Natuurwetenschappen
Dieter De Cleene wint Zesde Vijs
SKEPP bekroont met de prijs jaarlijks iemand die opvalt door zijn of haar genuanceerde kritische blik en grondig onderbouwde argumenten.
Hoe sta je minder lang in de file?
Sommige studies zeggen dat we zo'n drie jaar van ons leven bezig zijn met wachten. Wouter Rogiest geeft tips hoe we de wachttijden kunnen verminderen.
Musical over geothermie is populairste communicatieproject
Ben Laenen, Francois De Schutter, David Lagrou en Dries Vos zijn door het Eos-publiek verkozen tot beste wetenschapscommunicatoren. De medewerkers van het VITO worden onderscheiden voor hun musical OntSTEMd! en de belevingsdagen op de Balmatt-site in Mol.
Fysici meten ‘ontsnappingstijd’ elektron
Hoe lang doet een elektron erover om aan de aantrekkingskracht van een atoomkern te ontsnappen? Twintig miljardsten van een miljardste van een seconde, zo blijkt.
15 wiskundige eigenaardigheden om 150 jaar Marie Curie te vieren
Wiskunde is overal. Ook in de verjaardag van de enige persoon die twee Nobelprijzen in twee verschillende wetenschapsgebieden won.
De zomer van de vijfhoeken
Dankzij het werk van een 37-jarige wiskundige kennen we sinds afgelopen zomer eindelijk de volledige lijst van convexe vijfhoeken voor vloerbedekkingen met 1 tegel, de laatste hindernis om alle convexe veelhoeken te kennen voor 1-tegel-patronen.
De veiligere versie van Crispr-Cas
De revolutionaire techniek om genetische informatie te verwijderen of toe te voegen, is nu ook beschikbaar voor de schakel tussenin het DNA en de eiwitvorming. Die aanpak is minder drastisch.
Verkoopt synthetische biologie enkel beloftes?
Synthetische biologie verspreidt zich vooral via een studentenwedstrijd, genaamd iGEM. Draagt deze wedstrijd echt bij aan de biologie of verkoopt het enkel beloftes zonder dat er werkelijk iets gaat uit voortkomen?
Cellen met een hartslag
Het is zover. Drie maanden hard werken, wat heeft het opgeleverd? In hun (voorlopig) laatste blog doet het iGEM team van de KU Leuven hun project, ‘HEKcite’ uit de doeken.
Bevriest warm water écht sneller dan koud water?
Het vraagstuk bezorgt fysici al decennialang hoofdbrekens, en nog steeds is er geen pasklaar antwoord op gevonden.
DOC: Food Evolution, ggo-orlog
De documentaire van Scott Hamilton Kennedy baant zich een weg door het netelige pad van het ggo-debat.
Hoeveel biologische ouders kan een kind hebben?
Sanne Deurloo over de toekomst van conceptie en zwanger zijn.
Niets is ook iets
Eos-redacteur Dieter De Cleene over blind publiceren.
Nobelprijs Chemie naar microscopie van levende materie
Tegenwoordig kunnen we haarscherpe opnames van eiwitten of virussen maken – in 3D! – zonder dat daarbij de biologische structuur wordt aangetast. Dat is de verdienste van de laureaten van de Nobelprijs Scheikunde van dit jaar.
Nobelprijs Natuurkunde naar ontdekkers zwaartekrachtgolven
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar drie Amerikanen die een hoofdrol hebben gespeeld in het ontwerp en de bouw van de twee LIGO-detectors. Die laserinterferometers konden twee jaar geleden voor het eerst een gravitatiegolf oppikken.
Glasvezelkabels trekken elkaar aan via ‘lichtkracht’
Hoewel ze niet elektrische geladen zijn, kunnen bundels van stromende lichtdeeltjes elkaar toch aantrekken of afstoten.
PhD Cup voor onderzoek naar grafeen
Fysicus Ben Van Duppen wint de PhD Cup én de publieksprijs, voor fundamenteel onderzoek naar grafeen, dat op termijn onze smartphones sneller en zuiniger kan maken.
Vijftiende vlakvullende tegel is ook de laatste
Wiskundigen hoeven niet meer verder te zoeken: er zijn maar vijftien verschillende vijfhoeken waarmee een vlak volledig kan worden opgevuld.