Natuurwetenschappen
Uiteenvallend Higgsdeeltje (eindelijk) gespot
Fysici van het CERN hebben nu ook het proces kunnen volgen waarin het befaamde Higgsboson vervalt tot een quarkpaar.
Vlaming vertrouwt wetenschap
Driekwart van de Vlamingen heeft vertrouwen in de wetenschap, al vindt een derde dat wetenschappers beter moeten communiceren.
Dinojagen in Wyoming (3): Fossil Fever
'Beitels neer!', lacht paleontoloog Koen Stein. De mijne moet hij uit mijn handen trekken. Ik vond op de voorlaatste dag een steen met een aantal tanden van een langnekdinosauriër in. De gedachte dat de schedel op me ligt te wachten onder een van de volgende zandstenen blokken maakt me gek. Ik heb het te pakken: fossil fever.
Grafeengaas, buckybal en nanobuis hebben er een broertje bij: schwarziet
De nieuwe molecule kan je voorstellen als Pringles-chips uit zuiver koolstof.
Dinojagen in Wyoming (2): het echte Jurassic Park
Begin juni ging een voor 70 procent compleet skelet van een Allosaurus (of nauwe verwant) onder de hamer in de Eiffeltoren in Parijs. Een anonieme Franse verzamelaar telde er 2 miljoen euro voor neer. De fossielen zijn in 2014 opgegraven op zo'n 250 meter van waar wij aan het kappen en borstelen zijn.
Is het einde van de wetenschap mogelijk?
Het zou binnenkort wel eens met wetenschap gedaan kunnen zijn. Niet omwille van het ‘post truth’-tijdperk of vanwege besparingen, maar omwille van een gevaar van binnenuit. Is het mogelijk dat wetenschap zichzelf opheft?
Gevaarlijke Reisfysica
Muntjes gooien in een fontein brengt geluk…muntjes gooien van een toren zaait dood en verderf?
Dinojagen in Wyoming (1): mooi kerkhof
‘2 bars, 4 churches, 1 hooker and a nice cemetery’. Het opschrift, te lezen in een van de twee kroegen van het dorpje Kaycee in de staat Wyoming, liegt er niet om: hier valt weinig te beleven. Maar voor jagers is het wél een topbestemming - herten, wapiti's, elanden ... - en al helemaal voor het soort dat jaagt op wat al miljoenen jaren dood is.
Kleinste diamant ter wereld ontwikkeld in Limburg
De synthetische nanodiamant is ongeveer honderdduizend keer kleiner dan de breedte van een menselijk haar.
Nanodeeltje maakt snelste pirouette
In een Zwitsers lab spint een glasdeeltje een miljard keer per seconde om zijn as.
CRISPR voor DIY-biologen
De ontwikkeling van de CRISPR-Cas technologie in 2012 betekende een ware revolutie in de biologie. Het effectief toepassen van de technologie blijkt echter niet zo vanzelfsprekend. Nieuwe varianten van de techniek zorgen dat daar nu verandering in komt.
De wispelturigheid van de natuur
De geschiedenis van de biologie zit vol van uitzonderingen die de meest elegante principes van de biologen schenden. Hedendaagse biologen hopen echter de universele principes achter het leven te vinden.
Biografie van de zon
De zon is niet zomaar een ster. Sinds kort blijkt dat ze een ‘moeder’ heeft en een stel ‘broertjes’ en ‘zusjes’. Misschien heeft ze zelfs een planeet gestolen. Een bewogen biografie die ons miljarden jaren terug in de tijd katapulteert.
Wat is ruimtetijd?
Als we met een (denkbeeldige) superkrachtige microscoop steeds verder zouden inzoomen, zou blijken dat de ruimte op de allerkleinste schaal geen continuüm is, maar is opgebouwd uit onderdelen, zogeheten kwanta. Hoe moeten we ons die bouwsteentjes van de ruimte voorstellen?
Wat is donkere materie?
Zelfs met de gevoeligste en meest geavanceerde instrumenten kunnen we deze ongrijpbare ‘stof’ nog steeds niet detecteren.
Een portie wetenschap in 3 minuten
Wetenschappers krijgen vaak te horen dat ze moeten afdalen uit hun ivoren toren om over hun onderzoek te communiceren. Met “Wetenschap Uitgedokterd” lanceert Scriptie vzw een videoplatform waar ze de kans krijgen om dat in de praktijk te zetten.
Wordt de aarde zwaarder als we met meer mensen zijn?
Er leven ondertussen meer dan zeven miljard mensen op deze planeet. Wordt de aarde met elke nieuwe baby dan ook een beetje zwaarder?
De wet van Stigler en de complexe getallen
De wet van Stigler verkondigt dat een uitvinding, een formule of een principe meestal naar de verkeerde persoon vernoemd wordt, dus niet naar de ontdekker. Bij de complexe getallen vinden we hiervan vele voorbeelden. Een reden voor ons om het verhaal van de complexe getallen te brengen.