Natuurwetenschappen
Wat als: alles even misgaat
In de praktijk wordt een significant deel van de besteedde tijd aan een onderzoeksproject gevuld met menselijke fouten, technische defecten en mislukte experimenten. Ook het iGEM-team van de KU Leuven kreeg de nodige tegenslag te verwerken.
Licht ketst af tegen… licht
Ook fotonen ketsen af tegen elkaar, net zoals biljartballen. Dat is nu experimenteel aangetoond – tachtig jaar nadat het ook al in theorie was voorspeld.
Punthoofd
Schaduwen lijken soms een vreemde aantrekkingskracht op elkaar uit te oefenen. Een Nederlandstalig woord was er nog niet voor, maar vanaf nu noemen we het "schaduwvervloeiing".
Prof zoekt geld
Wetenschappelijk onderzoek kost geld. Om aan dat geld te komen, moeten wetenschappers met elkaar concurreren. De slaagkans is laag, de competitie intens. Eos peilde naar de gevolgen van dat systeem. ‘Ik ben meer bezig met geld zoeken dan met onderzoek.’
Ook bacteriën voelen hun omgeving
Als E. coli-bacteriën worden gepord, dan reageren ze op een vergelijkbare manier als menselijke huid- en zenuwcellen.
Zullen we ooit een varkenshart kunnen gebruiken voor transplantatie?
Onderzoekers van een Amerikaans biotechbedrijf kondigen in een wetenschappelijk tijdschrift aan dat ze 15 biggen hebben gemaakt zonder ‘endogene retrovirussen’. Die virussen kunnen de transplantatie van een varkensorgaan naar een mens verpesten.
Onderwijsvernieuwing
Welke veranderingen kunnen het onderwijs beter maken?
‘Reusachtig’ eiwit houdt bacterie boven water
Zuurstofminnende organismen blijven best dichtbij – of liefst nog boven – het wateroppervlak. Een bacterie die leeft in de Zuidelijke IJszee klampt zich met een heus ‘ankereiwit’ vast aan het drijfijs.
iGEM: prestigieuze wedstrijd in synthetische biologie
Ondernemen, voor sommigen is het vanzelfsprekend, voor anderen voelt het haast onmogelijk. Dit is het verhaal van dertien studenten van de KU Leuven en de weg die ze afleggen om hun eigen project te realiseren.
Hoe dichtbij is genetische geneeskunde?
Met de CRISPR-techniek kunnen wetenschappers erfelijke aandoeningen wissen uit de genen van menselijke embryo’s. Roeien we straks alle genetische ziektes uit? En hoe bezorgd moeten we zijn over de ethische implicaties?
CRISPR-Cas9 repareert gen in menselijke embryo’s
Met de CRISPR-techniek proberen wetenschappers aandoeningen te "wissen" uit de genen.
I'm Done
I'm done ... Is dit werkelijk het einde van de OMG it's Science vlogs? Ontdek het nu.
Nieuw bewijs voor bestaan Majorana-deeltje
Eén van de meest bizarre fermionen – want het deeltje is zijn eigen antideeltje – lijkt te zijn gevonden. Voor de tweede keer.
Speurtocht in Pisa
Leonardo van Pisa, bijgenaamd Fibonacci, is vooral bekend door zijn rij van Fibonacci. Ten onrechte minder bekend is het feit dat hij in Europa een revolutie veroorzaakte met zijn boek Liber Abaci (1202). Keith Devlin schreef er een boek over en ging op zoek naar sporen van Fibonacci in Italië en meer bepaald in Pisa, waar hij geboren is.
Fysici maken exotisch, ‘onaards’ ijs
Als we een verfrissende cocktail drinken staan we niet er niet bij stil, maar naast de bekende hexagonale kristalstructuur van het ijsblokje bestaan er nog vele andere soorten ijs.
Zo weten cellen waar ze zijn
De stijfheid en de flexibiliteit van de structuurmatrix in ons lichaam loopt sterk uiteen, zelfs op micrometerschaal. Cellen moeten daardoor continu bewegen en zich vervormen om te weten waar ze precies zijn.
De molen van Olen
Een plaats die prat gaat op haar niet zo grote snuggerheid is Olen, want ze vermeldt de legende van 'De Pot van Olen' zelfs op haar officiële site. Vandaag zet ze de traditie verder: hun feest ‘Onder de Molen’ heeft als logo een molen waarvan de wieken verkeerd staan.
Lab delen bevordert samenwerking
Niet alleen de sfeer gaat erop vooruit als wetenschappers hun kantoor of labruimte delen met collega’s.