Natuurwetenschappen
Hoe komen wetenschappers tot hun bevindingen?
Elke dag vernemen we via de media resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Hoe komen wetenschappers tot die bevindingen? Ik vraag het aan wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers van de KU Leuven.
Dichter bij de waarheid
De wetenschap wordt geacht zichzelf steeds te verbeteren. Maar er is onenigheid over hoe dat precies werkt.
Zijn er doctors in de zaal?
Hoe vat je jarenlang wetenschappelijk onderzoek helder samen? Dat wil SciMingo onderzoekers leren. Via de jaarlijkse Vlaamse PhD Cup gaat de organisatie op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen.
Pterosauriërs hadden al gekleurde veren
Pterosauriërs, vliegende reptielen en nauwe verwanten van de dinosauriërs, ontwikkelden al verschillende types veren met verschillende kleuren. Dat bewijst een 115 miljoen jaar oud Braziliaans fossiel, dat een team van paleontologen heeft bestudeerd.
W-boson zou te zwaar zijn
Tot nu toe werd het W-boson beschouwd als een onschuldig elementair deeltje. Nu suggereert een nieuwe meting dat het te zwaar is om in het standaardmodel van de deeltjesfysica te passen.
Ik speel verstoppertje met atomen (en statistiek helpt me om te winnen)
Er bestaat een wereld, veel kleiner dan de onze, waar atomen zich verstoppen. Tijdens haar doctoraat ging fysica Annelies De wael de uitdaging aan om alle atomen te vinden in een nanodeeltje (lees: een hoopje atomen dat zich samen verstopt). Soms spelen de atomen vals, en veranderen ze van verstopplaats, terwijl we er naar kijken! 'Hoe ik dit spelletje toch kan winnen? Met statistiek!'
Zoogdieren werden eerst groter en dan pas slimmer na uitsterven dinosauriërs
Prehistorische zoogdieren werden eerst omvangrijker – en niet zozeer intelligenter – om hun overlevingskansen na het uitsterven van de dinosauriërs te vergroten.
Pi-knaldrang
Op pi-dag mag 'Professor Pi' Dirk Huylebrouck eindelijk weer een lezing geven over zijn geliefde getal. Hoe bereidt hij zich voor? Denk aan speciale pi-zza's, pi-ralines en een bijzondere brief aan Marc Van Ranst.
Miró, 108 dagen rekenen en andere pi-weetjes
Het is pi-dag! Wiskundebloggers Paul Levrie, Rudi Penne en Stijn Dierckx zetten twaalf interessante pi-weetjes op een rij.
Honderden skeletten hyenawelpjes in Waalse grot
Het opvallend hoge aantal welpenfossielen wijst erop dat de Marie-Jeannegrot bij Dinant zo’n 45.000 jaar geleden als kraamkamer werd gebruikt, en ook dat broers en zussen elkaar doodden om te overleven in tijden van voedselschaarste. De ecologische druk moet voor de grottenhyena groot geweest zijn toen.
De kloof tussen taal en wiskunde gedicht
Naar aanleiding van de nationale gedichtendag schrijven de wiskundebloggers over hun favoriete (wiskunde)gedichten.
3,14 maal pizza
Drie bekende wiskundige problemen over pizza, plus een grapje dat telt voor 0,14.
Ultrakoud en uitzonderlijk transparant
Een bizar quantumfysisch fenomeen dat dertig jaar geleden werd voorspeld, is eindelijk experimenteel waargenomen.
Zo zit de appel aan de steel
Waarom buigt de appel rond de steel naar binnen?
Supergen maakt van spin een machoman
Biologen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt. De studie toont aan hoe individuen van dezelfde soort totaal verschillende uiterlijke kenmerken kunnen ontwikkelen.
‘De moderne mens leerde van de neanderthaler, niet omgekeerd’
Steeds meer nieuwe inzichten tonen aan dat de ‘primitieve’ neanderthaler eerherstel verdient.
‘Only The Lonely: deze priemgetallen zijn ‘slechts’ even eenzaam’
In 2020 was al bewezen dat er binnen de klasse van de zogenaamde delicate priemgetallen ook priemgetallen terug te vinden zijn die breed-delicaat zijn. En in 2021 ontdekten twee onderzoekers van de University of South Carolina dat die breed-delicate priemgetallen ‘slechts’ even eenzaam zijn als gewone priemgetallen. En dat in tijden van quarantaine.
Einsteins relativiteitstheorie slaagt voor nauwkeurige ‘pulsar-duurproef’
Voor een experiment stelde een internationaal onderzoeksteam Einsteins relativiteitstheorie zestien jaar lang op de proef. Hun waarnemingen van twee om elkaar wentelende pulsars op 2400 lichtjaar van de aarde zijn de nauwkeurigste ooit, maar Einsteins theorie geeft nog steeds geen krimp.