niet van vinden, maar wel over stellingen (?) waar geen bewijs voor is.
Ondiepe bodem is betrouwbare opslagplaats voor CO2
Een vierde deel van alle koolstof in de bodem bevindt zich in de toplaag.
De queeste van de wetenschap
Waar staan we nu met onze kennis van de natuur en het heelal? In het ene artikel over wetenschap raak je overweldigd door de triomfen van de wetenschap, terwijl een volgend stuk ons een indrukwekkende lijst openstaande vragen voorschotelt. Hoe meer we weten, hoe scherper het besef van onze onmetelijke onwetendheid.
Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018
Met die prijs bekroont Scriptie vzw de doctor die erin slaagt om zijn jarenlange onderzoek helder uit te leggen in drie minuten. Van Ombergen onderzocht hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis.
Stem: Wie verdient volgens jou de PhD Cup 2018?
Acht onderzoekers doen op 13 november een gooi naar de Vlaamse PhD Cup. Jij kan onderaan deze pagina stemmen voor de publieksprijs.
Hoe ruikt de dood?
Een chemicus legt uit waarom een “doodsparfum” je zou kunnen beschermen als de roofzuchtige zombies toeslaan tijdens Halloween.
Leuvense kosmoloog Georges Lemaître krijgt eerherstel
In ons land is de Leuvense kosmoloog en priester nooit een onbekende geweest. En eindelijk, meer dan negentig jaar na zijn ontdekking van het uitdijende heelal, leert ook het buitenland hem kennen. Als gelijke van Edwin Hubble.
Winteruur, zomeruur en zonne-uur
Dit weekend is het weer zover: het halfjaarlijkse ritueel van klokken verdraaien. Maar wist je dat de lengte van een dag niet elke dag even veel verandert?
Welk van deze onderzoeken wordt bekroond met de PhD Cup?
De zestien genomineerden voor de Vlaamse PhD Cup delen hun onderzoek in een artikel.
Halloween in de kwantumfysica – Deel 2: Spoken bestaan!
Een meting op een deeltje heeft ogenblikkelijk effect op zijn verstrengelde wederhelft, ongeacht hoe ver ze uit elkaar liggen. Recente onderzoeksresultaten bevestigen dat de kwantumfysica deze ‘spookachtige werking op afstand’ correct beschrijft. Einsteins alternatieve verklaring delft het onderspit.
Zijn bacteriën onsterfelijk?
Waar wij mensen al eeuwenlang van dromen, lijkt voor vele bacteriën werkelijkheid. Zij bezitten het geheim van de immortaliteit.
Zestien onderzoekers strijden om PhD Cup
De presentatiewedstrijd stimuleert jonge wetenschappers om met hun doctoraatsonderzoek naar buiten te treden.
Motor van evolutie op microniveau ontdekt
Bacteriën kunnen zich snel aanpassen aan een veranderende omgeving dankzij een proces genaamd horizontale genoverdracht. Wetenschappers hebben nu een nieuwe route gevonden waarlangs de uitwisseling van DNA hypersnel plaatsvindt.
Microscoop ziet licht van gitzwarte objecten
Hoe bestudeer je een object dat nauwelijks licht – en dus informatie – uitstraalt? Franse wetenschappers hebben er wat op gevonden.
Lagen vloeibare kristallen aan de basis van al het leven op aarde?
Vóór het leven ontstond, was het al RNA wat de klok sloeg. Maar hoe zijn deze allereerste biomoleculen ontstaan?
Nobelprijs Chemie voor gestuurde evolutie in het lab
Het aardse leven heeft elk plekje op de planeet gekoloniseerd, hoe extreem de omstandigheden er vaak ook zijn. Die succesvolle veroveringsdrift is een gevolg van bijna vier miljard jaar evolutie. Door dit proces versneld na te bootsen in het lab, kunnen wetenschappers nieuwe biomoleculen fabriceren, nuttig in de geneeskunde en in de (groene) chemie. De pioniers van deze ‘geleide evolutie’ zijn vandaag beloond met de Nobelprijs voor de scheikunde.
Nobelprijs Natuurkunde voor wetenschappers die trukendoos van laserfysica openden
Best een historische Nobelprijs Fysica, dit jaar. Niet alleen is de Amerikaan Arthur Ashkin (96 jaar) de oudste laureaat ooit, met de Canadese Donna Strickland gaat de prijs voor de eerste keer in 55 jaar nog eens naar een vrouw. De derde laureaat is de Fransman Gérard Mourou.
Halloween in de kwantumfysica – Deel 1: Einstein ziet spoken
Volgens de kwantumfysica oefenen bepaalde deeltjes een ogenblikkelijke invloed uit op elkaar, ongeacht hun onderlinge afstand. De speciale relativiteitstheorie laat echter niet toe dat informatie sneller beweegt dan het licht. Na een decennialange strijd is de kwantumfysica aan de winnende hand in dit partijtje armworstelen met de relativiteitstheorie.