Natuurwetenschappen
Nobelprijs Natuurkunde naar ontdekkers zwaartekrachtgolven
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar drie Amerikanen die een hoofdrol hebben gespeeld in het ontwerp en de bouw van de twee LIGO-detectors. Die laserinterferometers konden twee jaar geleden voor het eerst een gravitatiegolf oppikken.
Glasvezelkabels trekken elkaar aan via ‘lichtkracht’
Hoewel ze niet elektrische geladen zijn, kunnen bundels van stromende lichtdeeltjes elkaar toch aantrekken of afstoten.
PhD Cup voor onderzoek naar grafeen
Fysicus Ben Van Duppen wint de PhD Cup én de publieksprijs, voor fundamenteel onderzoek naar grafeen, dat op termijn onze smartphones sneller en zuiniger kan maken.
Vijftiende vlakvullende tegel is ook de laatste
Wiskundigen hoeven niet meer verder te zoeken: er zijn maar vijftien verschillende vijfhoeken waarmee een vlak volledig kan worden opgevuld.
Worden de technologische bouwstenen voor zonne-energie binnenkort met lasers geschreven?
Bijna alle technologie vandaag de dag voor zonne-energie, telecommunicatie en microchips is afhankelijk van materialen op basis van silicium. De afgelopen jaren is echter een nieuwe familie van halfgeleidende materialen op het toneel verschenen dat nieuwe en betere technologische toepassingen belooft; de perovskieten.
Origami met grafeen
Grafeen wordt weleens het nieuwste wondermateriaal genoemd. Maar dan moeten wetenschappers het wel kunnen ‘smeden’ in verschillende vormen.
‘Math equivalent met Art’ , een tentoonstelling in Heidelberg
De titel van een tentoonstelling op een prestigieuze bijeenkomst in Heidelberg stelt dat wiskunde en kunst gelijkwaardig zouden zijn, maar ze bewijst alvast niet wat kunst voor de wiskunde impliceert. En of omgekeerd de wiskunde daadwerkelijk tot kunst leidt, ligt in het oog van de toeschouwer.
Weekdier helpt tandarts
De kleefdraden van mossels maken tandimplantaten duurzamer.
Vlaamse PhD Cup: stem voor de publieksprijs
Welke jonge wetenschapper verdient jouw stem?
Efficiëntere kernfusie dankzij Belgische fysici
Een nieuw mengsel warmt plasma voor kernfusie veel sneller op.
Stem op je favoriete wetenschapscommunicator
Wie wordt de publieksfavoriet van de Jaarprijzen van de KVAB en de Jonge Academie?
Rekenen maar!
Voor de komst van de computers gebeurden vele berekeningen met de hand ... of gewoon uit het hoofd. Op die manier werden bijvoorbeeld tabellen met priemgetallen samengesteld, of goniometrische tabellen, of logaritmentafels. Meer dan eens werd daarvoor de hulp van een rekenwonder ingeroepen.
Algoritme berekent jouw hoogstpersoonlijk medicijn
Wiskundige modellen kunnen artsen helpen inschatten hoe effectief een geneesmiddel bij een bepaalde patiënt zal zijn en welk middel dus het beste zal helpen.
Geslacht laat zich niet in hokjes duwen
Er zijn meisjes en er zijn jongens, maar ons lichamelijk geslacht is eigenlijk helemaal geen zwart-witverhaal. Het tussenliggend kleurenpalet kan onder meer door genetisch onderzoek opgehelderd worden.
Efficiëntere gerechtelijke procedures
Gerechtelijke procedures over projecten als de Oosterweelverbinding of de bouw van windmolens kunnen sneller. Een efficiëntere aanpak ligt klaar.
Nul nieuws
Deze week ging het in het nieuws plots over de ontdekking van de nul. Het getal van niets was volgens een héél recent onderzoek gedateerd: het kwam uit de eerste eeuwen n. Chr. en dat zou groot nieuws zijn. Wiskundigen waren verwonderd, want was dit niet algemeen bekend?
IgNobelprijs bekroont grappige wetenschap
De tien winnaars van de IgNobelprijs voor grappige wetenschap zijn bekend.
Alternatief DNA speurt mee naar verre voorouders
Welke fossielen behoorden ooit écht toe aan onze voorouders? Een onopvallend stofje in het kraakbeen van zoogdieren biedt straks uitsluitsel.