Natuurwetenschappen
Levende verf
Door hun genen aan te passen, kan je de kleur van bepaalde bacteriën sturen. Dat biedt mogelijkheden voor bio-afbreekbare verf.
Sprookjeswetenschap of wetenschapssprookje?
Er was eens, heel lang geleden - 14 dagen om precies te zijn - een conferentie in het anders zo rustige stadje Hasselt. Daar kwamen, naar jaarlijkse gewoonte, van heinde en verre onderzoekers bijeen om drie dagen lang hun mooiste, kleurrijkste en grootste diamanten ten toon te spreiden en te eren.
De geniale uitlegger
Het is wellicht van Albert Einstein geleden dat er nog een wetenschapper – en zeker een natuurkundige – zoveel faam genoot als Stephen Hawking. Welke erfenis laat hij na in de handboeken en curricula?
Stephen Hawking overleden op 76-jarige leeftijd
De Britse kosmoloog en auteur van de bestseller A Brief History of Time stierf woensdag op 76-jarige leeftijd.
Archeologienota's in Vlaanderen
Sinds 2016 verplicht de Vlaamse overheid bouwheren om een archeologisch vooronderzoek te bestellen voordat ze bepaalde terreinen bewerken. Was die regelgeving een goede zaak voor archeologen?
Pi-day is upon us
Het is vandaag 14 maart.
Diamant brengt onbereikbaar mineraal naar boven
De aarde bestaat voor bijna veertig (volume)procent uit bridgmaniet, een mineraal dat nog nooit met een geologenhamer kon worden blootgelegd.
Een juweel van een chip
Wist je dat er in Limburg diamant geproduceerd wordt? Deze week wordt er voor de 23ste keer een internationaal wetenschappelijk congres georganiseerd over het onderwerp.
Grafeen wijst de weg naar supergeleiding bij kamertemperatuur
Elektriciteit door een geleider laten vloeien zonder één milli-ohmpje weerstand – en dit bij een kamertemperatuur – is voor vele fysici de heilige graal. Een toevallige ontdekking blaast de decennialange zoektocht nu nieuw leven in.
Wie was José de Bronckhorst?
Tot 20 mei loopt er in het Mundaneum in Mons een tentoonstelling over cryptografie. Een verslag.
Atoomkernen kunnen op commando radioactief vervallen
Wat veertig jaar geleden al door theoretici werd voorspeld, is nu eindelijk experimenteel bewezen.
De dubbele helix, te populair om goed te zijn?
Vijftig jaar geleden, in maart 1968, belandt Nobelprijswinnaar James D. Watson in het oog van een opmerkelijke storm. Zijn boek The Double Helix wordt een commercieel succes, maar oogst ook tegenkanting bij zijn collegae.
De schoonheid van wetenschap
De visuele verbeelding in de wetenschap wordt steeds belangrijker, omdat nieuwe onderzoeksvelden steeds abstracter worden. Op de expo True Beauty in Stedelijk Museum Breda worden artistieke beelden vertoond van het onzichtbare.
Welke biologie willen we aan onze kinderen leren?
Velen hebben de ambitie om het grote publiek vertrouwd te maken met de biologische wetenschappen. Maar welk beeld van biologie wil men juist verspreiden?
Gezichtsreconstructie op basis van DNA komt dichterbij
Een gezicht voorspellen op basis van DNA kunnen we nog niet. Leuvense onderzoekers komen dankzij de identificatie van vijftien genen nu wel een stap dichterbij.
Fysici ontwikkelen ‘nanoled’
Nanodeeltjes op basis van koolstof kunnen zo worden gemanipuleerd dat ze zowel blauw, rood als groen licht uitstralen.
Xenon laat zich vangen bij kamertemperatuur
Het edelgas wordt in steeds grotere hoeveelheden gebruikt, in toepassingen gaande van ruimtevaart over verlichting tot verdovingsmiddelen.
Zo blijf je Eos Wetenschap ontvangen via Facebook
Facebook past zijn tijdlijn aan. Je ontvangt meer berichten van vrienden, maar minder nieuws. Wil je de wetenschap van Eos blijven zien? Pas dan je instellingen aan.